Російські канали присвятили виборам в Україні багатогодинні передачі. Ми їх переглянули і не схибнулися

Автори:
Сергій Пивоваров, Євген Спірін
Дата:

Учора, 31 березня, в Україні вибирали президента. За останніми даними, у другий тур виходять актор Володимир Зеленський і чинний глава держави Петро Порошенко. Юлія Тимошенко та Юрій Бойко посіли третє та четверте місця. За виборами пильно стежили журналісти з Росії. theБабель подивилися передачі Ольги Скабєєвої, Дмитра Кисельова, Володимира Соловйова, телеканалів «Рен-ТВ» і «Дождь». Вони присвятили всі ефіри виборам, а ми намагалися зрозуміти, як змінюється риторика від каналу до каналу і який кандидат на російському телебаченні представлений краще за всіх. І ці передачі — це АААААА!!!

«Вести недели» з Дмитром Кисельовим, випуск за 31 березня о 20:00.

Перша ж фраза: «Молдова як можливий маршрут втечі Порошенка». І тільки потім привітання. Головні тези такі:

  • виборча кампанія стала найбруднішою в історії України;
  • українці в Росії «позбавлені права голосу» через те, що виборчі дільниці на території РФ не відкрили;
  • протести перед виборами не дають Порошенку шансів на перемогу;
  • прості українці скаржаться на бідність, зростання цін та не довіряють владі;
  • а спокійно тільки в Києво-Печерській лаврі, де Порошенка звинувачують у розколі через Томос про автокефалію Української православної церкви.

YouTube / Россия 24

До цього зводяться обидва репортажі: з Києва — столиці України, і з Білої Церкви. Чому саме звідти? Бо це місто згадується в романі Михайла Булгакова «Біла гвардія».

«Воскресный вечер с Владимиром Соловьевым», випуск за 31 березня.

Майже дві з половиною години ефіру цілком присвячені виборам в Україні. Кандидат «Зе» святкує марно, а кандидат «По» може торжествувати, тому що пройшов у другий тур, а це було його головним завданням. Тимошенко зовсім не до сміху: «Вічно друга виявилася третьою, і її заяви пахнуть втомою».

Соловйов іронізує, що за даними екзит-полів на виборах в Україні Путін набирає понад 80 відсотків: «Нам було заявлено, що є тільки кандидати Порошенко і Путін». І показує на плазмі фото зіпсованих виборчих бюлетенів з написом «Путін». «Ось це — голос народу. Везіть до Москви булаву і державу. Ну державу ми й самі заберемо, а булава ваша нікому не потрібна», — говорить він.

YouTube / Вечер с Владимиром Соловьевым

На те, щоб знищити Бойка, витратили велику кількість зусиль і грошей, але він все одно набрав багато голосів. «Бойко, щось мені це нагадує. «Й» — Гуайдо. А чому б нам не визнати Бойка президентом України?» — раптом каже Соловйов. Паралель така: «Американці не визнали вибори в Венесуелі, на яких переміг Ніколас Мадуро, от і ми не визнаємо вибори в Україні, а визнаємо президентом Бойка».

Ток-шоу «60 хвилин» з Ольгою Скабєєвою і Євгеном Поповим, випуск 1 квітня.

Блок про результати виборів в Україні називається «День дурня». Скабєєва починає випуск із такого: «Вибори — в рік свині, результати — в день дурня, лідирує комік». У цьому випуску знову згадали, що «Порошенко може втекти до Молдови». За Зеленським стоїть олігарх Ігор Коломойський. А в інфографіці про проміжні підсумки голосування на третьому місці чомусь Юрій Бойко.

YouTube / Россия 24

«РЕН-ТВ», сюжет увечері 31 березня.

Сюжет кореспондентки Ксенії Солдатової називається «Вибори не для всіх». Ведучий в студії анонсує його так: «Українське життя — це естетика чорнухи 90-х на тлі сяючих вітрин Києва, а Зеленський виграв, тому що веселий». Далі він розповів, що українські олігархи пішли на зміну президента, але не на зміну політичного курсу, який залишиться антиросійським на догоду Америці. В кінці підводки ведучий зробив висновок: «Україна ні Європі, ні ЄС більше не потрібна, а по-справжньому вона потрібна тільки турботливій Росії».

