На стадіоні «Олімпійський» відбувся (майже) батл: Порошенко VS Зеленський. Головні панчі опонентів, відповіді та реакція натовпу — короткі відео з дебатів

Автори:
Євген Спірін, Сергій Пивоваров
Дата:
На стадіоні «Олімпійський» відбувся (майже) батл: Порошенко VS Зеленський. Головні панчі опонентів, відповіді та реакція натовпу — короткі відео з дебатів

Андрій Горб / «Бабель»

Сьогодні, за добу до другого туру виборів президента України, на НСК «Олімпійський» відбулися дебати між двома кандидатами — Петром Порошенком і Володимиром Зеленським. На стадіоні встановили дві сцени: одну для прихильників Порошенка, другу — для фанатів Зеленського. О 16:00 почалися концерти, на кожній сцені свій. У фан-зону Порошенка йшли фанати, у той час як до Зеленського ніхто не йшов. О 19:00 автівки кандидатів у президенти приїхали на стадіон, Порошенко майже відразу перейшов у сектор Зеленського та зійшов на сцену. Кандидати привіталися та потиснули один одному руки. А от далі почався справжній батл: кожен намагався поставити гостре питання та образливо відповісти. theБабель обрав найкращі панчі з питаннями-відповідями, які 22 тисячі людей побачили на перших у світі президентських дебатах на стадіоні.

Спочатку кандидати тиснуть руки та обіймаються. Зеленський без мікрофона пояснює правила: скільки хвилин на питання, скільки на репліки.

За жеребкуванням перше слово отримав Зеленський. Він одразу пішов у наступ.

— Ми з вами голосували за одного Порошенка, а обрали іншого. Бо існує два Порошенки. Перший — прекрасний оратор, фінансист, економіст… Він зʼявляється тоді, коли є камери. А потім, коли камери вимикаються, зʼявляється такий собі Петро Другий… Перший Петро кричить на Михайлівській площі: «Путіне, я тобі покажу!» А другий тихенько через пана Медведчука передає «прівєтікі».

Порошенко відповідає, голосно та наполегливо. Він нагадує, що Зеленський ховався від призову в 2014 році — мовляв, який з нього взагалі після цього головнокомандувач.

— Як цей кандидат збирається утримувати міжнародну коаліцію? Як він збирається виконувати функцію верховного головнокомандувача? Ваша команда сказала, що ви почали курс молодого бійця. Але варто його було почати чотири роки тому. Коли країна вимагала зусиль волонтерів і добровольців, а Володимир ховався від повісток.

Наприкінці репліки Порошенко говорить: «Ви не кіт у мішку, ви — мішок».

Зеленський відбиває подачу.

— Я не ваш оппонент, я — ваш вирок. А що стосується кота в мішку, то краще бути ним, аніж вовком в овечій шкурі.

Порошенко нагадує Зеленському про фразу «на коліна перед Путіним» і вибачення перед Рамзаном Кадировим.

— Перше [завдання, яке стоїть перед нашою державою] — це мир. Ми маємо закінчити війну. Бо не в Києві, як каже Зеленський, лежить ключ, і не на колінах треба повзти до Путіна… І в мене запитання, яким чином ви, коли називали Україну повією, українців — хохлами, коли ви образили Кадирова та вибачилися, коли ви вибачитеся перед Україною?

Зеленський каже, що слова про коліна вирвані з контексту.

— Я казав, що готовий стати на коліна, тільки не ставте на коліна Україну. Я готовий стати на коліна перед кожною матірʼю, яка не дочекалася з фронту свого сина, я готовий зараз стати на коліна перед кожною дитиною, яка не дочекалася свого батька, я готовий стати на коліна перед кожною жінкою, яка не дочекалася свого чоловіка, і вас запрошую (звертається до Порошенка).

Порошенко апелює до натовпу і застерігає, що Зеленський — це лише обгортка, а всередині — олігархи та Путін. Зеленський у відповідь натякає на кондитерські фабрики Порошенка.

— Ви кажете, що я обгортка. Розумію, що ви дуже гарно розумієтеся на обгортках, ви ж професіонал.

Порошенко продовжує виймати домашні заготовки проти опонента: він згадує його персонажа Голобородька і дорікає тим, що Зеленський — партнер Ігоря Коломойського.

— Ви не Голобородько, ви сюди приїхали не на тролейбусі, не на велосипеді. Ви є головний провідник олігархів, і точно одного олігарха-втікача.

У кандидатів залишається по хвилині на заключне слово. Перший — Зеленський.

— Рівність усіх перед законом — це те, чого у вас не було. Зняття недоторканності з депутатів, суддів, президента. З приводу війни: ми зробимо все, щоб її закінчити… Дуже дякую, слава Україні.

Порошенко відповідає і просить заспівати гімн: «Вони не бачать, що зроблено за пʼять років. Вони намагаються перетягнути це на інші напрямки. Ми з вами маємо обʼєднатися, щоб повернути Крим в Україну, ми з вами маємо обʼєднатися, щоб захистити український Донбас. І наша команда, оновлена команда, обовʼязково переможе».