«Була любов і нема любові». Мер Харкова Геннадій Кернес — про колишнього президента, колишнього мера Нью-Йорка та просто «колишню». Велике інтервʼю

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
«Була любов і нема любові». Мер Харкова Геннадій Кернес — про колишнього президента, колишнього мера Нью-Йорка та просто «колишню». Велике інтервʼю

Чапала Анна / УНІАН

Другого червня мер Харкова Геннадій Кернес став співголовою нової партії «Довіряй ділам». Ще один її голова — мер Одеси Геннадій Труханов. Політсилу відразу прозвали «партією поганих Ген», а під час її зʼїзду в Харкові повалили памʼятник маршалу СРСР Георгію Жукову. Кернес планував повернути проспекту його імʼя, а тепер збирається відновлювати і сам памʼятник. Кореспондент theБабеля Маша Жартовська зустрілася з мером у Харкові 3 червня, наступного дня після зʼїзду. За кілька днів партія Кернеса обʼєдналася з «Опозиційним блоком», «Партією миру та розвитку», «Нашими» і «Відродженням». Мер отримав місце в першій десятці. В інтервʼю ми залишили його відповіді на питання про майбутній союз з «Опозиційним блоком», переговори з яким він заперечував. Чим Кернесу подобається Жуков, навіщо він підтримував Порошенка та в чому йому допомагає адвокат президента Дональда Трампа — у нашому великому інтервʼю.

Почнемо з Жукова. Ви знаете, що він заохочував мародерство, розміновував поля живими людьми, штовхаючи їх на міни, і був не найталановитішим полководцем. Навіщо ви хочете відновити памʼятник і повернути його імʼя проспекту?

Він — маршал перемоги, який виграв війну. Ми його розглядаємо не як партійного функціонера, а як військового начальника, який брав участь у визволенні міста та керував цією операцією. Він звільнив землю від нацистів.

Кернес тягнеться за IQOS і закурює. До його кабінету заходять дві жінки: одна старша, іншій на вигляд приблизно 25 років. Мер їх не представляє, і вони мовчки сідають поруч із ним.

При цьому інша, темна сторона його особистості вас не бентежить?

Ми можемо говорити про хороші та погані якості будь-якого героя, але у випадку з Жуковим ми хочемо повернути історичну назву проспекту — Маршала Жукова.

Ви сказали, що відновленням памʼятника буде займатися Фонд депутата від партії «Відродження» Віталія Хомутинніка.

Я сказав, що Віталій Хомутиннік як депутат-мажоритарник, який пройшов в окрузі, де розташовано памʼятник, виявив бажання за рахунок коштів цього фонду профінансувати його відновлення.

Олександр Грановський, який на парламентські вибори піде як мажоритарник від Київського округу Харкова, теж написав у Facebook, що зносити памʼятник — погано, але грошей на відновлення не дав.

Це його право.

Чому близький соратник Порошенка Грановський, який 2014 року пройшов у Раду за списком БПП, йде по мажоритарці від Харкова?

Я його давно знаю як людину ініціативну та розумну. Запросив до Харкова, тому що в окрузі працює депутат [Олександр Кірш], який не контактує з органами місцевого самоврядування і тільки спить у Верховній Раді, від нього немає жодних позитивних емоцій. Олександр Грановський спробує завоювати довіру в окрузі.

Ви знаєте, що зараз у партії Порошенка «Європейська солідарність» відмовляються від «токсичних людей». Серед таких — друзі Порошенка Ігор Кононенко й Олександр Грановський. В останнього репутація «наглядача» в судах і прокуратурі.

Ми щойно з вами говорили про погані сторони маршала Жукова, а я вам казав про хороші. Тут те саме: я можу вам говорити про хороші сторони [Грановського], а ви мені — про погані, про які десь начиталися чи знаєте зі своїх джерел. Я з вами сперечатися про це не хочу та не буду.

На президентських виборах ви підтримували Порошенка, говорили про це відкрито та були впевнені в його перемозі, але виграв Зеленський. Ви прорахувалися?

Я не прорахувався. Як керівник міста я перебував у певних умовах і думав, як зробити більше для Харкова. Тому я поводився досить толерантно.

Чи означає ваша відповідь, що через кримінальні справи, вас примушували підтримувати Порошенка?

Можна по-різному говорити — примушували, не примушували. Я працював за каденції Петра Олексійовича Порошенка, і в Харкові за цей час було багато зроблено.

Судячи з результатів голосування на президентських виборах, харківʼяни цього не помітили.

