Ґендер Турчинова, цілитель Ляшко й етнічні вакцини Богомолець — висловлювання українських політиків, за які довелося червоніти. Але не їм

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Ґендер Турчинова, цілитель Ляшко й етнічні вакцини Богомолець — висловлювання українських політиків, за які довелося червоніти. Але не їм

Женя Полосiна / «Бабель»

У 2018-му українські політики дивували не лише новими законами й несподіваними коаліціями. Дехто фонтанував радикальними ідеями, агітував за смертну кару, бачив себе цілителем. Ми зібрали висловлювання політиків, які обурили Facebook-спільноту і не лише її.

Олександр Турчинов і ґендер

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов 11 грудня написав та оприлюднив на своєму сайті статтю із назвою «Неомарксизм, або подорож у безодню». Це реакція на ініціативу Урядового уповноваженого з питань ґендерної політики Катерини Левченко звернутися до СБУ через звернення «захистити інститут сімʼї». Турчинов назвав уповноважену та «ґендерний актив» людьми, які «з хорошим апетитом зʼїдають мільйонні гранти». За словами Турчинова, «під прикриттям правильних слів про права людини, толерантність, захист жінок від насильства і т. ін., суспільству навʼязується ідеологія неомарксизму».

А ще секретар РНБО запропонував підтримати заборону маршів рівності, порівнявши ЛГБТКІ [лесбійки, геї, бісексуали, трансгендери, квір та інтерсекс] з «русскім міром», замінити в законодавстві термін «ґендер» на «стать», не ратифікувати Стамбульську конвенцію в Україні.

Після виходу статті Українська Гельсінська спілка з прав людини звернулася до премʼєр-міністра Володимира Гройсмана з проханням перевірити статтю на наявність мови ворожнечі.

Павло Розенко і Конституція

Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що має намір звернутися до Вселенського патріарха про надання Томосу українській церкві. Віце-премʼєр-міністр України Павло Розенко наступного дня написав пост: «На це можна дивитися довго та із великим задоволенням! На те, як вибухає чергова партія прокремлівських консервів в Україні. На те, як бризкає слина з рота промосковських агентів та агентішок, які заволали єдиним хором і по єдиним темникам: «Україна — світська держава», «церква відділена від держави...».

На думку Розенка, ці фрази цитують за темниками Кремля, але вони є в Конституції України. Стаття 35 чинної Конституції, зокрема, говорить: «Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа — від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обовʼязкова». Тлумачення Конституції пояснює: школа, державна система освіти в Україні відокремлена від церкви, релігійної організації, має світський характер. Доступ до різних видів і рівнів освіти надається громадянам незалежно від їхнього ставлення до релігії.

Ігор Мосійчук і гомосексуали

Депутат від «Радикальної партії» Ігор Мосійчук неодноразово висловлювався проти ЛГБТКІ-спільноти. А 13 липня поширив у Facebook новину із заголовком: «У Києві на дитячому майданчику застали двох хлопців під час заняття сексом». До новини депутат зробив допис, у якому змішав «грантоїдів», «європопулістів» та «агресивний гомосексуалізм».

«Саме для того, щоб правоохоронці мали законні інструменти для запобігання та припинення подібних речей, я готую Законопроект про заборону пропаганди гомосексуалізму в громадських місцях. Сподіваюсь, дане відео наочно ілюструє необхідність його ухвалення».

Олег Петренко і поліція

Позафракційний депутат Олег Петренко 20 травня відреагував на бійку між футбольними фанатами та поліцією, яка сталася 19 травня в Черкасах. Петренко написав: «Привіт із Києва Черкаським мусорам. Без ниття! Зліші будемо! скоро палитимемо й цих мусорів». До Петренка в коментарі прийшов очільник міста Дніпро Борис Філатов: «Так, друже мій. Спочатку мусора відп*здили [побили вас], потім ви відп*здили мусорів... А в підсумку прийдуть російські і відп*здять нас усіх разом».

Петренко свій запис видалив, але залишив ремарку: «Тему знесено, бовтологію за темою завершено».

Владислав Марченко і Уганда

Заступник голови Запорізької ОДА Владислав Марченко захопився Угандою. Він прочитав новину про те, що в цій африканській країні є кримінальне переслідування представників ЛГБТКІ, висловив підтримку владі країни та побажання запровадити смертну кару і в Україні. 18 квітня він написав пост на цю тему в Facebook.

«Мені як християнину ця новина відверто демонструє, що в сучасному світі можливо відстоювати свої, Божі інтереси, попри спротив нового світового порядку, це робити у наш час навіть складніше, ніж відстоювати територіальну цілісність держави». Пізніше стало відомо, що саме Марченко в ОДА керує комітетом з питань ґендерної політики.

Ольга Богомолець та антинаукові твердження

Депутатка та голова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоровʼя Ольга Богомолець весь рік воювала з виконувачем обовʼязків міністра охорони здоровʼя Уляною Супрун. Богомолець неодноразово маніпулювала фактами та звинувачувала Супрун у розвалі системи медицини.

Наприклад, 4 листопада Богомолець в ефірі телеканалу Newsone розповіла про стан з вакцинацією від «епідемії кору, чуми і сказу». Крім цього, вона здивувала ще одним несподіваним твердженням: «Найкращими для людей є ті вакцини, які вирощені і відповідають тим імунним потребам тієї нації, яка, власне, хворіє. Українське виробництво вакцин було знищено».

Міністерству охорони здоровʼя довелося випустити цілу антифейк-статтю із розвінчанням тверджень Богомолець. «Збудники не визнають кордонів, а твердження про «імунні потреби нації» є антинауковим». Повна версія статті доступна на сайті МОЗ.

Андрій Лозовий і Кашпіровський

Заступник лідера Радикальної партії Олега Ляшка Андрій Лозовий 19 грудня оприлюднив відео з пансіонату села Іванків Житомирської області, куди Олег Ляшко приїхав із візитом. «Просто подивіться це відео. Він [Ляшко] круче Кашпіровського і Вольфа Мессінга. Заряджає людей енергією. Тут тільки голос, Ляшка на відео немає», — написав Лозовий.

«Я верну вас у вашу молодість, у ваші найкращі часи. І я хочу, щоб після нашої зустрічі ви зарядилися здоровʼям, зарядилися енергією від мене. Дайте я кожного з вас потрогаю», — каже на відео Ляшко. Вся ця історія була схожа на жарт, однак, поки Ляшко «заряджав енергією», жінки у залі хрестилися.