Перший місяць (точніше, 32 дні) президента. Кого звільнив, призначив, розпустив і з ким робив селфі Володимир Зеленський

Автори:
Марія Жартовська, Оксана Коваленко
Дата:
Перший місяць (точніше, 32 дні) президента. Кого звільнив, призначив, розпустив і з ким робив селфі Володимир Зеленський

Emmanuele Contini / NurPhoto via Getty Images

Карʼєру президента Володимир Зеленський почав майже так само рішуче, як його персонаж у серіалі «Слуга народу» Василь Голобородько. Двадцятого травня безпосередньо в інавгураційній промові він заявив, що розпускає парламент, а міністрам, які сиділи в залі Ради, запропонував написати заяви про відставку (через місяць Конституційний суд визнав розпуск ВР законним). Що ще вийшло і не вийшло у президента за перший місяць, з ким він зустрічався, які селфі постив і де купався у фонтані — у короткій хронології theБабеля.

20 травня. В інавгураційній промові заявив про розпуск парламенту та запропонував міністрам звільнитися.

21 травня. Закликав США посилити санкції проти Росії, відкрив для пішоходів вулицю Банкову перед Адміністрацією президента. Обговорив з головами депутатських фракцій дострокові парламентські вибори: запропонував знизити прохідний барʼєр у Раду з пʼяти до трьох відсотків і скасувати мажоритарку. Підписав указ про розпуск парламенту, призначив генерал-лейтенанта Руслана Хомчака головнокомандувачем ЗСУ, юриста Андрія Богдана — главою АП, а продюсера Сергія Шефіра — своїм першим помічником.

22 травня. Призначив Андрія Геруса своїм представником у Кабміні, друга дитинства Івана Баканова — першим заступником голови СБУ, а відомого дипломата Вадима Пристайка — заступником глави АП. Записав відео та закликав ще раз «зробити разом» депутатів, які провалили його законопроєкти про зниження прохідного барʼєру до парламенту та скасування мажоритарки.

23 травня. Висміяв українських чиновників на форумі інтернет-діячів iForum. Анонсував запуск проєкту «Ліфт», який повинен дозволити всім охочим презентувати свої ідеї щодо діджиталізації держави. Петиція за відставку Зеленського на сайті АП набрала достатню кількість голосів, але Богдан сказав, що її вважають жартом.

24 травня. Уперше зустрівся з представниками Тристоронньої контактної групи в Мінську. Скасував укази Петра Порошенка про звільнення Юрія Артеменка з посади члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та про призначення на цю посаду соратника Порошенка Володимира Горковенка. Горковенко погрожував Зеленському судом.

25 травня. Написав у Facebook пост про захоплених українських моряків. Разом із дружиною Оленою відкрив спортивно-терапевтичний табір Міжнародної антинаркотичної асоціації та закликав політиків допомагати залежним. Увечері приїхав на концерт «Ліги сміху», сказав кілька слів зі сцени і поцілував у лисину Євгена Кошового.

26 травня. До Дня Києва написав у Facebook, що Київ, крім іншого, робить Києвом «запах квітучих лип і шаурми біля метро». Український Facebook кілька днів обговорював, що ближче Києву — шаурма чи смузі, а Зеленський перетворив шаурму чи то на мем, чи то на бренд: він робив з нею селфі, пригощав журналістів на закритій зустрічі в лісі, нею ж годували учасників і гостей зʼїзду партії «Слуга народу».

27 травня. Поїхав на Донбас, відвідав Станицю Луганську та Щастя, оглянув позиції військ.

28 травня. Призначив ексміністра фінансів Олександра Данилюка секретарем Ради національної безпеки та оборони. Повернув Михеїлу Саакашвілі українське громадянство та зустрівся з місією МВФ, підтвердивши, що Україна буде співпрацювати з Фондом.

31 травня. Запостив селфі разом з Андрієм Богданом зі спортзалу АП. Зустрівся з керівниками антикорупційних органів Артемом Ситником і Назаром Холодницьким. Провів екстрене і перше у своєму житті засідання РНБО з питань енергетики.

1 червня. У День захисту дітей запостив сімейне фото з дітьми. Сам був в образі Супермена.

