Сьогодні проходить перший півфінал Національного відбору «Євробачення». Ось усі його учасники

Автор:
Лєна Ковальчук
Дата:
Сьогодні проходить перший півфінал Національного відбору «Євробачення». Ось усі його учасники

Vyacheslav Prokofyev / TASS via Getty Images

9 лютого в Києві проходить перший півфінал національного відбору «Євробачення». Другий — наступного тижня. У двох півфіналах виступить по вісім претендентів. За підсумками голосування телеглядачів і журі у фінал пройдуть шість учасників: по три з кожного півфіналу. Ведучим національного відбору знову став Сергій Притула. У журі цього року опинився співак Андрій Данилко, переможниця «Євробачення-2016» Джамала, співак і саунд-продюсер Євген Філатов (Maneken). Транслюватимуть конкурс одразу два телеканали — СТБ і UA: Перший. theБабель розповідає про всіх учасників першого півфіналу нацвідбору Євробачення і пропонує проголосувати за свого фаворита.

Цього року конкурс «Євробачення» пройде в Ізраїлі. Переможець українського відбору виступить в одному з півфіналів — 14 або 16 травня в Тель-Авіві. Організатори запросили виступити у фіналі конкурсу співачку Мадонну, але вона попросила гонорар у 1,5 мільйона доларів. Організаторам здалося, що це задорого. Канадський мільярдер єврейського походження Сільван Адамс сказав, що готовий заплатити Мадонні, наразі ведуться переговори.

Ізраїль, як організатор конкурсу, обіцяв покрити витрати на посилені заходи безпеки у країні під час проведення конкурсу, але премʼєр-міністр Беньямін Нетаньягу відмовився це робити.

Facebook / THE HYPNOTUNEZ

The Hypnotunez — музична група з Вінниці. Зʼявилася в 2013 році. Грають джаз, свінг та панк-рок. Учасники сьомого сезону шоу «Х-фактор». Музиканти називають свій стиль свінг-кором. Група виступала на фестивалях у Німеччині, Франції, Чехії, Угорщині, Молдові, Польщі, Білорусі.

У 2016 році випустили свій перший альбом — «Shout. Dark&Mysterious». Зараз у команді шестеро учасників: Гера Луїдзе — співає і грає на контрабасі, Тимур Ахтамов і Антон Гнатенко — саксофон, Юрій Бікбаєв — гітара, Дмитро Вчерашнюк грає на ударних. За словами музикантів, у відборі беруть участь, щоб додати нову альтернативну музику в український шоу-бізнес. Для конкурсу обрали пісню «Hey».

Facebook / TseSho aka Teatr-Pralnia

«ЦеШо» — театрально-музичний проект режисера Влада Троїцького. Група зʼявилася в Києві в 2016 році, учасники колективу — актори театру «Пральня», який вони придумали під час навчання на 4 курсі університету ім. Карпенка-Карого. У групі пʼятеро учасників: Марічка Штирбулова співає і грає на акордеоні, Надя Голубцова — на контрабасі, Ігор Мітальников — на ударних, Маруся Іонова — на віолончелі, Катерина Петрашова — на гармоніці. Вперше Троїцький представив проект «ЦеШо» на фестивалі «ГогольFest» у 2017 році. Наприкінці 2018 року гурт відіграв 13 концертів у США.

Себе артисти називають «соціальним постіронічним бендом, який рефлексує над дійсністю та людськими проблемами». На відборі представлять пісню «Hate», в ній розповідається про ненависть до світу, до усіх його інституцій та обмежень.

Кажуть, що відбір на «Євробачення» для них — шанс вступити в діалог з суспільством і бути почутими. Вони вірять, що конкурс — хороша можливість порушити важливі питання і усвідомити себе в мистецтві.

Facebook / YUKO

YUKO – українська електронна фолк-група, учасники лейбла Івана Дорна Masterskaya. У складі вокалістка Юлія Юріна та мультиінструменталіст Стас Корольов. Обидвоє брали участь у шостому сезоні «Голосу країни», де й познайомилися. За два роки гурт випустив два альбоми, останній — «DURA» — минулого року. Як найкращий новий український гурт, отримали премію APPS MUSIC x SZIGET Awards.

