«Держава має повернути смертну кару». Що відбувається в Переяславі-Хмельницькому, де працівники поліції застрелили п’ятирічного Кирила Тлявова — репортаж theБабеля

Автор:
Тереза Лащук
Дата:

Третього червня від кульового поранення помер 5-річний Кирило Тлявов. За даними слідства, 31 травня в нього стріляли п’яні працівники поліції Володимир Петровець та Іван Приходько. За тиждень після цього правоохоронці так і не знайшли зброю, з якої стріляли підозрювані, не були проведені необхідні експертизи. Через убивство Кирила по всій Україні відбулися акції протесту. Учасники, зокрема радикальні активісти, виходили під місцеві відділки поліції — вимагали відставки міністра МВС Арсена Авакова та голови Національної поліції Сергія Князєва. Але єдиний, кого звільнили з посади, — начальник поліції Київської області Дмитро Ценов. Він не пішов зі служби, а одразу ж очолив поліцію у зоні Операції об’єднаних сил. Кореспондент theБабеля Тереза Лащук і фотограф Сергій Моргунов поїхали до Переяслава-Хмельницького — вони поспілкувалися з правоохоронцем, який проводив розслідування у перші години після події, з лікарем місцевої лікарні, куди привезли хлопчика, з батьками Кирила та з родиною підозрюваного у вбивстві. Сімʼя вбитого хлопчика зустрічалася з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. Вони не вимагають відставки — тільки покарання для винних.

Сергій Моргунов / «Бабель»

1

Як розгорталися події 31 травня

  1. Четверо дітей (Кирило Тлявов та його сусіди Артем і Данило й брат Денис) гуляють біля вулиці Героїв Дніпра у Переяславі-Хмельницькому. Раптом чують звук, схожий на ляск. Кирило Тлявов падає додолу, його друзі біжать за батьками. Мама Кирила викликає швидку допомогу, але не чекає її, на авто знайомої відвозить сина до лікарні. Вони приїжджають у лікарню о 15:55, хлопчик непритомний, у нього судоми.

  2. Черговий лікар повідомляє поліцію, що їм привезли хлопчика з тяжкою травмою. Слідчо-оперативна група виїжджає на місце інциденту. Основна версія лікарів і батьків: Кирило впав і вдарився головою.

  3. Прибуває нейрохірург із Києва, який робить трепанацію черепа і знаходить у голові дитини кулю.

  4. В. о. глави Переяслав-Хмельницької поліції Андрій Медуниця проходиться з ліхтариком вулицею, де поранили хлопця, і помічає на пагорбі поблизу три пляшки, одна з яких надбита. Правоохоронці виходять до будинку дружини свого колеги Володимира Петровця. Поруч лежить гільза. Слідчий реєструє провадження за статтею «умисні тяжкі тілесні ушкодження». Володимира Петровця знаходять біля кафе «Білочка» в іншому районі міста. З ним дружина і колега Іван Приходько.

  5. Приходька і Петровця привозять у відділок. Андрій Медуниця каже, що вони були п’яні. «Вони були п’яні. Розуміли, що щось скоїли. Почали розказувати, що «ми ніде нікого не збивали», думали, може ДТП. Я запитав: “Що ви таке наробили, що люди скаржаться на шум?” Іван говорить: “Та шо, я декілька разів стрільнув із воздушки”. Я це повідомив прокурору, той подзвонив у ДБР», — розповідає Андрій Медуниця.

  6. У Петровця проводять обшук. Його дружина намагається сховати пляшки, по яких стріляли. У Володимира виявляють набої та гільзи від дрібнокаліберної зброї. У Івана — дрібнокаліберні набої та набої до пістолета ПМ. Зброю не знаходять. Виявляється, що з чоловіками були ще двоє людей: 16-річний Станіслав (син Петровця) і мешканець одного з ближніх сіл Дмитро. 

Переяслав-Хмельницький — це звичайне провінційне містечко за 80 кілометрів від Києва. Про те, що тиждень тому тут відбулося вбивство, яке стало головною подією країни, нічого не свідчить. Біля місцевого відділку поліції, де тривали мітинги, вже замалювали написи на землі та на стінах. На вулицях не обговорюють смерть Кирила, але коли ми запитуємо у людей про трагедію, висловлюють свої співчуття.

З розваг у Переяславі-Хмельницькому є тільки озеро, кінотеатр, кілька кафе та пабів. Місцеві розповідають, що прокурори, працівники поліції та СБУ люблять відпочивати у пабі «Прем’єр». Там нібито часто бачили Івана Приходька та Володимира Петровця. Таксист Максим (він відмовився називати своє прізвище) каже, що вони виходили п’яними з пабу і в такому стані сідали за кермо.

Тут люблять гуляти місцеві правоохоронці.

