«Я про це думаю. Схиляюся». Володимир Зеленський відповів на головне питання про вибори, розповів про доходи «Кварталу» та стосунки з Коломойським. Переказ інтервʼю Дмитру Гордону

Автори:
Катерина Коберник, Гліб Гусєв
Дата:
«Я про це думаю. Схиляюся». Володимир Зеленський відповів на головне питання про вибори, розповів про доходи «Кварталу» та стосунки з Коломойським. Переказ інтервʼю Дмитру Гордону

Горлушко Вальдемар / УНІАН

Керівник «Студії «Квартал 95» Володимир Зеленський — поміж тих, хто навесні 2019 року може змінити Петра Порошенка на посаді президента. Згідно з останніми соцопитуваннями, за три місяці до виборів Зеленський — у трійці лідерів і виходить у другий тур. Сам він про те, що йде в президенти, поки не заявив. Але в інтервʼю Дмитру Гордону підтвердив, що серйозно про це думає. Ми переказуємо їх тригодинну розмову про бізнес, владу, олігархів та Росію, з якою потрібно говорити.

Про Віктора Януковича

З Віктором Федоровичем Януковичем у мене було кілька раундів розмов. Він намагався домовитись зі мною по-хорошому. Віктор Федорович Янукович вже був у статусі господаря країни, який він сам собі створив, і він з багатьма каналами домовлявся, щоб ми були дуже лояльні. Я був генеральним продюсером телеканалу «Інтер» і поділив там інформаційну політику і все інше, тому що у мене постійно були конфлікти [зі службою новин]. Ми [одного разу] міцно з ним випили. Янукович пропонував мені різні умови. Фінансові. Сто мільйонів доларів. Я на це не пішов. Я ж не хворий на голову. Мені [цінніші] моє життя, моя репутація, моя сімʼя.

Про Юлію Тимошенко

Щоб охарактеризувати Юлію Володимирівну [Тимошенко] — історія про [актора «Студії «Квартал 95»] Сашка Пікалова. Саня Пікалов колись був за біло-блакитних і сильно в них розчарувався. [Потім] у нього був анти-БЮТівський період. У нас було якесь свято, [були] іноземні гості, наша політична еліта. Дійшло до білого танцю. І Тимошенко його запросила. Він повернувся після танцю, і ми говоримо: «Ну, що?» А він каже: «Я буду за неї голосувати!»

Про бізнес в Росії

Припинилося все за взаємною згодою [бізнес і виступи в Росії після агресії РФ]. Я не можу, мені погано, я не можу туди поїхати. Це моє внутрішнє. У нас багато артистів їздять, виступають. Я взагалі їх не суджу. Це все на рівні моралі та внутрішнього відчуття.

Наша філія — це одна з небагатьох компаній із представництвом у Росії. Компанія з виробництва комерційного кіно і телесеріалів. Ця компанія працювала, у нас був офіс в Москві, все було до 2014 року. Вважалося, що за вкладеною гривнею або доларом ми були найуспішнішою компанією з виробництва комерційного повнометражного кіно на території СНД. Тому ми закрили бізнес, який приносив плоди реально... У серіалі на годину продукту ми заробляли 150—200 тисяч доларів. Після цього [закриття російського ринку] це стало максимум 30 тисяч доларів.

Найбільший гонорар [запропонований росіянами, від якого відмовився після початку війни в Україні] — 250 тисяч доларів.

Про заборону вʼїзду в Україну російським артистам

Ми вище. Навіть у цій війні ми вище. Це [заборона на вʼїзд] нам працює в мінус. Макар [Андрій Макаревич], [Лія] Ахеджакова — скільки ще таких людей [які підтримують Україну у війні]. Не треба обрізати своїх фанів, не треба обрізати союзників. Ми у війні повинні шукати союзників. Тому я був проти [заборони]. Вибірково [забороняти] — розумію.

Про бізнеси «Кварталу»

20 тисяч євро коштує виступ «Кварталу». Ми ділимо гонорари по-чесному, і це не зовсім порівну. Наприклад, компанія «Квартал 95» продає одного артиста «Вечірнього кварталу», нашу групу. Продає за 20 тисяч доларів або 20 тисяч євро за концерт. Половину суми отримують актори. Актори отримують рівні частки. Далі — автори. Ми завжди платимо авторам, які писали ці скетчі. Вони всі — акціонери наших концертів. Це десятки людей. І ось один з авторів — я. Я — головний автор «Студії «Квартал 95». Я отримую дві ставки. Я завжди отримую вдвічі більше, ніж будь-який актор «Студії «Квартал 95».

Про плани брати участь у президентських виборах і партію «Слуга народу»

Я про це думаю. Дуже думаю. Схиляюся. Рано про це говорити. Ну, я думаю, що може бути так. Я про це дуже серйозно думаю. Я про це багато говорю із сімʼєю. Для мене їхня думка дуже важлива Я внутрішньо себе не хочу втратити. Я хочу, щоб мене поважали люди, тому що це приємно.

Партія «Слуга народу». Зараз починаємо, ми підбираємо людей, будемо їхати країною. Ну, дійде до цього — восени вибори, і дуже хочеться порядних людей.

Якщо мене оберуть, я буду такою людиною, яку спочатку будуть обливати брудом — це те, що відбувається. Потім — навчаться поважати. А згодом будуть плакати, коли я піду.

Про те, як закінчити війну в Україні

Перший крок — припинити стрілянину і розвивати свою країну. Я думаю, що група наших людей з України повинна зустрічатися з групою людей з Кремля.

[Якщо заради мирного сценарію доведеться зустрітися з Володимиром Путіним, після цього Зеленський скаже українцям] люди, дивіться, я з ним [Путіним] говорив. Ось список [його вимог], а от наш список, а ось вони [російська влада] йдуть на це. А далі, люди, я вважаю, що треба так, але, як і вибори президента, всі рішення — на вас. Ось вам референдум. Депутати, не хочете референдум, не даєте нам цю можливість? Гуляйте. Люди голосують. Затвердили список і пішли вирішувати.

Про стосунки з олігархами у разі перемоги на президентських виборах

Нульова декларація [для олігархів], і я впевнений, що вони готові. Але є ще пара моментів.

Не можуть великі фінансові структури, неважливо — олігархи, не олігархи, впливати на політику країни. Не можуть і не мають права мати своїх депутатів. Про це потрібно домовлятися і відокремити редакційну політику від бізнесу. Тобто вони [олігархи] не мають права впливати на редакційну політику новин. Так, це їх приватна власність, ніхто не має права забрати їх приватну власність, канали тощо, але впливати на новини, впливати на журналістику вони не повинні.

Про стосунки з Ігорем Коломойським

Я абсолютно незалежна людина. Не народився ще той, хто буде мною керувати. Мною керують тільки два маленьких підлітки — це мої діти. Ігор Валерійович — партнер з бізнесу. З ним комфортно, до речі, вести бізнес. У нас нормальні бізнес-стосунки.