Режисера «Богемної рапсодії» Сінгера звинувачують у зґвалтуваннях неповнолітніх хлопчиків. Він усе заперечує і готується знімати новий фільм — переказ розслідування The Atlantic

Дата:
Режисера «Богемної рапсодії» Сінгера звинувачують у зґвалтуваннях неповнолітніх хлопчиків. Він усе заперечує і готується знімати новий фільм — переказ розслідування The Atlantic

Останній фільм режисера і продюсера Браяна Сінгера «Богемна рапсодія» заробив близько 800 мільйонів доларів, нагороджений двома «Золотими глобусами» і претендує на «Оскар» у пʼяти номінаціях. Однак у грудні 2017 року, перед самим завершенням зйомок, Сінгера звільнили з посади режисера. А вже за кілька днів проти нього подали позов про сексуальні домагання. Американське видання The Atlantic рік розслідувало звинувачення проти режисера. Журналісти поговорили з 50 джерелами і знайшли чотирьох чоловіків, які вперше розповіли, що Сінгер їх домагався. За словами ймовірних жертв, це сталося наприкінці девʼяностих — початку нульових, усі вони тоді були неповнолітніми. Сінгер і його адвокати заперечують усі звинувачення, а сам режисер готується до зйомок нового фільму. theБабель коротко переказує основні тези великого розслідування The Atlantic.

Як показує розслідування, перші звинувачення проти Браяна Сінгера про сексуальні домагання зʼявилися задовго до руху #MeToo. Ще в 1997 році, під час роботи над фільмом «Здібний учень», проти нього подали позов за те, що він нібито змушував неповнолітніх акторів зніматися оголеними. Однак справа не дійшла до суду через брак доказів. На той час Сінгер уже був успішним режисером. Його попередня стрічка — «Звичайні підозрювані» — у 1995-му отримала два «Оскари»: за кращий сценарій і за кращу роль другого плану. Цю роль виконав Кевін Спейсі, карʼєра якого нині під загрозою через подібні звинувачення в сексуальних домаганнях.

Один з учасників зйомок «Здібного учня» Віктор Валдовінос, якому на той момент було 13 років, розповів The Atlantic, що Сінгер домагався його просто в роздягальні на знімальному майданчику. За словами Валдовіноса, він сидів на лавці в одному рушнику, і Сінгер періодично заходив до нього поговорити, а «потім просунув руку під рушник, схопив мої геніталії і почав мастурбувати». Подібні домагання тривали протягом усього дня. Сінгер обіцяв допомогти йому в акторській карʼєрі, але в підсумку зі «Здібного учня» вирізали всі сцени з Валдовіносом.

Браян Сінгер (ліворуч) і Кевін Спейсі (праворуч) у 1995 році.

The LIFE Picture Collection / Getty Images

Троє інших співрозмовників видання розповіли про сексуальні домагання Сінгера на умовах анонімності. Дехто з ймовірних жертв каже, що режисер їх спокусив, інші говорять про зґвалтування. Їхні історії стосуються періоду кінця девʼяностих — початку нульових, наймолодшому з них на той момент було 15 років, найстаршому — 17. «Жертви, з якими ми розмовляли, розповіли нам, що ці переживання призвели до проблем із психікою, зловживання психоактивними речовинами, депресії та посттравматичного синдрому».

У розслідуванні йдеться, що до кінця 1990-х Сінгер вже був відомий у голлівудській гей-тусовці через вечірки біля басейну, які він влаштовував у своєму будинку в передмісті Лос-Анджелеса. «Це було схоже на шкільну вечірку. Я був вражений і дивувався, як ці хлопчики потрапили сюди, і де їхні батьки», — розповів виданню один з гостей вечірки, якому на той момент було трохи більше 20 років.

За даними видання, Сінгер постійно оточував себе неповнолітніми підлітками, багато з яких страждали від нестачі уваги в сімʼї. При цьому йому допомагали друзі та колеги, а також у нього нібито були навіть налагоджені канали пошуку. Як приклад наводиться голлівудський стартап Digital Entertainment Network, одним з інвесторів якого став Браян Сінгер. Його офіс розташовувався в елітному особняку в Беверлі-Гіллз, де проходили вечірки, на яких «хлопчикам-підліткам нібито давали алкоголь і наркотики, схиляли до сексу з дорослими чоловіками, а в деяких випадках ґвалтували». Один з анонімних співрозмовників видання розповів, що познайомився з Сінгером на одній з таких вечірок.

На початку 2000-х генеральний директор і засновник DEN Марк Коллінз-Ректор отримав термін за злочини сексуального характеру проти неповнолітніх. Однак Сінгер у розслідуванні не фігурував.

Його особисте життя не висвітлювалося в пресі до весни 2014 року, коли Майкл Іган подав судовий позов про сексуальне насильство проти Сінгера та трьох інших чоловіків, повʼязаних з DEN. Він заявляв про домагання під час поїздок на Гаваї в серпні-листопаді 1999 року, коли йому було 15 років. Але його позов розвалився під час попереднього слідства. У червні 2014-го адвокат Ігана заявляв про ще три позови про сексуальні домагання проти Сінгера, проте жоден з них не дійшов до суду.

Браян Сінгер заперечує всі звинувачення, жоден позов проти нього ще не доходив до суду.

Jason LaVeris / FilmMagic

Останній позов проти Сінгера подали в грудні 2017 року. Його висунув Сесар Санчес-Гузман, який стверджує, що режисер зґвалтував його на яхті в 2003 році, коли йому було 17 років. Саме це могло стати основною причиною раптового звільнення Сінгера з посади режисера «Богемної рапсодії». Компанія 20th Century Fox могла заздалегідь знати про підготовку позову і таким чином намагалася мінімізувати репутаційний збиток для фільму. А як офіційну версію назвали конфлікт Сінгера з виконавцем головної ролі Рамі Малеком і «непрофесійну поведінку на знімальному майданчику».

Втім адвокати Сінгера, як ідеться в статті The Atlantic, повністю відкидають усі нові звинувачення і нагадують, що режисера ніколи не визнавали винним за жодним із попередніх звинувачень. Сам Сінгер ще у жовтні минулого року заявив, що знає про розслідування The Atlantic. «За тих обставин, коли карʼєри руйнуються після звичайних заяв, дії [цих репортерів] є безрозсудною зневагою правди, а також безвідповідальними вигадками і припущеннями».

Поки що всі ці позови не завдали серйозної шкоди його карʼєрі, на відміну від Харві Вайнштейна або Кевіна Спейсі. Минулої осені в Millennium Films підписали Сінгера на екранізацію фентезі «Руда Соня». А питання The Atlantic, чому Сінгера взяли на роботу попри висунуті проти нього звинувачення, в компанії відмовилися коментувати.