25 днів до виборів президента. Зеленський провів закриту зустріч з іноземними журналістами. Ми дізналися, про що вони розмовляли

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
25 днів до виборів президента. Зеленський провів закриту зустріч з іноземними журналістами. Ми дізналися, про що вони розмовляли

Aleksandr Gusev / Pacific Press / LightRocket via Getty Images

Четвертого березня кандидат у президенти Володимир Зеленський зустрівся з представниками провідних зарубіжних ЗМІ: The New York Times, Bloomberg, Le Figaro, Atlantic Council, The Economist, Der Spiegel, The Washington Post та інших. Про зустріч команда Зеленського розповіла у себе в соцмережах, але суть півторагодинної дискусії вирішила не розкривати. З різних джерел ми відновили бесіду лідера «Кварталу» з журналістами і коротко її переказуємо.

Про ПриватБанк

Якщо в судах буде доведено, що кошти були виведені з ПриватБанку, то 100% їх повинні повернути в бюджет країни.

Про бізнес

Дуже ціную свою свободу, тому у мене немає жодних зобовʼязань перед власниками телеканалів. Вже розпочато процес виходу з групи компаній «Квартал 95». До парламентських перегонів хотів би бути поза всіма контрактами, повʼязаними з бізнесом.

Про парламентські вибори

Після президентських перегонів готуватимемся до парламентських. Руслан Стефанчук, ідеолог партії «Слуга народу», глобально займається структурою законопроектів. Зараз ми їх розробляємо.

Займаємося пошуком фахівців. Зустрічалися з антикорупціонером Русланом Рябошапкою — офігенний хлопець і фахівець, хотів би бачити його в нашій команді. У нашій команді ще є Іван Баканов, ми з ним з дитинства. Він — головний юрист компанії «Студія «Квартал-95», а Діма Разумков — політолог.

Про МВФ

Будемо продовжувати відносини з МВФ і будемо робити все, що зобовʼязані. Саша Данилюк [колишній міністр фінансів] — наш економічний консультант. Сьогодні в нас усі — у статусі експертів. Ми не роздаємо посади, тому що не маємо права. Немає жодного мандата.

Про Путіна, війну і переговори з Росією

Я б хотів запитати: а що таке, в чому причина, чому ви прийшли на нашу землю? Це просто дискусія називається. Хочеться предметних відповідей. Хотів би домогтися, щоб їхні [російської влади] умови були зафіксовані на офіційному папері. Немає сенсу питати, чи є їхні війська. Ми знаємо, що вони є, а він [Путін] сказав, що ні. Щойно у нас зʼявиться офіційний документ, думаю, ми будемо трохи ближче до вирішення питання.

Якщо є хоч якась можливість закінчити війну, повинні зробити все, щоб припинили вмирати наші люди. Потрібно припинити стріляти. Мінські домовленості не працюють, потрібно розширювати стіл переговорів, залучати до цього Велику Британію та США. Звичайно, потрібно говорити з представниками РФ. Як саме — варто ще обговорювати. Мені подобається план Курта Волкера [спецпредставника США з питань України]: лінія розмежування, миротворча місія, а потім захищаємо маленькі села і переходимо в Луганськ і Донецьк.

Інформаційна війна має бути виграна. Повинен зʼявитися російськомовний канал європейського рівня з офісами в Європі та США.

Facebook / Команда Зеленського

Про Крим

Ми не продаємо своїх людей і території. Не продаємо і не змінюємо. Не поступаємося Кримом. Це наша територія, наша земля.

Про Коломойського та «1+1»

Згідно зі статистикою, люди не вірять в те, що я — маріонетка Коломойського. Люди точно відчувають мене, і ми не перший день знайомі з народом України. Вони обирають президента, не Коломойський.

Що стосується охорони [в оточенні Зеленського був помічений охоронець Коломойського], ми звернулися до каналу «1+1», вони дали нам компанію, яка надала охоронців. Ми взяли цю компанію і платимо їй. Я з цими людьми не дружу, і родичем ніколи не був.

У нас є взаємозвʼязки з «плюсами», я веду фінансові переговори, але якщо я виходжу з бізнесу, про що мова?

Навіщо йде в президенти

Мені 41 рік, я дуже багато зробив у своїй професії. Емоційно не передам своє ставлення до України, але це більше, ніж борг. Ми винні своїй країні, вона підняла нас. Для мене країна — перш за все люди. Проблема в тому, що люди їдуть. Зʼявилися два реальних лідери — я і Слава Вакарчук. Один сказав: «Ні», а другий — я. Хочу привести у владу професійних і порядних людей. Хотів би поміняти настрій і тембр політичного істеблішменту, наскільки це можливо.

Про олігархів і їхні ЗМІ

Вони [олігархи] не повинні впливати на політичні процеси. З ними треба говорити, встановлювати жорсткі правила. Вони не можуть купувати партії й окремих людей — це кримінал. Але у них величезна кількість підприємств. Якщо піти проти них війною, люди втратять робочі місця, в країні буде ще один Майдан. Думаю, вони готові до розмови. Потрібно порушувати питання про повернення в Україну виведених коштів.

Не має бути жодного впливу на медіа-ресурси, інформаційну атмосферу в країні. Потрібно розглядати канал як бізнес, але інформаційний блок не повинен їм [олігархам] підкорятися. Можна створити спецорган, який займається контролем інформаційної політики. Вони [олігархи] повинні бути портфельними інвесторами в телебаченні.

Про «Слугу народу»

Ідея «Слуги народу» зʼявилася за 11 років до виходу серіалу і називалася «Молода країна». Вже тоді, у 2003—2005 роках, ми всі хотіли змін. Тому чи рекламний це хід — не впевнений. Чи використовуємо ми це як підтримку нашої кампанії — так, ви це бачили. З точки зору піару, це сильна історія.

Про головного героя «Слуги народу» президента Голобородька

Мої життєві принципи такі ж самі. Особливо мені подобається питання, чому ви не їздите на велосипеді, як він. Тому що мені погрожують. Але це не головне, чесно кажучи. Головне — бо холодно.

Про зовнішню політику

Будемо рухатися до вступу в ЄС і НАТО. У Конституції це вже зафіксовано, але все ж це питання до українців. І тут я бачу справді один з головних принципів нашої програми та внутрішніх принципів — народовладдя. Має бути референдум, і українці повинні вирішувати, куди вони вступають.

Якщо говорити, з ким би я хотів зустрітися, мені чесно подобається [президент Франції Еммануель] Макрон. Хотів би зустрітися з президентом США — мені цікаво. Але ще рано про це говорити, і поки нас туди не запрошують.