Рух #MeToo — тепер і в Південній Кореї. Після скандалів з шоу-бізнесу йдуть зірки K-рор, до цього в домаганнях звинувачували політиків і режисерів

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:

Упродовж тижня в Південній Кореї триває гучний секс-скандал за участю зірок гуртів K-pop. Одного зі співаків звинувачують у постачанні повій багатим клієнтам. Поліція також підозрює, що в його нічному клубі в Сеулі торгували наркотиками. Крім цього, зʼясувалося, що кілька знаменитостей з шоу-бізнесу обмінювалися в чаті секс-відео, які вони знімали таємно. Четверо учасників цього чату оголосили, що йдуть з груп і завершують карʼєру. Двоє з них перебувать під слідством. Проблема сексуальних домагань та ґендерної нерівності залишається гострою для Південної Кореї. У країні зберігається «патріархальна корпоративна етика», коли жінки не можуть пробитися на керівні посади в компаніях. Ще одна проблема — епідемія шпигунських камер, які встановлюють у жіночих туалетах і роздягальнях. З початку минулого року в країні поширився рух #MeToo. Жінки розповіли про домагання з боку високопосадовців, політиків, акторів, режисерів і письменників. Президент підтримує цей рух і посилює покарання за сексуальні домагання. theБабель розповідає про останній гучний секс-скандал у Південній Кореї, інші схожі випадки та про те, з чим стикаються південнокорейські жінки та як вони борються за свої права.

Скандал із поп-зірками

Наприкінці лютого 2019 року поліція Південної Кореї почала розслідування проти Лі Син Хена, учасника Big Bang, одного з найбільш популярних гуртів K-pop, відомого під псевдонімом Сенрі. Його підозрюють у тому, що він під прикриттям свого нічного клубу Burning Sun у Сеулі постачав повій багатим клієнтам і таким чином намагався залучити інвесторів для свого розважального та ресторанного бізнесу. Персонал самого клубу підозрювали в торгівлі наркотиками, сексуальних домаганнях і насильстві. Співак заперечував усі звинувачення та обіцяв співпрацювати зі слідством. Після кількох рейдів поліції до Burning Sun Лі Син Хен спочатку пішов з посади гендиректора клубу, а потім узагалі закрив заклад.

У понеділок, 11 березня, південнокорейський телеканал SBS опублікував листування з групового чату месенджера KakaoTalk. У цьому чаті Лі Син Хен і ще кілька корейських знаменитостей обмінювалися секс-відео, знятими на приховану камеру. У той же день Лі Син Хен оголосив, що залишає групу Big Bang і йде з шоу-бізнесу. Він також скасував свій березневий сольний тур.

Колишній учасник K-pop групи Big Bang Лі Син Хен дає інтерв'ю перед допитом у поліції 14 березня 2019 року.

Han Myung-Gu / WireImage

Ще один учасник цього чату, співак і телеведучий Чон Джун Єн 13 березня зізнався, що таємно знімав свій секс із дівчатами і ділився цими відео в соцмережах. Він заявив, що залишає музичну і телевізійну карʼєру та співпрацюватиме з поліцією. Наступного дня ще двоє учасників чату оголосили, що йдуть із шоу-бізнесу: Єн Чун Хен з групи Highlight та Чхве Джон Хун з FT Island.

Південнокорейська газета Chosun пише, що до секс-скандалу можуть бути причетні й високопосадовці з поліції. До розслідування долучилася Генпрокуратура Південної Кореї.

Це перший скандал такого масштабу в південнокорейській розважальній індустрії. І він привернув велику увагу громадськості. Все через те, що лейбли та агентства позиціонують своїх артистів як взірець для наслідування. Найчастіше їх залучають в індустрію ще зі школи і жорстко контролюють кожен аспект їхнього життя. Тепер прихильники K-pop вимагають притягнути до відповідальності керівництво компаній. Відповідна петиція до президента набрала вже понад 200 тисяч підписів.

