Bihus.Info: «Батьківщині» жертвували гроші касири, безробітні та працівники автомийки. Переказуємо розслідування в 260 словах

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Bihus.Info: «Батьківщині» жертвували гроші касири, безробітні та працівники автомийки. Переказуємо розслідування в 260 словах

STR / NurPhoto via Getty Images

На Bihus.info вийшло 13-хвилинне розслідування про донорів партії Юлії Тимошенко «Батьківщина». Виявилося, що в ньому дуже багато підставних людей, які перераховували сотні тисяч гривень партії, але працюють на низькооплачуваній роботі. Деякі з них взагалі не знають про своє меценатство. Переказуємо розслідування у 260 словах.

Журналісти Bihus.info проаналізували фінансовий звіт «Батьківщини». За останні півроку на рахунок партії люди пожертвували 130 мільйонів гривень. Гроші, згідно зі звітом, переказували мешканці сіл і маленьких міст. По 149 тисяч за один транш — це порогова сума, яку можна переказати без спецперевірки. Журналісти проїхали чотири області, щоб запитати у донорів, чи справді вони жертвували гроші для партії.

В Одеській області три мешканці сіл перерахували «Батьківщині» чотири мільйони гривень. Наталка Зубар, яка прописана в селі Завалля, кілька разів перераховувала гроші — загалом 1,5 мільйона гривень. Зубар працює касиром у супермаркеті. Вона пояснила, що не переказувала гроші, а це зробила її племінниця: «Вона взяла мою картку і щось там переказувала. У мене й картки давно немає». Валентина Коречна, сестра Наталки Зубар, живе в сусідньому селі і теж перерахувала партії 1,5 мільйона гривень. Ще мільйон переказав син Коречної. Він зараз шукає роботу охоронцем на зарплату 8 000 гривень.

В одному з будинків Димера, під Києвом, зареєстрована фірма «Зернові традиції Лопатіна». Але за адресою є тільки старий флігель, хазяйка якого нічого про фірми і перекази грошей не знає. Знайшли фейкових донорів і в Сумах. Працівниця автомийки Марина пожертвувала партії 460 тисяч. «Просто я довго працюю на мийці і гроші насобирались. Я їх віддала партії». Ще один цікавий донор — Лідія Скубій з Кропивницького. У 2017 році вона збирала гроші на лікування своєї 8-річної доньки від енцефаліту. Ось сюжет у ЗМІ. А вже перед новим 2019 роком вона переказала партії 149 тисяч гривень. Журналістам Скубій зізналася, що її попросили перерахувати гроші люди з «Батьківщини», тому що раніше «допомогли їй».

Тимошенко все це назвала спланованою операцією Служби безпеки України.