На відборі представлять пісню з останнього альбому — «GALYNA". Група вирішила не писати пісню спеціально для конкурсу, щоб не жертвувати своєю самобутністю та стилем.

Для Юлі та Стаса національний відбір «Євробачення» — можливість розширити телеформат, в який вони не вписуються. За їхніми словами, вони хочуть показати українцям «нову Україну» і виграти все, що тільки можна. І не готові підлаштовуватися під чужі очікування, щоб перемогти за будь-яку ціну.

Facebook / BAHROMA

BAHROMA — українська рок-група, яка існує з 2009 року. Вже брали участь у національному відборі в 2011 році, але програли співачці Міці Ньютон. У складі групи Роман Бахарєв — гітара, вокал, Дмитро Крузо — гітара, Юрій Нацвлішвілі — бас-гітара, Олександр Баринов — ударні. За десять років гурт випустив 4 альбоми, останній — «Дім» — у 2017 році.

На відборі група BAHROMA представить пісню «Назавжди-Навсегда». Вокаліст Роман Бахарєв розповів у ній особисту історію — про переїзди, відстані, часові пояси і розставання. «Ця пісня про любов, для якої немає меж, і мені здається, я писав її все життя».

Facebook / Brunettes Shoot Blondes

Brunettes Shoot Blondes — інді-гурт з Кривого Рогу, зʼявився в 2010 році. У 2014 році зняли відео на пісню «Knock Knock», яке зібрало 5 мільйонів переглядів на YouTube за перший тиждень. Тоді про групу написали Billboard, The Daily Mirror і USA Today. У групі Brunettes Shoot Blondes Андрій Ковальов співає і грає на гітарі, Роман Соболь — на ударних, Євген Кобзарук — на клавішах і Дмитро Леонов — на басі. У 2016 виступили на міжнародному фестивалі Sziget і взяли участь у національному відборі «Євробачення», але поступилися Джамалі, яка потім виграла і сам конкурс. У 2018 році кліп групи «Hips» отримав престижну американську премію Los Angeles Film Awards за краще музичне відео.

Цього разу група представить пісню «Houston». Спочатку Brunettes Shoot Blondes не думали брати участь у відборі, але коли готували новий реліз і знімали відео до пісні «Houston», вирішили, що на сцені їхня ідея виглядатиме так само гарно. «Хочемо показати нашу концепцію великій аудиторії і здивувати Європу».

Facebook / MARUV

MARUV — українська співачка, виконує поп і електро. У національний відбір потрапила замість співачки TAYANNA, яка в останній момент відкликала заявку. У 2016 році вже брала участь у відборі на Євробачення у складі гурту The Pringlez. Пісня MARUV «Drunk Groove» зібрала на Youtube 83 мільйони переглядів. У 2018 випустила свій дебютний альбом Black Water.

На конкурсі співачка виступить із піснею «Siren Song». MARUV вирішила брати участь у відборі, тому що для неї «це можливість вийти з зони комфорту».

Facebook / Illia Letay Reznikov

LETAY — проект харківського музиканта Іллі Рєзнікова. Група зібралася в 2010 році і спершу називалася «We Are!!». У 2016 році змінила назву на LETAY, а звучання — з бріт-попу на електро-рок. У складі — вокаліст і гітарист Ілля Рєзніков, бас-гітарист Дмитро Натаров, ударник Андрій Панасюк та скрипалька Майя Скорик. Співають англійською, російською та українською мовами. Брали участь у національному відборі «Євробачення» в 2017 році, але посіли тоді останнє місце.

У 2018-му виступили на фестивалі «ATLAS WEEKEND». На відборі представлять пісню «Мила моя», яку самі музиканти присвятили швидкоплинності життя. «Іноді за мріями про майбутнє ми не цінуємо те, що відбувається з нами сьогодні».

Facebook / VERA KEKELIA

VERA KEKELIA — українська співачка і актриса з Харкова. Колишня солістка групи «А. Р. М. І. Я.» В 2017 році стала фіналісткою вокального шоу «Голос країни-7». У 2018 році співачка випустила свій перший сингл «Похожи». На відбір йде з піснею «WOW».