Професорка зі шведського університету врятувала свого аспіранта від «Ісламської Держави». Його на броньованих джипах вивезли з окупованого міста в Іраку

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Професорка зі шведського університету врятувала свого аспіранта від «Ісламської Держави». Його на броньованих джипах вивезли з окупованого міста в Іраку

Spencer Platt / Getty Images

Університет Лунда у Швеції провів унікальну операцію та врятував із полону «Ісламської Держави» свого аспіранта Фіраса Джумаха та його дружину і дітей. Кілька років по тому учасники операції розповіли про неї в зимовому номері університетського журналу LUM.

Фірас Джумах працював у хімічній лабораторії університету та одного дня, влітку 2014 року, зник. Його наукова керівниця Шарлотта Тернер дізналася, що Джумах поїхав до Іраку — рятувати дружину і дітей. Родина Джумаха була в Іраку, але їх селище раптово зайняли бойовики «Ісламської Держави» (ІД). Вони встановили свій режим та вбили всіх чоловіків-єзидів.

Жінок та дітей захопили у рабство, але рідні Фіраса змогли втекти та сховались. «Дружина була в паніці, усі були нажахані від того, що коїли бойовики ІДІЛ. Я купив квиток на найближчий рейс, щоб хоч якось підтримати їх. Як я буду жити далі, якщо з ними щось станеться, а мене навіть не буде поруч?» — пояснив чоловік.

Якось Шарлотта отримала смс від свого аспіранта. Він написав, що разом з іншими єзидами переховується на закинутій фабриці з виготовлення відбілювача. У людей обмаль їжі та води, на вулиці спека, а хімікати в будівлі не дозволяють нормально дихати. До того ж саме місто оточене бойовиками ІД.

Сім'я Фіраса переховується на фабриці.

sverge radio

Фірас писав у смс, що просить викреслити його зі списку аспірантів. Шарлотта вирішила діяти навпаки. «Я просто розлютилася: та хто ці ІД взагалі такі, щоб влазити в наші справи, хапати мого студента та його сімʼю і заважати нашим дослідженням?»

Наукова керівниця Шарлотта Тернер.

sverge radio

Шарлотта звернулася до декана факультету, Джумаха зарахували до штату університету заочно. А розробити план з порятунку аспіранта допоміг голова служби безпеки університету Пер Густавсон. Він розповів, що університет має звʼязок із різними охоронними фірмами в усьому світі. Вже за кілька днів найняли людей з такого агентства. Свою роботу вони виконували за гроші, які сімʼя Фіраса вже майже повернула.

Голова служби безпеки університету Пер Густавсон.

sverge radio

Фіраса разом із родиною на джипах вивезли четверо озброєних до зубів охоронців. Їхали на шаленій швидкості, одягнені у бронежилети і куленепробивні шоломи. Через шість годин із квитками на чужі імена Джумах з родиною вилетів з аеропорту «Ербіль». «Мої друзі вирішили, що я — таємний агент. Вони і повірити не могли, що звичайному професору з Лунда під силу визволити свого студента таким чином», — каже він.

Тепер Фірас живе у шведському Мальме, він з родиною отримав дозвіл на постійне проживання та працює в лабораторії. Його дітям 8 і 10 років, вони ходять до школи та грають у футбол. Родина не збирається повертатися до Іраку.

«В Іраку я боявся зізнаватися, що я єзид. У Швеції ж я такий же, як усі інші. Я відчуваю себе повноцінним громадянином, частиною суспільства та намагаюся йому служити», — розповідає врятований Джумах.