Соратник Медведчука привів на телеканал ZIK нових менеджерів. Ось про що вони говорили на закритій зустрічі з працівниками (про Медведчука)

Автори:
Катерина Коберник, Євген Спірін, Гліб Гусєв
Дата:
Соратник Медведчука привів на телеканал ZIK нових менеджерів. Ось про що вони говорили на закритій зустрічі з працівниками (про Медведчука)

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Чутки про те, що телеканал ZIK хоче купити Віктор Медведчук, зʼявилися більш ніж рік тому. Ведуча Оксана Руно звільнилася після того, як керівництво каналу порекомендувало їй покликати на передачу Віктора Медведчука. Пізніше канал блокував Дмитро Корчинський, щоб «ZIK не перейшов у руки Медведчука». Прямих свідчень того, що Медведчук купив канал або впливає на його редакційну політику, не було. Чутки про купівлю поновилися після того, як працювати на ZIK прийшла ведуча Наталія Влащенко. Восени 2018-го, як розповідають працівники каналу, його власник Петро Димінський домовився з Петром Порошенком, і в ток-шоу стало приходити все більше соратників тодішнього президента. У пʼятницю, 14 червня, телеканал купив соратник Медведчука Тарас Козак. Звідти одразу пішов генеральний директор Ігор Туркевич. Вахтанг Кіпіані, Остап Дроздов і Сергій Рахманін оголосили, що закривають свої передачі; ведуча Тетяна Даниленко повідомила, що проведе останній ефір. Генеральним продюсером каналу залишається Наталія Влащенко. 18 червня з повтору зняли та видалили з YouTube програму «Гра з вогнем» Тетяни Даниленко: у ній обговорювали придбання Медведчуком телеканалу. Журналісти кажуть, що програму прибрали за наказом нового керівництва. Тепер ZIK обʼєднали з NewsOne і «112» в один холдинг «Новини», яким поставили керувати Олексія Семенова — у різний час він був генеральним продюсером «Прямого», NewsOne і «112». Наступного дня, 15 червня, Семенов зібрав працівників і керівництво каналу в Жовтневому палаці. Він представив нового гендиректора Наталю Вітрук та озвучив стратегічне завдання — вивести ZIK на третє місце серед новинних каналів. Ось що Олексій Семенов говорив на зустрічі (аудіозапис є в розпорядженні theБабеля).

Мас-медіа можуть володіти тільки ті, у кого є гроші, найчастіше [політичні]. Сьогодні неможливо [без грошей] створити повноцінне мас-медіа, для цього необхідні великі вкладення. Тому ти ідеш усе життя на якісь компроміси. Щось захищаєш, десь домовляєшся, [десь] відстоюєш. Моя позиція [...полягає] у захисті інтересів тих людей, які працюють на каналі.

[Попередній власник каналу, бізнесмен Петро] Димінський точно втручався в роботу [каналів], і в іншому ви мене не переконаєте. Тому що [так] завжди, коли людина володіє мас-медіа. Уявіть, що ви —власник ресурсу, а ваш ресурс розповідає, який ви мудак. Вам буде нормально? Якийсь чоловік вас образив, [щось у вас] віджав, — ви що, покличете його в ефір? Ми говоримо так, як є, [тому що] я сподіваюся з багатьма з вас працювати.

Для мене купівля телеканалу ZIK не така важлива, як продаж. Я радий був, що Димінський його утрумує, і у вас було відчуття внутрішньої свободи. Я його не збираюся ламати. Приводити людей, які замінять вас, я не збираюся. Я не знаю, скільки піде після цієї розмови.

Я нормально ставлюся до [журналіста Сергія] Рахманіна [який заявив, що закриває свою передачу]. Я його не знаю, ніколи не бачив. Якщо ти чесний, напиши, що ти йдеш у партію [«Голос» Святослава Вакарчука], навіщо привʼязувати [свій відхід] до цієї історії. І це все побудовано на такій маленькій брехні.

