Суд випустив Надію Савченко та Володимира Рубана з СІЗО. Нардеп планує повернутися в Раду. Згадуємо, що відомо про цю справу

Автори:
Юліана Скібіцька, Тереза Лащук
Дата:
Суд випустив Надію Савченко та Володимира Рубана з СІЗО. Нардеп планує повернутися в Раду. Згадуємо, що відомо про цю справу

УНИАН / Getty Images / «Бабель»

У ніч на 16 квітня Броварський суд Києва звільнив з-під варти народного депутата Надію Савченко та перемовника Володимира Рубана. З минулого року вони перебували в ізоляторі за підозрою в підготовці теракту та нападу на перших осіб країни. Під час розслідування Савченко кілька разів оголошувала голодування, а зараз планує повернутися на роботу в Раду і «замінити весь той мотлох, що її наповнює». theБабель розповідає, як Надія Савченко з Героя України перетворилася на підозрювану в державному перевороті.

Надію Савченко звинуватили в підготовці державного перевороту 15 березня 2018 року. За тиждень до цього на контрольно-пропускному пункті «Майорськ» у Донецькій області затримали Володимира Рубана, коли він вʼїжджав на підконтрольну Україні територію. У його машині знайшли «цілий арсенал зброї» — близький до Арсена Авакова народний депутат Антон Геращенко повідомив, що це була вже друга партія, яку Рубан намагався вивезти з «ЛДНР». Наступного дня Рубана заарештували за підозрою в підготовці теракту біля Верховної Ради та замаху на президента Петра Порошенка. Спецоперація з затримання Рубана готувалася близько 10 місяців.

Майже відразу Надія Савченко виступила на захист Рубана та заявила, що готова взяти його на поруки. Пʼятнадцятого березня її допитала Служба безпеки України — як стверджувала сама Савченко, лише як свідка. Генпрокуратура запевняла, що Савченко зі спільниками хотіла влаштувати теракт у будівлі Верховної Ради в той час, коли там мали перебувати перші особи країни. Споруду планували обстріляти з міномета, а Савченко, скориставшись своїм статусом народного депутата, мала підірвати в парламенті кілька гранат. Генпрокурор України Юрій Луценко 15 березня вніс до Верховної Ради подання про позбавлення Надії Савченко депутатського мандата. За тиждень це питання винесли на голосування в парламенті; перед депутатами виступив Луценко — він показав 27-хвилинний ролик з розшифровкою аудіо- і відеозаписів переговорів. На одному з таких відео Савченко розмовляє з Володимиром Рубаном у квартирі та пропонує влаштувати військовий переворот. Луценко заявив, що депутатка готувала теракт в інтересах сепаратистів.

Сама Савченко на засіданні комітету Верховної Ради не заперечувала, що вела такі розмови, але спростувала серйозність своїх намірів. «Це просто слова. За слова не судять», — говорила вона. Проте комітет підтримав зняття недоторканності з Савченко, а депутати проголосували за це рішення. Одразу після голосування її затримали працівники СБУ. Двадцять третього березня суд обрав запобіжний захід — два місяці під арештом. Пізніше його постійно подовжували. І Савченко, і Рубан відмовлялися свідчити у цій справі. За час досудового розслідування Савченко кілька разів оголошувала голодування.

Як звільнили Савченко та Рубана

Засідання, на якому мали обрати подальший запобіжний захід, почалося ще 13 квітня в Броварському районному суді Київської області. Але на нього не зʼявилися адвокати, тому слухання перенесли на 15 квітня. Того ж дня закінчувався термін арешту Рубана та Савченко. У залі суду зібралася група підтримка депутатки: приїхали її мама та сестра, колега з партії Тетяна Проторченко та ще до десяти людей із плакатами на підтримку депутата. Адвокати знову не зʼявилися, прокурори вимагали призначити Савченко та Рубану безоплатних захисників, а Савченко — перенести засідання. Поки судді радилися, вона кілька разів вигукнула, що чинному режиму (Петра Порошенка) прийшов кінець.

Суд ухвалив рішення призначити безоплатних адвокатів — Оксану Міщенко та Руслана Яремчука, яким дали три з половиною години на ознайомлення з обвинувальними актами. Після перерви Міщенко та Яремчук попросили вивести їх зі справи — послалися на те, що до суду прибув адвокат Олексій Шевчук, який і повинен захищати інтереси обвинувачених.

Засідання постійно затягувалося: Шевчук зрештою відмовився захищати Савченко, для неї знову викликали безоплатного захисника, але в останній момент його послуги виявилися непотрібними — о 21:17 раптово зʼявилися платні адвокати Савченко Андрій Левковець і Костянтин Глоба, а слідом за ними й інші захисники: Дмитро Лофман, Анатолій Жажиєв, Олександр Шадрін та Олександр Тананакін. Виступи адвокатів і підозрюваних тривали до ночі — у підсумку о 00:00 суддя Олена Кичинська попросила відпустити з-під варти Савченко та Рубана, оскільки час їхнього арешту сплинув. Надія Савченко під оплески вийшла з зали суду.

Що далі?

Наступне засідання у справі Савченко та Рубана відбудеться 7 травня, до цього часу вони перебуватимуть на волі. Одразу після суду Савченко запевнила, що не поїде з України. Її адвокат Олександр Шадрін повідомив theБабелю, що депутат планує вийти на роботу в Раду — пленарний тиждень почнеться 22 квітня. «Якщо вона не буде ухилятися від суду, не буде повідомлено про підозру у вчиненні нових кримінальних правопорушень при звільненні, юридично немає підстав для такого рішення», — прокоментував Шадрін можливість повторного затримання своєї підзахисної. Савченко пообіцяла, що буде змінювати українську політичну систему. «Наша політична сила «Суспільно-політична платформа Надії Савченко» допоможе замінити всі ті політичні партії, весь той мотлох, який зараз наповнює Верховну Раду, і в нас це вийде», — заявила вона.

Звільнення Савченко та Рубана стало несподіванкою навіть для генпрокурора Юрія Луценка — у своєму Facebook він заявив, що «судова система хвора». Прокуратура наполягає, що докази про підготовку теракту безперечні. Савченко загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі або навіть довічне увʼязнення.