Це симпатії людей.

Ви колись спілкувалися з Зеленським?

Так, коли він керував «95 Кварталом». Вони нас [з Михайлом Добкіним] пародіювали, тому спілкувалися. Я знаю Володимира Зеленського з хорошого боку.

А після його обрання президентом зустрічалися?

Ще ні. Але в одному з ефірів я запросив Володимира Зеленського як президента приїхати подивитися, що зроблено в місті, і підтримати нас, щоб ми продовжували далі робити добрі справи.

Ви розумієте, яким президентом буде Зеленський — чого він хоче, як і про що з ним потрібно домовлятися?

Щоб відповісти на це питання, потрібно дочекатися парламентських виборів і зрозуміти, якою буде система влади в Україні.

Одне з його першочергових завдань — призначити голів облдержадміністрацій. У вас є протистояння з головою Харківської облдержадміністрації Юлією Світличною?

Ну, як протистояння... З обох боків є нерозуміння. Якщо це можна назвати протистоянням, нехай так і буде.

Якщо б ви могли порекомендувати Зеленському нового голову ОДА, чиє би прізвище назвали?

Потрібна просунута в господарських та юридичних питаннях людина. Я думаю, Сергій Чернов. Він кілька разів був головою обласної ради, добре знає Харківську область і став би хорошим головою адміністрації.

Давайте поговоримо про вашу партію «Довіряй ділам». Вона була створена, зокрема, і на базі «Відродження», але 2018 року ви говорили, що жодного стосунку до останньої не маєте. Щось змінилося?

Ще раз вам пояснюю, що я не перебуваю у «Відродженні». На обʼєднавчому зʼїзді були представники не лише «Відродження», але й інших партій. З «Відродженням» я йшов на вибори в місцеві органи влади, тому мене з ними повʼязують.

Ви і в «Довіряй ділам» не перебуваєте?

Ні, не перебуваю.

Ви формально можете не перебувати, але ...

Ви, журналісти, звикли шукати якісь каверзи. Ви не хочете зрозуміти, що у певні часи є певні умови...

У цей момент до кабінету заходить помічниця Кернеса, і він відразу ж втрачає будь-який інтерес до бесіди. «Спитай, що дівчатка їстимуть», — киває він на дівчину та жінку поруч. Дівчина напівпошепки просить салат з авокадо. Кернес уважно пропонує замовити салат в ресторані «Нікас». Цей ресторан фігурував в останньому розслідуванні Bihus.info про Кернеса. За даними журналістів, раніше «Нікас» належав компанії «Фінекс-капітал», яку мер регулярно вносить у свою декларацію про доходи.

«Там ще такі... Я бачив вчора... Булочка, типу булочки, — він жестами намагається показати помічниці, про що йдеться. — А всередині — сьомга і щось ще таке, як рол... Замов, скажи, такі як ватрушки, але не ватрушки». Зробивши замовлення, Кернес повертає голову до мене.

Добре, я спробую зрозуміти. Коли вам і місту було вигідно підтримувати «Відродження» — підтримували «Відродження», коли Порошенка — Порошенка. Зараз вам вигідні «Відродження» та «Довіряй ділам»?

Не те щоб вигідно. Зараз стався корінний перелом — у населення високий запит на людей, які роблять справи. Як міський голова я розумію, що нам у Раді потрібне лобі, яке б обстоювало інтереси місцевого самоврядування. Я переговорив з іншими мерами, і ми вирішили обʼєднати свої можливості та зробити те, що робимо.

Вам не вдалося залучити принаймні трьох сильних і рейтингових мерів: Віталія Кличка [Київ], Бориса Філатова [Дніпро] та Андрія Садового [Львів]. Ви вели з ним переговори?

А хто вам сказав, що Садовий — сильний мер?!

Чому ні?

Тому що він допустив у себе в місті великі проблеми з вивезенням сміття. Що стосується Кличка, у нього своя політична сила і він сам визначає своє призначення. З Філатовим я говорив, але у нього є своя точка зору. Він не хотів брати участь з нами в обʼєднавчому зʼїзді.

Але він ще може вступити до партії?

Ми ні перед ким не зачиняємо двері.

Очевидно, що «Слуга народу» хоче набрати більшість у парламенті та одноосібно сформувати більшість. Друге місце за рейтингами у «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука та Вадима Рабіновича. Вони зараз планують обʼєднання з «Опозиційним блоком». За нашою інформацією, вашій партії запропонували третину місць у списку на парламентських виборах?

