13 днів до виборів президента. Кандидат у президенти Сергій Тарута — про відносини з Тимошенко, Зеленського та проблеми олігархів Пінчука та Ахметова

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
13 днів до виборів президента. Кандидат у президенти Сергій Тарута — про відносини з Тимошенко, Зеленського та проблеми олігархів Пінчука та Ахметова

Фото УНІАН

Кандидат у президенти, лідер партії «Основа» Сергій Тарута 16 березня заявив, що на виборах підтримає свого конкурента — Юлію Тимошенко. Знімати свою кандидатуру з виборів Тарута не буде — передбачений для цього термін сплив. У спільному меморандумі Тимошенко і Тарута пообіцяли обʼєднати країну, ухвалити нову Конституцію, припинити війну на Донбасі та реалізувати пункти своїх програм: «Нового курсу України» Тимошенко і «Україна 2030» Тарути. У бліц-інтервʼю theБабелю Тарута розповів, чому вирішив підтримати Тимошенко, як переконав у цьому свою команду та про олігархів, з якими доведеться співпрацювати.

Під час брифінгу з Тимошенко ви сказали, що самі запропонували їй підтримку. Чому? Як відбувалися переговори?

Ми розуміли, скільки потрібно відсотків, щоб потрапити до парламенту. У нас були сильні осередки на місцях, але пішли сигнали про підкуп та адмінресурс з боку Порошенка. Якщо він переможе, я не бачу майбутнього в цій країні. Я кажу як промисловець, який буває на заводах, де немає кому працювати. Я розумію, що роблять із нашим платіжним балансом, і в найближчі роки не бачу стабільної України.

Але головний аргумент на користь цього рішення — ми робимо свою соціологію, і раніше між Тимошенко і Порошенком був великий відрив. Це давало впевненість, що Порошенко не потрапить до другого туру. Але коли відрив став меншим, і Верховний суд ухвалив рішення [яке підтвердило легітимність рішення ЦВК про законність відшкодування витрат агітаторів], яке фактично легалізувало передвиборчі «сітки», я зрозумів, що є великий ризик.

Але Тимошенко, як і Порошенка, звинувачували у спробах підкупу виборців.

З представників партії «Основа» сформували 198 окружних комісій. Ми отримуємо зворотний звʼязок на місцях, і ще ніде не було інформації про якийсь підкуп.

Ваша команда рішення працювати з Тимошенко підтримала одностайно?

Ми будуємо партію за принципом «знизу догори», і я не міг ухвалити рішення сам. Це була важка розмова. Зустріч була зранку в день брифінгу і тривала дві години. Я запросив Юлію Володимирівну поговорити з командою. Ми пояснили всі «за» та «проти». Двоє утрималися, а інші сказали, що це правильно.

Як конкретно допомагатимете Тимошенко?

У нас спільна бордова та телевізійна реклама. Раніше я їздив регіонами і рекламував себе, зараз просуваю команду. Усі наші 198 членів окружних комісій і близько 10 тисяч дільничних стежитимуть, щоб не було фальсифікацій щодо Юлії Володимирівни.

Що ви отримуєте натомість?

[Сміється] Мене завжди запитують. Не було жодних торгів, я не така людина.

Далі ви плануєте працювати разом? Буде злиття партій, спільний похід на парламентські вибори, посада премʼєр-міністра для вас у разі перемоги Тимошенко?

Поки про це не йдеться, але ще з часів керівництва «Азовсталлю» я вважаю своєю головною цінністю команду, яка не має аналогів в Україні. Зараз антикризові компетенції моєї команди важливі для Тимошенко. У нас з нею збігаються цінності, є програма, яка на 80 відсотків відповідає загальним цілям, а про 20 відсотків ми, думаю, домовимося.

Тим не менш посаду премʼєра розглядаєте?

Посада премʼєр-міністра залежить від рішення парламенту. Якщо буде таке рішення, я погоджуся.

Крім Тимошенко, є ще один рейтинговий кандидат — Володимир Зеленський. Чому ви не підтримали його?

Зеленський не розуміє, що таке бути президентом. Я не бачив, щоб він готував стратегію про те, якою повинна бути Україна через 5—10 років. Нам потрібен президент-реформатор, який потім стане арбітром. Коли ми говоримо про Рональда Рейгана, чию біографію потрібно прочитати Володі та команді, то він [Рейган], перш ніж стати президентом, займався політикою і суспільним рухом. У нього була команда, яка розуміла, що робити. Я точно не хочу експериментів над Україною.

У вас із Тимошенко не збігаються погляди з одного питання: ви вважаєте, що великий бізнес має бути союзником держави, а вона все життя говорить, що бореться з олігархами. Як будете це вирішувати?

У нас всі політики боролися з олігархами, тільки самі були продуктом олігархічних змов. Тому в бізнесу має бути активна позиція, а держава повинна заробляти та більшу частину грошей віддавати населенню, а решту — реінвестувати. Тоді вистачатиме на медицину й освіту. У борг ми не можемо довго жити. Повинні бути рівні правила для бізнесу, мають працювати Антимонопольний комітет і Нацбанк.

У вас є доступ на телеканал «Україна» Ріната Ахметова...

[Перебиває] А я вам скажу: я пропонував і пропоную модель, яка вигідна кожному великому бізнесмену. Говорив і Віктору Пінчуку, і Рінату Ахметову, що інвестиція в Україну принесе щонайменше шість-вісім доларів на один вкладений. Тільки в чесну трансформацію країни, без монополій і преференцій. Я говорив їм: відмовтеся від політичної, економічної, медійної монополій.

І що вони відповідали?

Погоджувалися, але говорили, що завжди знайдеться той, хто не будуватиме країну, а намагатиметься забрати у одного та віддати іншому. Тому я точно не лобіюватиму інтереси ані Пінчука, ані Ахметова.

Питання було в іншому: ви буваєте в ефірі телеканалу Ахметова. Чи означає це, що Ахметов підтримує і Тимошенко?

Ні. Я думаю, що Рінат Ахметов — розсудлива людина, він розуміє, що з його заводів люди теж їдуть у великій кількості. Пінчук мені казав, що ціла зміна виїхала з його дніпровського заводу в Данію. Щоб це зупинити, потрібне економічне зростання, тобто інвестиції. А інвестиції — це довіра інвесторів. Щоб інвестори нам довіряли, потрібні правильні люди на посадах президента, премʼєра та в парламенті.