Сьогодні вночі відбудеться 91-ша церемонія премії «Оскар». У неї немає ані ведучого, ані інтриги в тому, хто стане переможцем. Пояснюємо чому

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Сьогодні вночі відбудеться 91-ша церемонія премії «Оскар». У неї немає ані ведучого, ані інтриги в тому, хто стане переможцем. Пояснюємо чому

Kevin Winter / Getty Images

У ніч на 25 лютого в Лос-Анджелесі відбудеться церемонія вручення нагород премії «Оскар»: три з половиною години, 24 номінації, 62 ведучих замість одного (Кевін Харт пішов з позиції ведучого після скандалу три місяці тому). Імена переможців тримають у секреті, але вже зараз їх можна передбачити в основних номінаціях — за нагородами гільдій акторів, продюсерів і режисерів, а також премії BAFTA. Ймовірно, найбільше нагород у головних номінаціях збере «Рома» Альфонсо Куарона, але кращим фільмом стане «Зелена книга» Пітера Фареллі. theБабель розповідає, чому переможців в основних номінаціях «Оскара» можна назвати заздалегідь, а нагороду за кращий фільм стабільно отримують «міцні середняки».

Переможців «Оскара» обирають члени Американської кіноакадемії — це актори, режисери, продюсери, сценаристи, оператори. Їх понад сім тисяч осіб, і всі вони поділені на 17 гільдій залежно від спеціальності. Ці гільдії вручають свої премії незадовго до оголошення лауреатів «Оскара». Їхня думка переважно збігається з рішенням Американської кіноакадемії, яка присуджує «Оскар» у відповідних номінаціях. Приміром, за 29 років існування премії Гільдії продюсерів Америки її лауреати 20 разів отримували «Оскар» за кращий фільм. На результати можуть вплинути й інші премії в галузі кіномистецтва. Наприклад, нагороди Британської академії кіно і телемистецтв (BAFTA) — її лауреати теж часто отримують «Оскари».

Гільдія акторів вручила приз за найкращу чоловічу роль Рамі Малеку («Богемна рапсодія»), за кращу жіночу роль — Гленн Клоуз («Дружина»), а нагороду за найкращу чоловічу роль другого плану здобув Махершала Алі («Зелена книга»). Саме вони найвірогідніше й отримають «Оскар» у відповідних номінаціях. А щодо «Оскара» за кращу жіночу роль другого плану, то тут досі зберігається інтрига. Головна претендентка — Реджина Кінг («Якби Біл-стріт могла б заговорити»). Але за нагороду також можуть позмагатися лауреатка премії BAFTA Рейчел Вайз («Фаворитка») і Емі Адамс («Влада»).

Лауреат нагороди за режисуру BAFTA і Гільдії режисерів США Альфонсо Куарон найвірогідніше отримає «Оскар» за найкращу режисерську роботу. Крім того, його «Рома» має всі шанси на нагороду за найкращий іноземний фільм.

Робота Куарона також є одним з основних претендентів на головну нагороду — «Оскар» в номінації «кращий фільм». Але Гільдія продюсерів Америки віддала свою премію «Зеленій книзі» Пітера Фареллі. У Голлівуді несхвально ставляться до стрімінгових сервісів на кшталт Netflix, який випустив «Рому».

Проти фільму Куарона може зіграти і складна система голосування. Якщо в інших номінаціях переможця визначають простою більшістю голосів, то найкращий фільм обирають за системою преференційного голосування, яка застосовується в політиці. Це означає, що навіть якщо максимальна кількість кіноакадеміків під час голосування поставили який-небудь фільм першим у списку, то це не гарантує йому перемогу. Саме завдяки такій системі головну нагороду Американської кіноакадемії може отримати навіть посередній фільм.