Український призер «Ігор нескорених» потрапив на змагання з підробленою довідкою. Тепер його справу розслідує Національна поліція — theБабель стежить за справою Олександра Бєлобокова

Автори:
Євген Спірін, Гліб Гусєв
Дата:
Український призер «Ігор нескорених» потрапив на змагання з підробленою довідкою. Тепер його справу розслідує Національна поліція — theБабель стежить за справою Олександра Бєлобокова

«Бабель»

У жовтні 2018 року в Сіднеї відбулися «Ігри нескорених» — міжнародні змагання для ветеранів, які отримали травму або поранення в зоні бойових дій. В «Іграх» брала участь українська команда: працівники поліції та Нацгвардії, ветерани ЗСУ і СБУ, добровольці. Із травмою передпліч за збірну України виступав маріупольський спортсмен Олександр Бєлобоков — він завоював дві медалі; у реєстрі учасників він значився як «ветеран ЗСУ». Напередодні церемонії закриття Бєлобокова звинуватили в тому, що він не брав участі в бойових діях, а отримав травму в побуті. Сам Бєлобоков стверджував, що у травні 2014 року виконував секретне завдання під Маріуполем й отримав мінно-осколкове поранення. Його слова підтверджують дві людини — але винятково непублічно. Ми знайшли цих людей та їх письмові свідчення. Ще минулого року theБабель опублікував витяг з медичного висновку (там описана побутова травма) і знайшов двох свідків: вони бачили, як Бєлобоков травмував руки, відпочиваючи на маріупольському пляжі. Зараз справу Олександра Бєлобокова розслідує Національна поліція. Ми публікуємо нові документи у його справі, які дають підстави стверджувати: Олександр Бєлобоков отримав травму в побуті, потрапив на «Ігри нескорених» за підробленою довідкою, а свідчення на його користь зібрані заднім числом.

У справі спортсмена Олександра Бєлобокова є дві версії подій. Перша — офіційна; її дотримується Міністерство оборони, координатори української збірної «Ігор нескорених» (StratCom Ukraine) і сам Олександр Бєлобоков. Друга — версія групи маріупольських ветеранів і спортсменів, які ініціювали розслідування цієї справи.

Ось як звучить офіційна версія. Командир розвідувальної групи Головного управління розвідки (ГУР) Сергій Ахбаш завербував Олександра Бєлобокова навесні 2014 року, в розпал бойових дій. Бєлобокова готували на конспіративній квартирі в Маріуполі. 25 травня 2014 року Бєлобоков пішов із групою на завдання: він «встановлював загородження на танконебезпечному напрямку» біля селища Новоазовськ, що розташоване за сорок кілометрів на схід від Маріуполя. Там Бєлобоков отримав «мінно-осколкове поранення обох рук, ніг і живота».

Бєлобокова морем евакуював інший член розвідувальної групи — Валерій Буєк. Оскільки Маріуполь тоді контролювали сепаратисти, його доставили в район селища Ялта, розташованого за тридцять кілометрів на південь від Маріуполя, і віддали дружині — Тетяні Бєлобоковій. Тетяна повезла Олександра до Міської лікарні N9, де його прооперував лікар-травматолог. Для прикриття Бєлобокову придумали легенду про те, що травму він отримав на відпочинку.

Є лише дві людини, які підтверджують цю версію: Сергій Ахбаш і Валерій Буєк. Ми отримали їх письмові пояснення, що прикріплені до справи, яку розслідує Національна поліція. Усі, хто дотримуються офіційної версії, посилаються на їх свідчення.

Валерій Буєк мешкає в Маріуполі та володіє компанією «Спецремтехніка», яка зареєстрована в тому ж самому будинку, що і фірма Сергія Ахбаша. Валерій Буєк підтвердив theБабелю, що його дата народження збігається з датою, зазначеною в письмовому поясненні, але відмовився щось підтверджувати або спростовувати.

Ось як звучить версія ініціативної групи, яка займається справою Бєлобокова. 25 травня 2014 року Олександр Бєлобоков з дружиною і дитиною відпочивав під Маріуполем на пляжі «Піщанка». Він пішов купатися, поруч із ним ішов катер, який тягнув за собою мотопараплан. Бєлобоков травмував передпліччя гвинтом мотопараплана.

Як це сталося, бачила мешканка Маріуполя Євгенія Кацаран, яка була на пляжі того дня. Євгенія відпочивала разом зі своїм бойфрендом, який, за її словами, близько товаришував із Бєлобоковим. Першу допомогу Бєлобокову допомагала надавати Олександра Тищенко (на прохання theБабеля вона записала свої спогади на відео).

З пляжу Олександра Бєлобокова відвезли до Міської лікарні N9, де його прооперував лікар-травматолог. В архіві лікарні залишилася його історія хвороби, з описом рентгенівських знімків. theБабель попросив проаналізувати її травматолога-ортопеда, який мав справу з бойовими травмами: в історії хвороби описана не мінно-осколкова травма, а звичайна — сплутати їх неможливо.

Опис події на пляжі залишився і в базі даних поліції «Армор».

Фабула з пошукової системи «Армор» від 25 травня 2014 року.

«Бабель»

У березні 2018 почався відбір до української збірної «Ігор нескорених». За правилами «Ігор», брати участь у них може тільки ветеран війни, який отримав поранення у зоні бойових дій під час виконання службових обовʼязків.

Щоб пройти відбір, Олександр Бєлобоков надав довідку зі штабу добровольчого батальйону «Аратта» — це 8-й батальйон Української добровольчої армії. У довідці зазначено, що він «проходив військову службу»; його назвали старшим лейтенантом і згадали «мінно-осколкове» поранення. Трохи пізніше Бєлобокову видали ще одну довідку, цього разу зі штабу УДА.

  • Поранення Олександра Бєлобокова не є «мінно-осколковим» — про це свідчить його історія хвороби.
  • Олександр Бєлобоков не проходив військову службу — ще у 2007 році призовна комісія визнала його непридатним (довідка про це є в розпорядженні theБабеля). Немає про нього інформації і в Єдиному реєстрі учасників АТО.
  • В Єдиному реєстрі учасників АТО відсутня інформація про Сергія Ахбаша як про учасника бойових дій (довідка про це є в розпорядженні theБабеля).
  • Пояснення про те, що Олександр Бєлобоков виконував бойове завдання, Сергій Ахбаш і Валерій Буєк підписали 22 листопада 2018 року — через місяць після того, як закінчилися «Ігри нескорених».