«Заберіть свої кадила від наших яєчників». У Києві пройшли маршем близько тисячі людей: одні за права жінок, інші — за «традиційні цінності» — репортаж theБабеля

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
«Заберіть свої кадила від наших яєчників».  У Києві пройшли маршем близько тисячі людей: одні за права жінок, інші — за «традиційні цінності» — репортаж theБабеля

Сергій Бортник / «Бабель»

8 березня в Києві відбувся Марш жінок, на нього зібралося до тисячі активістів. Серед організаторів — кілька громадських обʼєднань, які виступають за права жінок, ЛГБТ та захищають ВІЛ-позитивних. Учасники акції пройшли від Михайлівської до Поштової площі. Поруч тривав альтернативний мітинг прихильників традиційних цінностей. Між опонентами сталося кілька бійок, а лідера організації «Братство» Дмитра Корчинського забрала поліція.

Марш повинен був початися о 12 дня на Михайлівській площі, але ще за півгодини до цього під памʼятником княгині Ольги зібралися кілька десятків людей з прапорами праворадикальних та антифеміністичних організацій «Катехон», «Традиція і Порядок», «Християнський національний фронт», «Сестринство святої Ольги». У натовпі ходив лідер організації «Братство» Дмитро Корчинський. Це опоненти маршу, які прийшли захистити «традиційні цінності». Тут же в два кордони вишикувалося кілька сотень правоохоронців.

Сергій Бортник / «Бабель»

Ще до початку акції між представниками двох мітингів сталася бійка, трьох її учасників, разом з Корчинським, забрала поліція.

«Усі жінки в історії — тил своїх чоловіків. Вони — втілення краси та всього прекрасного. Тому хай феміністки не брешуть, що праві не люблять жінок. Їх не люблять ті, хто намагається зробити з жінки крокодила. Подивіться на наших дівчат з сестринства — вони відображення Бога та краси. І подивіться на дівчат там [учасниць маршу] — побачите покалічених і скривджених», — говорив у мікрофон представник альтернативного мітингу. За ним стояли дівчата з плакатами «Справжня жінка любить дитину, а не абортує», «Я — жінка, а не різноманітність дослідів», «Аборт — це не право жінки, а її поразка», «Фемінізм руйнує українські сімʼї», «Фемінізм вбиває жінку».

За 15 хвилин до заявленого початку маршу на площу почали сходитися його учасниці та учасники. Одна з організаторів акції, очільниця ЛГБТ-організації «Інсайт» Олена Шевченко, розповідала в мегафон про правила безпеки: «Якщо бачите провокацію, витісняйте цю людину з колони в бік поліції. [...] Не бійтеся, нічого страшного не трапиться».

У перші 40 хвилин Марш жінок стояв на місці, а людей ставало все більше. Багато були з плакатами: «Вибирай справу по душі, а не по гендеру», «Ні насильству, домаганням, проституції, зґвалтуванням», «Позитивна жінка має право усиновити дитину», «Гори, патріархат», «Жінкам — владу, жінок — в Раду», «Членкиня краще, ніж рабиня», «Краса — не цінність, тіло — не товар» та іншими.

Мегафон переходив з рук у руки, і кожен учасник маршу міг розповісти, навіщо прийшов. Активісти говорили про права жінок та про те, що прихильники «традиційних цінностей» намагаються відібрати в них свободу, яку всі разом відвойовували на Майдані. Паралельно активісти розбилися на групи, кожна з яких вигукувала кричалки: «Геть патріархат! Ми за рівність зарплат!», «Кухня, мода — не свобода!», «Геть фашизм, гомофобію, сексизм!», «Заберіть свої кадила від наших яєчників!»

«Багато-хто говорить, що ніякої дискримінації немає, але я сама зіткнулася з нею під час навчання та роботи. Хіба це нормально, коли викладач-чоловік каже студентці: «Поставлю тобі залік, тому що ти прийшла з декольте?», хіба нормально, що чоловікам платять більше, ніж жінкам, за одну й ту саму роботу?» — розповіла про свою мотивацію прийти на марш студентка КНУ імені Шевченка Катя. Поруч з нею обурювався чоловік з прапором «Християнський національний фронт»: «Усі ці марші проплачені, на них ідуть великі гроші. Але до чого це вже призвело в Європі? В Іспанії священика посадили у вʼязницю, бо він просто заявив, що ЛГБТ — ракова пухлина на тілі суспільства! Все починається з нешкідливих мітингів, а призводить до гомодиктатури!» Від альтернативного мітингу долинали уривки фраз: «Ідея рівності – небезпечна. Нею прикривають тиранію!»

Десь о 12:40 учасники маршу почали шикуватися в колону. З обох боків її охороняла поліція. Група дівчат у колоні ритмічно била деревʼяними лопатками по каструлях усю дорогу від Михайлівської до Поштової площі, активісти вигукували кричалки. Кілька разів у колону вривалися люди в капюшонах, і після невеликих сутичок їх виводила поліція.

Марш закінчився о 13:30 біля метро «Поштова площа». Олена Шевченко попросила активістів із міркувань безпеки спуститися в підземку і проїхати кілька станцій. Біля метро чергували кілька десятків правоохоронців.

Коли активісти розходилися, на бетонну клумбу біля дороги вилізла жінка в довгій синій спідниці. Вона знімала відео і голосно зверталася до учасників маршу: «Я хочу, щоб ви були цілісні, повноцінні! Щоб вам не потрібно було як собачкам бігати вулицями під охороною! Розумієте? Дівчатка! Христос помер [за вас], Бог любить вас!»