60 днів до виборів. Повернення заборонених ЗМІ, вирішення «непорозумінь» з Росією і 400 тисяч за дитину. З якими обіцянками йде на вибори Юрій Бойко

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
60 днів до виборів. Повернення заборонених ЗМІ, вирішення «непорозумінь» з Росією і 400 тисяч за дитину. З якими обіцянками йде на вибори Юрій Бойко

Дар'я Светлова / Артем Марков / «Бабель»

Співзасновник «Опозиційної платформи — За життя» та екс-міністр енергетики уряду Януковича Юрій Бойко пішов на президентські вибори самовисуванцем. Його програма дублює тези й обіцянки «Партії регіонів» (ПР) і орієнтується на проросійський електорат. Йому Бойко обіцяє багато свобод і нормальні взаємини з Росією. Прокоментувати програму екс-міністра ми попросили експертів, але імʼя кандидата їм не назвали.

У програмі Бойка мало конкретики і цифр. Він за мир, гідне життя і сильну економіку. Більшість тез розраховані на колишніх виборців ПР: право навчатися рідною мовою (очевидно, йдеться про російську мову), позаблоковий статус, відновлення доступу до соціальних мереж та інформаційних ресурсів. Скоріш за все, йдеться про російські сайти та соцмережі, заблоковані в Україні через пропаганду.

У документі жодного разу не згадується Крим, але анонсуються прямі переговори «з усіма сторонами конфлікту» для повернення українських територій. Тобто і з бойовиками «ДНР» і «ЛНР». Війну з Росією Бойко називає «протиріччями» і планує їх подолати.

Основні пункти програми Бойка

  • Скасування військового податку (1,5%)

  • Муніципальна поліція, керівників якої обирають громадяни

  • Прямі вибори очільників регіонів

  • Вільний доступ до заборонених соцмереж і ЗМІ

  • Загальнонаціональний референдум щодо ринку землі

  • Кримінальна відповідальність за екстремізм, пропаганду ворожнечі, насильства, етнічної або расової переваги

  • Невтручання держави у питання церкви

  • Скасування медичної реформи

  • Фінансування і збільшення бюджетних місць у ПТУ

  • Повернення 10-річної шкільної освіти

  • Позаблоковий статус

  • Щорічне зростання економіки на 5—7%

  • Пільговий режим оподаткування для аграріїв

  • Газ власного видобутку — на потреби народу

  • Підвищення разових виплат при народженні дитини

  • Мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію — 15 років, пільговий 25-річний — для окремих професій

Він обіцяє скасувати військовий податок, медичну і пенсійну реформи і повернути 10-річну шкільну освіту (зараз навчаються 12 років).

Справжній камбек у часи ПР — обіцянка запровадити кримінальну відповідальність за екстремізм, пропаганду ворожнечі, насильства, етнічної або расової переваги. 16 січня 2014 року, коли Бойко був віце-премʼєром, депутати-регіонали вже вносили до Кримінального кодексу цю статтю. Через те, що поняття «екстремізм» автори сформулювали нечітко, засудити могли практично будь-кого. Після перемоги Євромайдану цю статтю разом з іншими «диктаторськими» нормами скасували.

Про децентралізацію Бойко говорить переважно абстрактно. З конкретики: прямі вибори очільників регіонів та муніципальна поліція, керівників якої теж мають обирати громадяни.

В енергетиці, своїй профільній темі, колишній міністр не пропонує жодних ноу-хау. Обіцяє зупинити «тарифний геноцид», збільшити власний видобуток вугілля і газу та забезпечити субсидіями тих, хто їх потребує. «Газ власного видобутку йтиме на потреби народу, а не для спекуляцій», — йдеться у програмі.

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко каже, що кандидат сам собі протирічить: «Одночасно забезпечити енергетичну безпеку, низькі тарифи і субсидії нереально. Мають бути або низькі тарифи, або субсидії». Харченко попереджає, якщо тариф для населення буде нижчим, ніж для промисловості, — це можливість для махінацій: газ за низькими тарифами будуть списувати і перепродавати комусь уже дорожче, як це було раніше.

Бойко обіцяє підвищити виплати при народженні дітей: 100 тис. грн — за першу дитину, 200 — за другу, 400 — за третю і наступних (з 2014 року за кожну дитину виплачують 41,3 тис. грн незалежно від кількості). Звідки він планує взяти кошти на це, у програмі не уточнюється. Ідея такого заохочення народжуваності не нова — її використовували в урядах Юлії Тимошенко і Миколи Азарова. Але, як нагадує екс-міністр фінансів Олександр Данилюк, вирішити демографічні проблеми це не допомогло. Натомість малозабезпечені сімʼї народжували заради грошей, а потім кидали дітей.

Бойко, як і його конкурент на виборах Анатолій Гриценко, обіцяє зростання економіки. Якщо останній сподівається на 10% щороку, то Бойко — на 5—7%. Досягти цього він планує за рахунок розвитку високих технологій, державної підтримки національного виробника та розвитку підприємництва. Данилюк говорить, що обіцяна цифра кандидата краща за 3,5% росту, який маємо зараз, але механізми сумнівні. «Насамперед треба зайнятися системою адміністрування податків, забезпечити чесне правосуддя тощо», — каже Данилюк.