Президент Порошенко затвердив межі окупованої частини Донбасу. Ось як тепер виглядає лінія розмежування на карті

Автори:
Сергій Пивоваров, Євген Спірін
Дата:
Президент Порошенко затвердив межі окупованої частини Донбасу. Ось як тепер виглядає лінія розмежування на карті

Google Maps / «Бабель»

Президент Петро Порошенко затвердив список міст, сіл та селищ Луганської та Донецької областей, які тимчасово окуповані бойовиками «ЛНР» і «ДНР». Указ опублікований на сайті президента і набув чинності 7 лютого. До цього номінально лінію визначали за Мінськими домовленостями від 12 лютого 2015 року. Але на практиці за ці кілька років лінія розмежування дуже змінилася. Показуємо на карті, як вона виглядає тепер.

Переговори Нормандської четвірки, або «Мінськ-2», відбулись 11—12 лютого 2015 року. У них брали участь президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент України Петро Порошенко і президент Росії Володимир Путін. Зустріч тривала 17 годин. Результатом стала декларація чотирьох президентів і комплекс заходів з виконання Мінських угод. Її підписали учасники Тристоронньої контактної групи: посол ОБСЄ Гайді Тальявіні, другий президент України Леонід Кучма, посол РФ в Україні Михайло Зурабов, а також лідери бойовиків Олександр Захарченко та Ігор Плотницький.

Крім відведення техніки, повернення контролю над державним кордоном та інших пунктів, у доповненнях була визначена лінія розмежування — зі списками міст, селищ та їхніми координатами. Як тоді виглядала лінія — на карті позначено синім кольором.

Карта

  • Синя лінія — за Мінським домовленостями, помаранчева лінія — за указом Порошенка. Щоб збільшити карту, наблизьте її.

А помаранчевим позначена лінія, яка затверджена в указі Порошенка від 7 лютого 2019 року. В деяких місцях лінії збігаються, а на деяких ділянках помітні зміни: територія в районі Широкіного тепер контролюється Україною, а Дебальцеве — навпаки, бойовиками.

На карті позначені контрольно-пропускні пункти, через які можна виїхати з окупованої території чи вʼїхати на неї. Зараз працюють пʼять із них. Один — пішохідний у Станиці Луганській. Ще чотири: «Марʼїнка», «Майорськ», «Гнутове» і «Новотроїцьке» — в Донецькій області. Пункт пропуску «Золоте» закритий з 31 березня 2016 року.

Указу чекали з вересня минулого року, він повинен зробити процедуру голосування для переселенців простішою.