Я люблю телебачення. Я прийшов сьогодні в апаратно-студійний блок подивитися на ефір і побачив там величезну кількість пляшок і склянок на пультах — для мене це трагедія. Я кожен цей дідьків пульт люблю. Я завжди намагався зробити так, щоб працівникам було зручно. Хто був на телеканалі «Прямий», [знає, що] там добре. Там можна лежати, там хороший дизайн. Туди приходять [працювати], тому що їм там подобається. Коли я побачив, що ви всі сидите в маленькій кімнаті, мені було погано.

Я поки не знаю, що ми будемо робити. Я збирався обговорити це разом з вами. Щоразу, коли я переходив з каналу на канал, хтось писав, що я абсолютний мудак. Мені здавалося, що стандарти — це середина. Уже давно весь світ ні за якими стандартами не живе. Мені треба придумати формат телеканалу. А я не знаю, який формат йому придумати, знайти середину. Наприклад, коли йде телеміст Київ — Львів, я не розумію, чому там немає Маріуполя. Я б хотів це обговорювати з вами, з редакторами, з ведучими.

Чого ви чекали, що я прийду і скажу: «Шановні, ось вам нові темники»? Ви хочете, щоб я вам сказав те, з чим ви не погодитесь? І ви мені відповісте: «Нах*р пішов», і самі підете? Я — прокладка між власниками і працівниками. Я працюю на свою репутацію. Ну добре, давайте напишемо колективну заяву: «Ми всі проти». Але з чим ви боретеся?

Не моя справа, що Димінський продає ZIK. Ситуація з каналом [покупкою його Медведчуком] сталася миттєво, не затягувалася. Прийде цензор на канал? Не прийде, я буду з вами працювати. У полях буду з вами сидіти, проєкти будемо робити.

Я на NewsOne спершу фарбував стіни в павільйоні. Там був жахливий поносний колір, з ним неможливо було виходити в ефір. А після цього вже думали, що з каналом робити. Зараз ми починаємо малювати весь дизайн [для ZIK]. Потрібно робити багато ток-шоу. Треба придумувати щось нове, інакше ми не отримаємо аудиторію.

От коли ви побачите, що ми замість включення з Маріуполя робимо включення з Ростова-на-Дону — ось тоді й потрібно говорити: «Ти не охр*нів?» І тоді робити якісь кроки. Я не власник. Я прийшов працювати. Моя робота полягає в тому, щоб усе було нормально. Розумію, що всі налаштовані рішуче та готові йти. У цій ситуації для мене немає нічого страшного. Я готовий до того, що весь канал піде і залишиться порожній ефір. Для мене це трохи незрозуміло, але я з цією ситуацією впораюся.

[У Семенова запитують: «Якщо премʼєр-міністр Гройсман на засіданні уряду скаже, що Медведчук — мудак, чи можна буде дати це в ефір?»] Показуйте історію обʼєктивно — і в мене ніколи не буде проблем із власником каналу. Ви мене зараз малюєте якимось цензором. Якби [я сказав, що] це так, то я зараз вам збрехав би.

Моя мета — канал зробити ефективним з погляду бізнес-моделі, і зробити його третім ресурсом у країні. Мета створення медіа-холдингу? Таку історію я не обговорював. Я обговорював, що канал повинен зростати за всіма показниками і здобути третю позицію.

Є холдинг [«Новини»], у нього будуть входити різні ЗМІ. От і все. Я хочу створити холдинг, який [добре] працює. Я зараз не можу змінювати сітку мовлення. Мені потрібно входити в процеси, зрозуміти, що відбувається в середині каналу. Одночасно починаємо готувати редизайн каналу, нові формати, визначаємо дату ребрендингу і після нього змінюємо нашу сітку. Наприклад, запускаємо лінійку денних ток-шоу, визначаємо склад ведучих.