Сергій Моргунов / «Бабель»

«Прем’єр» розташований у центрі міста, тут є барна стійка, караоке та більярд. Близько одинадцятої години вечора біля пабу стоїть купка п’яних чоловіків — один із них мочиться на колесо машини. Дівчина за барною стійкою підтверджує, що Приходько і Петровець справді були постійними клієнтами, але говорити будь-що під запис відмовляється. Каже, що знає чоловіків тільки з «позитивного боку».

Близько четвертої ранку клієнти «Прем’єру» зазвичай пересуваються до автовокзалу міста, де є забігайлівка під назвою «Білочка». Сюди можна прийти зі своїм алкоголем і перекусити якимись канапками. Саме тут, біля «Білочки», рано вранці першого червня працівники поліції затримали Володимира Петровця (який відпочивав із дружиною) та Івана Приходька. Виконувач обов’язків начальника Переяслав-Хмельницького відділу поліції Андрій Медуниця розповідає theБабелю, що Приходько був настільки п’яним, що не впізнав його.

Забігайлівка, біля якої затримали підозрюваних. З іншого боку «кафе» вночі виставляють пластикові столики, де випивають відвідувачі.

Сергій Моргунов / «Бабель»

У відділку Приходько і Петровець відмовились проходити експертизу на алкогольне сп’яніння. В одного з них, за словами Медуниці, вдалось взяти зразки з рук, що допоможуть визначити, чи залишився на них порох після стрілянини. В обох для експертизи також відібрали одяг. Та тест на алкоголь затримані так і не пройшли. Медуниця пояснює це тим, що «була субота».

«Вони не сядуть, там буде бракувати доказів, — говорить київський волонтер та активіст Роман Сініцин, який також був на акції протесту в Переяславі-Хмельницькому та впевнений, що справу «зливають», — зброї немає, [підозрювані] йдуть у відмову: “Це не ми, ми не стріляли”, експертизи на стан сп’яніння немає. Зрозуміло, що справу «заминали», — каже він.

Виконувач обов’язків начальника Переяслав-Хмельницького відділу поліції Андрій Медуниця.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Андрій Медуниця говорить, що з підозрюваними майже не був знайомий — на посаді він тільки місяць, половину з якого, як він запевняє, провів у Баришівці, де шостого травня застрелили заступника начальника баришівської поліції. «Я їх бачив тільки при розводах. На робочому місці п’яними [не бачив], якихось порушень з їхнього боку не було, скарг на них від людей не надходило», — каже Медуниця. Розповідає, що скаржитись на підозрюваних місцеві почали вже після того, як чоловіків заарештували.

2

У лікарні, куди доставили пораненого Кирила Тлявова, майже шість годин не могли зрозуміти, що у хлопця влучила куля. Виконувач обов’язків керівника лікарні Микола Тарасюк спочатку відмовляється говорити з theБабелем: він вимагає дозвіл від міської ради, а потім викликає поліцію. За дві години він все ж таки погоджується відповісти на кілька питань. Переконує, що заява голови Національної поліції Сергія Князєва про те, що лікарі шість годин не робили Кирилу Тлявову рентген, — неправда. Каже, що дитині зробили рентген одразу після прибуття в лікарню — о 16.08, і підтверджує свої слова задокументованим часом на знімку рентгена. Тарасюк каже, що тоді ж у голові хлопця виявили сторонній предмет, але лікарі не здогадались, що це куля.

Керівник Переяслав-Хмельницької лікарні Микола Тарасюк.

Сергій Моргунов / «Бабель»

«[Хіба] у нас війна? Сторонній предмет, який був помітний на рентгені, можна розцінити як уламок кістки, який трохи змістився. Обставини травми були невідомі, діти гралися, і тут один із них просто впав на камінчик», — говорить лікар.

Аби довідатись, що саме за предмет у голові в дитини, хлопчику мали б провести МРТ, але відповідної техніки у лікарні не було. Тому чекали на нейрохірурга, який прибув через шість годин, зробив трепанацію черепа і зрозумів, що в Кирила стріляли.

3

Четвертого червня в Переяславі-Хмельницькому люди вийшли на акцію протесту біля відділку поліції. До міста приїхали й столичні активісти, зокрема радикали із «С14». Вони вимагали відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, бо вважають, що трагедія сталася через провалену реформу МВС, зокрема через недолуго написану інструкцію про переатестацію працівників поліції (яку розробляли в самому МВС). Обох підозрюваних у вбивстві — Володимира Петровця та Івана Приходька звільнили з міліції після Євромайдану, але згодом поновили на посадах. Арсен Аваков уже заявив, що писати заяву про відставку не буде.

Акція протесту біля Переяслав-Хмельницького відділку поліції четвертого червня.