3 червня. Призначив другого президента Леоніда Кучму представником України в Тристоронній контактній групі, журналістку Юлію Мендель — своєю речницею, доцента конституційного права Федіра Веніславського — представником президента в Конституційному суді.

4 червня. Перший раз поїхав за кордон з офіційним візитом — у штаб-квартиру НАТО в Брюссель.

5 червня. В інтервʼю телеканалу «1+1» потішився, що в. о. міністра охорони здоровʼя Уляна Супрун не його лікар. У Facebook розгорілася дискусія — це добре чи погано. Зустрівся з представником Європейської ради Дональдом Туском. Увечері прессекретар Порошенка Святослав Цеголко заявив, що частину свого виступу в Брюсселі Зеленський запозичив у Порошенка. У Зеленського «деяких працівників МЗС» звинуватили в диверсії та почали розслідування.

6 червня. Відповів на петицію про свою відставку, яка набрала понад 25 тисяч голосів: «Не можу».

7 червня. Зустрівся з головою Вищого антикорупційного суду Оленою Танасевич, її заступником Євгеном Круком і головою Верховного суду Валентиною Данішевською.

9 червня. Виступив на зʼїзді партії «Слуга народу».

11 червня. Першим із президентів України виступив у Конституційному суді, захищаючи свій указ про достроковий розпуск парламенту. Скасував два укази Порошенка про призначення членів Вищої ради правосуддя — Андрія Василенка та Михайла Ісакова. Вніс подання на звільнення Юрія Луценка з посади генпрокурора, запропонував Кабміну звільнити 15 голів областей і призначив головою Служби зовнішньої розвідки депутата «Батьківщини» Владислава Бухарєва.

12 червня. Призначив ексміністра економічного розвитку Айвараса Абромавичуса членом наглядової ради держконцерну «Укроборонпром». Зустрівся з делегацією Європейського банку реконструкції та розвитку.

13 червня. Обговорив з експертами IT-індустрії проєкт «Держава в смартфоні». Заступник глави АП Юрій Костюк дав зрозуміти, що Зеленський не пересяде на велосипед, як його персонаж з серіалу «Слуга народу», — «ситуація не та в країні».

14 червня. Зеленський у Facebook запропонував обговорити трьох претендентів на посаду голови Львівської області: Дениса Шмигаля, Максима Козицького та Маркіяна Мальського. Зараз під цим постом вісім з половиною тисяч коментарів. Кого з трьох обрав президент — незрозуміло. Увечері зустрівся з сімʼями полонених моряків і пообіцяв, що «найближчим часом» їх повернуть додому. В АП дозволили приходити в шортах.

15 червня. У Маріуполі відсвяткував річницю визволення міста, відкрив Центр розмінування ДСНС, викупався у фонтані на Театральній площі.

17 червня. Під час першого офіційного візиту до Франції зустрівся з президентом Емманюелем Макроном. Під час брифінгу назвав кухню, «красивих людей, а особливо жінок» брендом України. Кілька днів український Facebook сперечався про те, що таке бренд, чи можуть ним бути живі люди, особливо жінки.

18 червня. Приїхав у Німеччину, зустрівся з канцлером Ангелою Меркель і президентом Вальтером Штайнмаєром. Запропонував німецьким політикам, які закликають скасувати санкції проти Росії, поїхати на Донбас.

19 червня. Зустрівся з членами наглядової ради «Ялтинської європейської стратегії», яку заснував бізнесмен Віктор Пінчук. Провів екскурсію у своєму кабінеті для журналістів.

20 червня. Урочисто, за присутності глави АП Богдана, підписав перший у своєму житті закон. Відео опублікували на офіційному YouTube каналі «Зе!Президент». За шість годин ролик зібрав майже сто тисяч переглядів. Обговорив проєкт перенесення АП до нової будівлі. Виступив перед представниками бізнесу, розповів, що вже зустрічався з трьома олігархами: Віктором Пінчуком, Рінатом Ахметовим та Ігорем Коломойським — вони пообіцяли допомогти реалізувати проєкти влади. Через місяць після того, як Зеленський розпустив парламент, Конституційний суд визнав розпуск законним.