Я вам нічого сказати не можу, я не учасник цих переговорів і навіть не знаю, про які переговори ви говорите.

У переговорах беруть участь Вадим Новинський, Вадим Рабінович, Віталій Хомутиннік...

Я знаю їх, я багато кого знаю, але я не є учасником.

Але ви не можете не знати, що переговори про обʼєднання тривають.

Давайте ми залишимо це. Я не займаюся політикою, а містом. Якщо ми подолаємо пʼятивідсотковий барʼєр у Раду й отримаємо мандати депутатів, я відмовлюся від свого і залишуся харківським міським головою.

Ігор Коломойський в одному з інтервʼю казав, що консультує вашу партію. У чому полягають його консультації та чи консультує він вас особисто?

Так, я особисто знаю Коломойського, і ніколи не відмовлявся від цього, у чому підступ?

У цей момент у Кернеса дзвонить телефон. На екрані висвічується «Вадим Новинський». Я посміхаюся. Виявляється, у Новинського день народження. Кернес його вітає і бажає щастя.

Ви зустрічалися з ним [Коломойським] після повернення в Україну?

В Україні ще не зустрічався.

Він симпатизує вашій новій партії?

Напевно, якщо він так каже, треба йому вірити.

Наскільки я розумію, умовними акціонерами вашої партії можна назвати Коломойського, Павла Фукса, Володимира Галантерника з Одеси?

Чому ви так розставляєте акценти, ви бачили цих людей на нашому зʼїзді?

Ні, але журналісти програми «Схеми» зустрічали Коломойського, Фукса, Хомутинніка біля офісного центру, де розташований офіс Коломойського.

Я не знаю про це. Мені немає потреби дивитися розслідування. Якщо мені потрібно щось дізнатися, я можу зателефонувати Фуксу або Хомутинніку, але навіщо?

Якщо ваша партія потрапить до парламенту, ви готові до коаліції з партією влади?

Ми бачимо себе учасниками коаліції з партією президента. Ми будемо допомагати йому, щоб усе виходило з того, що очікують від нього люди.

Коли ми спілкувалися з Сергієм Шефіром, який став першим помічником президента, він сказав, що з попередньої владної команди він добре оцінює роботу голови МВС Арсена Авакова. Ви звинувачували останнього в організації замаху на вас. Що ви про це думаєте?

Це рівень рішень Адміністрації президента та самого президента. Якщо є бажання працювати з Арсеном Аваковим, я маю підкорятися в межах чинного законодавства.

Ви багато разів говорили, що цією людиною керують помста та влада.

А навіщо ви питаєте мене? Ви запитайте у інших. Моя точка зору вам вже відома.

Враховуючи вплив Авакова, багато хто не говорить.

А, вони бояться говорити, а я не боюся, так? Ну, тоді я вам скажу. Він є міністром внутрішніх справ, політично призначеним міністром. Давайте дочекаємося остаточної розвʼязки. Зараз обговорюється політично, хто буде міністром, заступником міністра, з ким потрібно працювати.

У Кернеса знову дзвонить телефон. Цього разу — Фукс. Вони обмінюються парою фраз. Мер нагадує Фуксу, що у «Вадима Новинського день народження».

За цей час мені зателефонував Фукс, Новинський, може, ще хтось подзвонить.

За законом жанру — Коломойський.

Ну то й що, і що? Ви ж бачите, я не ховаю від вас свій телефон, не перевернув його, щоб ви не бачили, хто телефонує, не відключив його, тому що я не маю права його відключати — не дай боже, щось станеться і мене будуть розшукувати?

Фукс симпатизує вашій партії?

Фукс симпатизує мені.

У 2017 році він привозив до Харкова колишнього мера Нью-Йорка, нинішнього адвоката президента США Дональда Трампа Рудольфа Джуліані. Зараз Джуліані різко висловлюється про деяких людей з оточення Зеленського. Розкажіть, навіщо він тоді приїжджав і чи користувалися ви його юридичними послугами?

Джуліані справив на мене серйозне враження. Він добре знається на проблемах юридичної безпеки та міського простору. Побачивши, що тут є необхідність створення ситуаційного центру для більш якісної роботи поліції та МНС, запропонував допомогти. Ми працюємо з його представниками. Він створив 911 в Нью-Йорку, і наша делегація їздила до США, нас возили у ці центри, показували, як вони працюють, ми спілкувалися з колишнім начальником поліції Нью-Йорка. Зараз він постійно нас консультує.

