«Мене вмовили на це неподобство». Як ветеран війни створив приватну армію меру Одеси Труханову і брав участь у рейдерській перестрілці, а потім потрапив на різдвяну зустріч до Порошенка

Автор:
Євген Спірін
Дата:
«Мене вмовили на це неподобство». Як ветеран війни створив приватну армію меру Одеси Труханову і брав участь у рейдерській перестрілці, а потім потрапив на різдвяну зустріч до Порошенка

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Переселенець із Донецька і ветеран війни Вадим Остапчук став першим гостем передачі «Різдвяні зустрічі з президентом», яка вийшла на телеканалі Ріната Ахметова «Україна» 22 січня. Остапчук та його дружина Лариса Радкевич тридцять хвилин спілкувалися з Петром Порошенком перед камерами. Як говорить сам Остапчук, жодних спеціальних заявок для участі в передачі він не подавав, йому зателефонували і запропонували. Зйомки тривали в перші дні після Нового року. В Остапчука цікава біографія: у 2015 він організував «Муніципальну охорону» в Одесі, яку називали приватною армією мера міста Геннадія Труханова. У квітні 2018 його затримала поліція після перестрілки в одеському кооперативі «Вимпел-11». theБабель розповідає, чим ще відомий перший гість різдвяних зустрічей Порошенка.

До війни Вадим Остапчук жив у Донецьку, займався бізнесом і був співзасновником хокейного клубу. Після початку Євромайдану приїхав до Києва і вступив до 8-ї Афганської сотні Самооборони. У самому Донецьку в березні 2014-го одним із перших організував загін з охорони проукраїнських мітингів. З початку травня 2014 року вступив у добровольчий батальйон «Дніпро-1», був заступником командира 5-ї роти.

«До нього в Донецьку добре ставилися. Брав участь у багатьох операціях. У перших рядах став добровольцем, позвав за собою багатьох хлопців. Воював», — розповідає про Остапчука учасник бойових дій і член партизанської групи «Равлик» Богдан Чабан.

Що було далі, Остапчук розповів у першій серії «Різдвяних зустрічей з президентом»: «Нам кудись треба було повертатися [додому в Донецьк], а повертатися було нікуди. І тут мені запропонували друзі роботу в Одесі. Знадобився наш досвід, повʼязаний із безпекою в місті».

У квітні 2015 року в Одесі створили «Муніципальну охорону» — комунальне підприємство за проектом міського голови Геннадія Труханова. Воно мало стежити за безпекою працівників мерії, які демонтують незаконні МАФи, допомагати стягувати адміністративні штрафи та охороняти муніципальні установи. 8 вересня директором КП призначили Остапчука.

Навесні 2016 підприємство отримало ліцензію, а його працівники — право застосовувати спецзасоби: газові балончики, гумові кийки, наручники. В «охороні» до того моменту працювали колишні міліціонери та військові, зокрема й ветерани АТО. Попри всі запевнення Труханова у тому, що «Муніципальна охорона» не стане приватною армією, щонайменше двічі муніципали брали участь у розгоні наметових містечок антитруханівської опозиції та засвітилися ще в кількох конфліктах. У вересні 2018 року на Міжнародній конференції з прав людини у Варшаві зачитали доповідь про ситуацію в Одесі. У ній «Муніципальну охорону» назвали «приватною армією» міської влади.

Сам Остапчук розповів theБабелю, що пішов з підприємства два роки тому, у 2017-му, через розбіжності у поглядах щодо розвитку структури. Каже, що його звали «міняти владу зсередини, а вийшло навпаки». «Я створював цю охорону. Але пішов за взаємною згодою і через різні погляди на життя. Я і так чекав, коли попросять. Спочатку не хотів очолювати, але мене вмовили на це неподобство під виглядом того, що все буде правильно та патріотично. Але побачив, що коїться неподобство, і пішов».

Після цього Остапчук заснував свою приватну охоронну фірму, а у квітні 2018 року його та ще 15 осіб затримала поліція. Вони брали участь у рейдерському конфлікті щодо стоянки на території кооперативу «Вимпел». Сторожа важко поранили в живіт, а ще кілька людей дістали поранення з травматичних пістолетів. Остапчук стверджує, що захищав стоянку від рейдерів, про це його попросили «Самооборона Одеси», якою керує Тодор Пановський.

«Я відкрив приватну охоронну фірму. Стоянка звернулася до «Самооборони», а вони звернулися до нас. Ми уклали договір на охорону. А схема віджиму стоянок мені відома. Ще коли я був директором «муніціпалки», її [схему] зі мною обговорювали. Ми вписалися [проти рейдерів]. По двох парковках усе було нормально, а на «Вимпелі» в нас почали стріляти».

Через півроку з людей «Самооборони» та Остапчука зняли всі звинувачення.

За словами одеського журналіста «Радіо Свобода» Михайла Штекеля, який стежив за процесом «Муніципальної охорони», Остапчук перестав співпрацювати з «Самообороною» відразу після стрілянини на парковці.

«Оцінки його особистості різняться. Хтось каже, що він був просто посередником між владою, більш серйозними людьми та іншими. А його колеги, навпаки, кажуть, що він патріотичний і пішов за переконаннями. Не захотів лягати під Труханова. Але його не сприймали як самостійного гравця. Охорону курирував заступник Труханова Котляр. Ну, і глава поліції Головін. А Остапчук працював під ними».

Остапчук каже, що більше ніяк не повʼязаний із міською владою, хоча з Трухановим іноді перетинається. «Буває, заважаю йому. Він пару разів дзвонив, намагався чогось домогтися свого. Але я ж два роки там працював, тож кухню знаю. Трапляється, що ми стаємо один в одного на шляху».