Facebook / Тетяна Безрук

Після Євромайдану однією з головних вимог активістів було повне перезавантаження поліції. Арсен Аваков, який очолив МВС, обіцяв повністю змінити філософію міністерства та люструвати працівників органу. У 2015 році була створена Національна поліція України. Для того, аби провести цю реформу, до України приїхали колишні керівники МВС Грузії Хатія Деканоїдзе та Ека Згуладзе. Для працівників поліції призначили переатестацію, яка мала повністю перезавантажити відомство та привести на службу нових людей із бездоганною репутацією. Усього переатестацію проходили близько 70 тисяч колишніх міліціонерів. Голова МВС Арсен Аваков заявляв, що її не пройшли лише 5 тисяч силовиків — усіх їх звільнили або ж понизили на посаді. Сергій Князєв учора назвав інші цифи — за його словами, під час створення нової поліції було звільнено 4,7 тисячі міліціонерів. Більш ніж 3,1 тисячі осіб потім поновились на посадах. У спецпідрозділах поліції продовжують працювати колишні «беркутівці», там їх близько 30%. Депутат Мустафа Найєм, який у 2015 році був членом колегії МВС, вважає, що реформа МВС відбулась тільки на 20%.

Сергій Моргунов / «Бабель»

На акції протесту активісти обмальовували стіни поліцейського відділку, палили фаєри та кидали петарди в правоохоронців. Мешканці Переяслава-Хмельницького скаржились на власні проблеми: когось побили, когось патрульні нібито безпідставно зупинили на авто. Представники місцевого «Правого сектора» називали правоохоронців «князьками» та звинувачували в корупції. Утім, розмовляти з кореспондентами theБабеля переяславські активісти відмовились, сказавши, що зайняті. Київський волонтер та активіст Роман Сініцин у розмові із theБабелем стверджує — вони всі налякані.

4

Коли Кирило ще лежав у лікарні, до його рідних підходили мати і сестра Петровця та дружина Приходька. Співчували і принесли гроші на лікування. Хлопчика поховали п’ятого червня, ніхто із сімей підозрюваних на похорон не прийшов. Натомість дружина Петровця Ольга у розмові з виданням «Сегодня» звинуватила у трагедії батьків Кирила. На її думку, вони не мали б пускати хлопчика гратися, коли на галявині стріляли.

Сестра Володимира Петровця Віра в розмові з theБабелем з цим не погоджується. Каже, що у жодному разі не звинувачує родину Кирила. «Нам і дитину шкода, це неописуєме горе. Вони стільки жизнєй підкосили. Не тільки цієї дитини, а всіх рідних і своїх дітей», — говорить вона і плаче. Розповідає, що в мами Володимира Петровця через переживання почались проблеми із серцем. «Мама хотіла йти на похорони [Кирила], а я їй кажу, що тебе там розірвуть! — пояснює Віра. — Откупаться ми ні від кого не будемо. Хочемо, щоб усе було по справедливості. Але брат сказав, що він не стріляв, він мені побожився, і я йому вірю».

Сестра одного з підозрюваних у вбивстві Володимира Петровця Віра.

Сергій Моргунов / «Бабель»

5

Рідні Кирила Тлявова також потрохи оговтуються. Пообіді шостого червня бабуся, мати та батько сидять на подвір’ї своєї хати. Жінки в чорних хустках. У своєму горі рідні не звинувачують ані МВС, ані поліцію, ані сім’ї підозрюваних.

«Я не бажаю нічого поганого ні їхнім дітям, ні жінкам, матерям, батькам. Так само й ті, хто вище, люди: працювали, хай працюють далі. Від того, що Аваков чи інший міністр піде у відставку, світ не зміниться. Є хороші люди, є нехороші. Так було і буде завжди», — каже мати Кирила Тетяна.

Мати Кирила Тетяна та брат Денис.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Брат Кирила Денис та бабуся Олександра (поруч із ним).

Сергій Моргунов / «Бабель»

Четвертого червня міністр МВС Арсен Аваков зустрівся з нею та з бабусею хлопчика. Пообіцяв, що візьме справу під свій контроль і всіляко допоможе. А трохи раніше виконувачка обов’язків заступника керівника Головного управління поліції у Київській області Майя Бреславська принесла сім’ї гроші.

«Під відділком був мітинг, я розумію, у нас — горе, у людей — обурення, але кидати петарди — це, на мою думку, взагалі... На нашому горі ще й робити собі піар — неприпустимо. Звинувачувати треба тільки тих, хто це зробив [усіх, хто причетний до вбивства], треба щоб вони понесли максимально суворе покарання. Я вважаю, що государство має вернути смертну казнь!» — додає бабуся хлопчика.

Мати Кирила Тетяна каже, що їм не потрібні ніякі гроші. Усе, що перерахували їм небайдужі люди, вони планують віддати сім’ї, яка справді цього потребує. «Не стало [Кирила], не допоможуть ці кошти вже нічим».

Артем, друг Кирила, який був із ним, коли в хлопчика влучила куля.

Сергій Моргунов / «Бабель»