Патріархат і шпигунські камери

Ґендерна нерівність досі залишається однією з найгостріших соціальних проблем у Південній Кореї. Попри те, що країна є однією з найбільш економічно та технологічно розвинених, у ній зберігається розрив у зарплатні чоловіків та жінок. За словами Джу Хі Лі, професорки соціології сеульського жіночого університету Іхва, тут процвітає так звана «патріархальна корпоративна культура». Жінки обіймають лише два відсотки керівних посад у великих корпораціях. Крім того, вони часто стикаються з сексуальними домаганнями з боку начальства. Але в більшості випадків жінки мовчать про це, оскільки не знаходять підтримки ані з боку суспільства, ані в судах.

Одним з перших гучних процесів про сексуальні домагання в компаніях став позов працівниці відділу міжнародного маркетингу корпорації Samsung Лі Юн Юй у 2006 році. Через чотири роки вона виграла суд й отримала 34 тисячі доларів компенсації. Після цього вона стала юристом і тепер спеціалізується на таких випадках.

Ще одна проблема, з якою стикаються жінки в Південній Кореї, — це епідемія шпигунських камер. Їх встановлюють у туалетах і роздягальнях магазинів, спортзалів, басейнів, а відео потім викладають у соцмережах та на порносайтах.

З 2004 року в країні діє закон, який зобовʼязує власників смартфонів включати гучний звук затвора, коли вони знімають фото або відео у громадських місцях. Уряд зобовʼязав поліцію та обслуговуючий персонал перевіряти громадські туалети в Сеулі на наявність прихованих камер спочатку раз на місяць, а потім — щодня. Але це не допомагає. Кількість таких злочинів продовжує зростати: з 1,1 тисячі випадків у 2010 році до понад шести з половиною тисяч у 2017-му. А з понад пʼяти тисяч затриманих лише близько двох відсотків отримали тюремні терміни.

Учасниці протесту в Сеулі проти прихованих камер несуть плакат із написом: «Моє життя — не ваше порно». 7 липня 2018 року.

Jean Chung / Getty Images

У липні 2018 року, після того як стало відомо про кілька випадків суїциду жертв прихованої зйомки, десятки тисяч жінок у Сеулі вийшли на протест проти прихованих камер. У підсумку президент країни Мун Чже Ін визнав, що такі злочини «стали частиною повсякденного життя».

Рух #MeToo

Глобальний рух #MeToo за права жінок та боротьбу з сексуальним насильством поширився у Південній Кореї на початку минулого року. Поворотним моментом стало інтервʼю співробітниці прокуратури Се Чжі Хен у січні 2018-го, в якому вона звинуватила чиновника Міністерства юстиції в домаганнях.

Після цього рух #MeToo почав набирати обертів. Південнокорейський губернатор Ан Хі Чжун, якому пророкували президентське крісло, подав у відставку після звинувачень у зґвалтуванні своєї секретарки. У сексуальних домаганнях звинуватили одного з найвідоміших сучасних письменників Південної Кореї Ко Ина, якого неодноразово висували на Нобелівську премію. Тепер його твори прибирають зі шкільної програми, а книги вилучають із бібліотек.

У центрі секс-скандалу опинився і володар Золотого лева Венеційського кінофестивалю, режисер Кім Кі Дук. У березні 2018 року актор Че Мін Кі наклав на себе руки після звинувачень у сексуальних домаганнях.

Мітинг за права жінок і проти сексуальних домагань у Південній Кореї. 8 березня 2018 року.

Kyodo News via Getty Images

Восьмого березня 2018 року в Сеулі відбувся перший багатотисячний марш за рівноправність жінок. У ньому брали участь і чоловіки. Президент країни публічно підтримав рух #MeToo. Серед його міністрів рекордна кількість жінок — близько 30 відсотків. Уряд посилив покарання за злочини сексуального характеру. Тепер очільників корпорацій притягатимуть до відповідальності, якщо зʼясується, що вони покривають сексуальні домагання до співробітниць. «Ми не можемо вирішити цю проблему тільки за допомогою законів і повинні змінити нашу культуру ставлення до жінок», — говорить лідер Південної Кореї.