Авторка довго розповідає, як багато грошей Петро Порошенко витратив на передвиборчу кампанію, але навіть це не допомогло. Не спрацювала й грошова компенсація замість пільг. А ще вплинули на рейтинг мітинги «Національного корпусу» і «Нацдружин». Експерт із передвиборчої кампанії — Микола Азаров, який втік до Росії після Революції.

Після цього — блок про Володимира Зеленського. Нарізку з різних його інтервʼю змішали з нарізкою кадрів серіалу «Слуга народу». А потім висновок: «За спиною в Зеленського — образ олігарха Ігоря Коломойського, який не проти повернутися і забрати те, що залишилося від України».

You Tube / РЕН ТВ. Новости

Єдиний, хто показаний добре, як правильний і чесний кандидат, — це Юрій Бойко. Він, як розповідає кореспондентка, поїхав до Москви, щоб домовитися про ціни на газ. Відразу після Бойка показали «київську пенсіонерку», яка скаржиться на тарифи.

Закадровий голос повідомляє: «Газ ця пенсіонерка ввімкнула тільки на прохання знімальної групи. Зазвичай вона ним не користується — дорого»

Наостанок історія про вдову американського сенатора Джона Маккейна. Її назвали палкою русофобкою, яка приїхала в Київ спостерігачем. «Американці контролюють вибори. Це ті самі американці, які заявляють про втручання у свої процеси». Авторка сюжету закінчує прогулянкою центральною вулицею Києва. «Ось що влаштувала влада, щоб відволікти від фальсифікацій. На центральній вулиці — масові гуляння та вуличні музиканти, тому що видовище — це все, що може дати українцям влада». Солдатова не знає: щонеділі Хрещатик перекритий, а музиканти там грають понад 20 років.

«Итоги недели» з Ірадою Зейналовою, випуск о 13-й за 31 березня.

Процесом виборів в Україні «підкеровують» американці. Усе тому, що спостерігачем на вибори в Київ приїхала вдова американського сенатора Джона Маккейна Сінді. А ще посол США в Україні Марі Йованович закликала українців «вкластися в демократію».

Юрій Бойко та Віктор Медведчук їздили в Москву домовлятися про транзит газу. А тепер щодо них за це Генпрокуратура порушила справу. Мешканців окупованого Донбасу викреслюють з виборчих списків, «щоб не наголосували чогось зайвого». «Подивіться, як туго закручується вузол», — говорить Зейналова. І тут же переходить на тему будівництва газопроводу «Північний потік — 2», Сирію і Brexit.

YouTube / НТВ

«Перший канал»

У випусках новин говорять про фальсифікації та використовують нарізку з сюжетів українських телеканалів. Говорячи про, згідно з попередніми результатами, лідерів голосування за регіонами України, на інфографіці в сюжеті згадують три прізвища: Зеленський, Порошенко, Бойко. Основна ідея: Порошенко в другому турі буде використовувати недосвідченість Зеленського в політиці.

«Дождь»

На телеканалі «Дождь» теж цілий день стежили за виборами, а о 19:00 вийшов спецефір. Зараз безкоштовно доступно тільки 6 хвилин передачі. Двоє ведучих у студії, включення з Києва та експерт-політолог Аріель Коен. Переважно розмови про те, що люди втомилися і тому голосують за Зеленського. «Якщо він мобілізує свій електорат, то в нього є всі шанси стати президентом у другому турі», — говорить Коен. Ведучі називають Зеленського небезпечною загадкою, а вибори — вільними.

— Вам не здається, що це може бути небезпечно — не знати нічого, окрім політичних жартів?
— Тобто ви в студії топите за Порошенка?
— Ми взагалі ні за кого не топимо, ми на території іншої держави.

Коен каже, що загадка і справді може бути небезпечною, тому що коли 20 років тому до влади в Росії прийшов Володимир Путін, кожний у ньому бачив своє, а вийшло, що вийшло. Тимошенко взагалі не обговорюють. «Питання не в тому, хто такий Зеленський, а в тому, як Порошенко після пʼяти років війни, реформ і важких подій дійшов до такого життя».