«Я не чіпляюся за шоколадний унітаз». Кандидат у президенти Гриценко дав інтервʼю Гордону. Переказуємо 3 години в 600 словах

Автор:
Євген Спірін
Дата:
«Я не чіпляюся за шоколадний унітаз».  Кандидат у президенти Гриценко дав інтервʼю Гордону. Переказуємо 3 години в 600 словах

Офіційний сайт Анатолія Гриценка

Кандидат у президенти Анатолій Гриценко дав інтервʼю журналісту Дмитру Гордону. Близько трьох годин Гриценко розповідав про свої плани на посаді глави держави, цитував Леніна та акцентував увагу на своєму знаку зодіаку. Гордон встиг запитати про легалізацію зброї, смертну кару, розкрадання армії та навіть про улюблені книги й фільми Гриценка. І ще кандидат пообіцяв, що якщо стане президентом, то Петро Порошенко піде під суд. Ось переказ у 600 словах.

Я пропонував призначити мене в. о. президента у 2014, я би захистив Крим. Я знаю, як підняти пенсії, і знищу олігархат. Олігархат — це зло. У моїй команді не буде друзів і кумів. Я покажу команду. Поки не покажу, але скоро покажу. Через кілька тижнів.

Нам не потрібен буде МВФ, досить кредитів. Залучимо інвестиції. Люди їдуть з України, але ніхто не приїжджає. Тому що зарплата маленька, немає безпеки і корупція.

Ринок землі буде, але її масового скуповування не буде. Люди не повинні стикатися з чиновниками. Інакше виросте новий аграрний олігархат замість енергетичного.

Нас у НАТО та ЄС не чекають. Ось Швейцарія не в НАТО, але в неї стандарти, її б прийняли, а нас — ні. Бо стандартів немає. Закінчити війну можна в два етапи. Донбас і Крим треба повертати. Як повертати Крим, ніхто не знає: ні Трамп, ні Макрон, ні Меркель.

Путін — злочинець, і повинен відповісти. Введення військового стану — ідіотизм. У Гелетея не гаразд із головою. Про Полторака не знаю, не можу сказати, що він щось украв. У нашій армії техніки більше в 4 рази, ніж у Бундесвері.

Чи крав я в армії? А нехай хтось знайде у мене майно, заводи або військові частини. Треба викликати на допит Порошенка і Яценюка. Бо якщо хто й мав стосунок до продажу техніки, так це вони.

Я головний опонент для Петра Порошенка. За що мене поважають? Я все робив нормально: армію, реформи, і так далі. А вони навіть накази не змогли віддати, наприклад, коли було захоплення Криму.

Я думаю, що 20% бюджету армії крадуть або використовують не за призначенням. Зброю потрібно легалізувати. У два етапи. Я, коли був міністром, рубав усі схеми. Хто б їх не приніс. У мене немає офшорів. Я готовий пройти детектор брехні, але разом з усіма кандидатами в президенти. Я — ліберал і демократ. Я б не переслідував журналістів. Коли я стану президентом, люди з категорії Порошенко — Турчинов — Наливайченко підуть під суд.

Книги, фільми та музика, які любить Гриценко

  • Улюблені книги: «У серпні сорок четвертого», Лі Куан Ю, мемуари Маргарет Тетчер.

  • Улюблена музика: «Антитіла», «Бумбокс», ДДТ, «Машина часу», Arctic Monkeys, Smokie, Scorpions, Creedence, Eagles.

  • Улюблені фільми: «Гра престолів», «На останньому березі», «Втеча з Шоушенка».

  • Знак зодіаку: скорпіон.

Іноді думаю, що потрібна смертна кара. Але я віруюча людина, тому Бог дав життя і Бог забрав. Я не агент ані Росії, ані будь-якої іншої країни. Вербувати мене не намагалися. Декомунізація — це правильно. Тримати ідолів на кожному розі — аморально. Я не хочу жити в такій країні, як зараз.

Прямо ніхто з олігархів до мене не приходив і нічого не пропонував.

У мене немає конфлікту з Петром Порошенком, але ми не спілкуємося з жовтня 2014 року. У нас групи крові різні. Я не чіпляюся за золотий або шоколадний унітаз. Я бачу його танго з Медведчуком. Порошенко дав прямий наказ, щоб я 4 роки не зʼявлявся на українських каналах. Антикорупційні органи не працюють, тому що так хоче Порошенко і всіх стравлює. Порошенко прийшов на Банкову, щоб стати найбагатшою людиною в країні. У мене зараз нуль, і коли я піду з Банкової — теж буде нуль. Порошенко частину [Донецького] аеропорту віддав Путіну з «Мінським угодами», але не відкликав солдатів, і вони з вересня до січня 2015 гинули.

З Віктором Ющенком я не розходився в поглядах, я йшов прямою дорогою, а він звернув. Його почали цікавити різні історії: газові, земельні. Навколо нього всілякі бізнесмени стали зʼявлятися.

Володимир Зеленський — я його не знаю особисто, але ставлюся з повагою. Президентство — інша історія.

Юрій Бойко — це ставлення до Росії знизу вгору + бізнес інтереси.

Олег Ляшко — яскравий, артистичний.

Надія Савченко — це сумна історія. Вона воїн і смілива, я думаю її використовували, це була гра СБУ. Я би помилував її.

Про Міхеіла Саакашвілі я не думаю, але я поверну йому громадянство, якщо стану президентом.

За мною стежать. Замахів не було, але були провокації. За указом президента.

Кілька раз було, коли я плакав. Коли батька ховав, і коли син потрапив у полон в Криму.