Коли такий центр може запрацювати?

У нас є земельна ділянка, неподалік від Харківського аеропорту — така будівля має бути віддалена від центру. Ми працюємо зараз з ізраїльтянами та серйозними фірмами світового рівня. Це найближчий план.

Помічниця накриває стіл для Кернеса та його гостей. Вона приносить салати, мʼясо, смажені гребінці. Булочок, які так хотів Кернес, немає. Він злиться. Коли йому телефонують з ресторану, щоб уточнити, про що йдеться, він голосно кричить у трубку: «Запитайте в офіціантів, які вчора обслуговували, що вони подавали на стіл, бл*ть!»

Джуліані допомагає безкоштовно чи ви йому платите?

(Думає) Поки безкоштовно.

У ЗМІ писали, що за зустріч з ним у 2017 році заплатили 400 тисяч доларів. Фукс платив?

Фукс за походженням, у душі – харківʼянин. Він завжди допомагає місту в питаннях, повʼязаних з меценатством. Питання краще адресуйте йому.

Знову дзвонить телефон. Кернесу пропонують включитися по Skype для російського каналу «Россия-1». Він відмовляється і готовий спілкуватися тільки телефоном. На питання про те, чи не бентежить його спілкування з головним російським телеканалом, відповідає, що ні.

Давайте поговоримо про намет «Все для перемоги» на площі Свободи. Він стоїть там пʼять років, нагадує про те, що в країні йде війна, а ви попросили його знести. Навіщо?

Я весь час виступав проти цього намету. Я казав: у чому сенс цього намету, якщо він стоїть і нагадує людям про якусь війну, яку ми не чуємо і живемо під мирним небом.

Дивно не помічати війну в місті, де одна з найсильніших волонтерських організацій — «Станція Харків».

Так якщо Харків волонтерське місто, хіба ми забороняємо працювати волонтерам? До чого тут намет? Чи ви вважаєте, що намет — це волонтерська точка зборки?

На всеукраїнському рівні цей намет і виглядає як точка зборки, яку ви хочете знести.

Ви не праві. Харківʼяни написали петицію, вона протягом одного дня набрала відповідну кількість голосів. Ми повинні відповісти на побажання харківʼян. І я відповів, що намет потрібно прибрати цивілізовано. Не так, як звалили памʼятник маршалу Жукову, а спокійно — перенести в інше місце з центральної площі. Там пішохідний перехід, транспортні розвʼязки тощо. Я вважаю, що ви неправильно робите акценти.

Прибрати намет — бажання частини харківʼян, а є інша частина, яка виступає за нього.

А ми повинні спілкуватися? Якщо більшість не хоче, а меншість хоче, то як ми повинні говорити? Ось Зеленський набрав 73 відсотки, і ніхто не став домовлятися з меншістю.

Так, але зараз головна теза Зеленського — обʼєднання всієї країни. За вашою логікою, меншість можна зовсім не слухати.

Ви не праві, це просто нахабна безкарність. Цей намет стоїть на лобному місці без дозвільних документів. Моя точка зору — там йому не місце.

Альтернативний варіант, де можна поставити намет, є?

У тому й річ, що вони навіть чути нічого не хочуть. Вони хочуть тільки там.

Який статус у справі про замах на вас?

Немає статусу, нічого не розслідується. Давайте залишимо цю розмову.

Не хочете говорити? І з приводу вбивства вашого друга Юрія Димента теж?

Ось перед вами сидить його родина [Кернес киває на дівчину та жінку, які сидять поруч]. Ми перебуваємо в однаковому становищі, ніхто нічим не займається. Наші ж прізвища не Геращенки або Турчинови, коли все відразу розкривається.

Ви плануєте балотуватися на місцевих виборах 2020 року?

Так, якщо в цьому буде необхідність, і я відчуватиму, що ще зможу і принесу користь, звичайно.

Кілька років тому ви говорили, що вашим можливим наступником може бути Ігор Терехов. Якщо ви не підете на вибори, він може ним стати?

Тоді й будемо говорити.

Колеги з Bihus.info у своєму розслідуванні стверджують, що ваші старі бізнес-активи записані на вашу цивільну дружину Оксану Гайсинську. Ці фірми отримують підряди з міського бюджету. Це правда?

У мене немає цивільної дружини. Оксану Гайсинську знаю, колись любов була, і що? У неї і запитайте про бізнес-активи. Була любов і немає любові.

Поки ми спілкувалися, булочки, які кілька разів просив мер, йому так і не принесли.