Пʼять років тому в Одесі стріляли на вулицях і горів Будинок профспілок. Чи покарані винні? Що відбувається з цією справою зараз?

Автор:
Тереза Лащук
Дата:
Пʼять років тому в Одесі стріляли на вулицях і горів Будинок профспілок. Чи покарані винні? Що відбувається з цією справою зараз?

Maksym Voytenko / Anadolu Agency / Getty Images

Пʼять років тому, 2 травня 2014 року, в Одесі відбулися вуличні зіткнення між євромайданівцями й антимайданівцями, які закінчилися пожежею в Будинку профспілок. Загинули 48 осіб, понад 200 людей отримали поранення та травми. Після трагедії офіційний звіт випустила слідча комісія Верховної Ради, неофіційний — «Група 2 травня». theБабель коротко нагадує, що відбувалося в Одесі в цей день пʼять років тому, переказує результати розслідувань і пояснює, як були покарані винні в трагедії (ніяк).

Другого травня 2014 року в Одесі був запланований футбольний матч між одеським «Чорноморцем» та харківським «Металістом». Гра мала початись о 17:00. За дві години до неї проукраїнські активісти мали пройти «Маршем єдності України».

На той час в Одесі вже сформувалися організації проукраїнських активістів і прихильників федералізації. Ще 22 листопада в місті з’явилось наметове містечко євромайданівців, 21 лютого вони сформували свої загони «Самооборони» — озброївшись палицями та шоломами вони патрулювали вулиці міста. Свої «патрулі» були і в антимайданівців. Угруповання під назвою «Одеська дружина» очолював Денис Яцюк. Організація «Молодіжна єдність» створила «Народну дружину», одним із лідерів якої став Віталій «Боцман» Будько.

З 25 лютого 2014 року антимайданівці жили в наметах на Куликовому полі — площі в історичному центрі Одеси, що розташована за 30 хвилин пішки від вулиці Дерибасівської. Другого травня табір на Куликовому полі планували демонтувати, щоб провести там мітинг до Дня Перемоги — 9 травня. На той час табір вже був тягарем для активістів, які там розміщувались, — на його утримання не вистачало грошей. Він дошкуляв і місцевій владі. План ліквідації табору правоохоронці узгодили як з лідерами наметового містечка антимайданівців, так і з євромайданівцями. Планувалось, що прихильники Євромайдану ліквідують намети, а міліція відтіснить антимайданівців. Операцію мав контролювати начальник УМВС України в Одеській області Дмитро Фучеджі.

Як розгорталися події 2 травня

  1. Біля вулиці Грецької починаються бійки між прихильниками Євромайдану та прибічниками федералізації України.

  2. Сутички продовжуються на розі вулиць Дерибасівської і Віце-адмірала Жукова. Пострілом вбивають активіста «Правого сектора» Ігоря Іванова. Підозрюваний — активіст табору на Куликовому полі Віталій Будько («Боцман»).

  3. Від вогнестрільних поранень помирають активісти Антимайдану Олександр Жульков, Микола Яворський. Підозрюваний у стрільбі — активіст «Правого сектора» Сергій Ходіяк. Загалом через вогнестрільні поранення того дня загинули шестеро людей.

  4. На Кулікове поле доходять чутки, що група футбольних фанатів і євромайданівців прямує до них, і антимайданівці вирішують сховатись у Будинку профспілок. Вони переносять у будинок речі з наметів: каністри з бензином, ящики з коктейлями Молотова, медикаменти.

  5. На площу прибувають футбольні фанати й євромайданівці, трощать намети. Починається сутичка. Супротивники кидають один в одного каміння, сигнальні ракети та пляшки із запальною сумішшю. Через 10 хвилин загоряються палатки, а згодом і барикади біля входу до Будинку профспілок.

  6. На лінію 101 надходить перше повідомлення про пожежу в Будинку профспілок. Поблизу Будинку профспілок з'являються працівники міліції в захисній екіпіровці, які не втручаються в події.

  7. Люди вистрибують з палаючої будівлі.

  8. З'являється перший пожежний автомобіль.

Напередодні 2 травня організації, які влаштували табір на Куликовому полі, посварились між собою. На соціальних сторінках «Народної Дружини» з’явились заклики виходити на вулиці 2 травня і протистояти «Маршу єдності України». У день маршу до місця акції підтягнулись також і антимайданівці з інших угруповань. Почались сутички, яким не змогла завадити міліція. Їхнім наслідком стала пожежа у Будинку профспілок та 48 смертей. Четвертого травня правоохоронці випустили 67 затриманих напередодні учасників масових заворушень 2 травня.

Розслідування

Після трагедії Верховна Рада створила Тимчасову слідчу комісію, яку очолив депутат-мажоритарник з Одеської області Антон Кіссе. Окремі розслідування також проводили уповноважений з прав людини та одеські активісти, які об’єднались у громадську організацію «Група 2 травня». У цю групу входили журналісти, експерти з балістики, хімії, токсикології та колишні працівники МВС. «Групі 2 травня» вдалось відновити хронологію трагедії, описати причини смертей людей та відтворити динаміку пожежі.

Під час цих розслідувань з’явилися питання до місцевої влади та силовиків. МНС критикували за надто повільну реакцію: перші рятувальники прибули до Будинку профспілок тільки через півгодини після початку пожежі. Міліцію — за бездіяльність: вони не змогли (або не захотіли) розвести сторони в різні боки, хоча мали бути готовими до конфліктних ситуацій. До того ж «Група 2 травня» помітила, що у розпал конфлікту міліціонери перемотали руки червоною стрічкою — таким самим чином прибічники табору на Куликовому полі маркували «своїх».

Офіційне слідство вели прокуратура Одеської області, поліція Одеської області і Управління спецрозслідувань ГПУ під керівництвом прокурора Сергія Горбатюка. У 2015 році Міжнародна дорадча група Ради Європи (МДГ) жорстко розкритикувала українське слідство. У своєму звіті МДГ заявила про нездатність або небажання слідчих притягнути винних у вбивствах 2 травня до відповідальності. У МДГ також наголошували, що не зрозуміло, чи використало офіційне слідство розслідування уповноваженого з прав людини й активістів.

Підозрювані

За увесь цей час лише одній людині винесли вирок (її визнали винною у створенні незаконних збройних формувань). А от головні підозрювані так і не були покарані. Тодішній начальник МВС Петро Луцюк, якого звинувачують у тому, що він вчасно не оголосив план «Хвиля», ходить на суди у своїй справі та відкидає всі звинувачення. Багато інших підозрюваних втекли з України. Колишній заступник начальника управління МВС в Одеській області Дмитро Фучеджі, якого підозрювали в організації масових заворушень і службовій недбалості, покинув країну й отримав російське громадянство. Так само переховуються тодішній глава МНС області Володимир Боделан і колишній начальник слідства одеського облуправління внутрішніх справ Дмитро Цвєтков.

Справи про вбивства активістів також просуваються в’яло. Віталій Будько («Боцман»), якого підозрюють у розстрілі людей біля Грецької площі, виїхав з України 3 травня, а Сергій Ходіяк, якого теж підозрюють у вбивстві людей, продовжує відвідувати суди у своїй справі. Крім цього, 18 вересня 2017 року суд виправдав ще 19 підозрюваних у справі. Двох із них, а саме Сергія ДолженковаКапітан Какао») і громадянина РФ Євгена Мефьодова одразу заарештували за іншими звинуваченнями — у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Суди з їхньої справи тривають.