Пожежа в соборі Паризької Богоматері. Дах і шпиль обвалилися, залишився каркас будівлі. Що відомо зараз?

Автор:
Юліана Скібіцька
Дата:
Пожежа в соборі Паризької Богоматері. Дах і шпиль обвалилися, залишився каркас будівлі. Що відомо зараз?

Chesnot / Getty Images

Собор Паризької Богоматері горить близько двох годин, на думку представників храму, «від нього мало що залишиться». Ймовірно, загорілося будівельне риштування — у соборі саме відбувається реставрація. Уже обвалилися дах, шпиль і годинник. Пожежники досі намагаються загасити вогонь. theБабель зібрав головне про пожежу, що відомо станом на зараз.

Пожежа почалася близько 20:00 за київським часом, і її досі не загасили. Вже майже повністю згорів дах, також обвалилися шпиль і годинник, повідомляє Reuters. Видання також наводить слова поліцейського біля будівлі: «Все руйнується». Представник собору в коментарі BBC був більш песимістичним — він сказав, що «там нічого не залишиться».

Пожежні розчистили територію біля собору та евакуювали прилеглі будівлі. Мер Парижа Анна Ідальго написала у Твіттері, що вони намагаються впоратися з полумʼям, і назвала те, що відбувається, «справжньою трагедією». Поліція закликала парижан не заважати рятувальникам. Даних про жертви поки що немає, але попередньо, ніхто не постраждав.

Matthias Wagner / picture alliance via Getty Images

Причиною пожежі могли стати реставраційні роботи. Попередньо відомо, що загорілися деревʼяні частини ремонтного риштування. Реставраційні роботи тривають у соборі з початку квітня, але для туристів він був доступний.

Nicolas Liponne / NurPhoto via Getty Images

Chesnot / Contributor

Минулого тижня з собору прибрали бронзові статуї. Торік католицька церква попросила уряд Франції виділити гроші на реставрацію собору. Її вартість, за даними французьких видань, становить близько шести мільйонів євро, завершити роботи мали до 2022 року. Поліція розглядає загоряння як нещасний випадок.

Stoyan Vassev \ TASS via Getty Images

Президент Франції через пожежу скасував звернення до нації. Еммануель Макрон мав виступити з коментарем щодо протестів «жовтих жилетів». «Як і всім моїм співвітчизникам, мені сумно бачити, як горить частина всіх нас», — написав Макрон, який вирушив на місце пожежі.

Про пожежу написав і президент США Дональд Трамп. Він сказав, що йому «боляче дивитися на пожежу», і наполягав, що потрібно задіяти пожежні вертольоти. Але зробити це неможливо, як пояснила французька газета Le Monde: якщо скинути зверху велику кількість води, собор постраждає ще більше, як і люди поруч з ним.