«Ми мотали йому руки парео просто в кафе на пляжі». theБабель знайшов свідка, який надавав першу допомогу призеру «Ігор нескорених» Олександру Бєлобокову

Автори:
Євген Спірін, Гліб Гусєв
Дата:
«Ми мотали йому руки парео просто в кафе на пляжі». theБабель знайшов свідка, який надавав першу допомогу призеру «Ігор нескорених» Олександру Бєлобокову

InvictusGamesTeamUkraine / Flickr

25 травня 2014 року маріупольський спортсмен Олександр Бєлобоков травмував обидва передпліччя. Кілька людей, зокрема його дружина Тетяна і волонтер Марія Подибайло, стверджують, що це сталось, коли Бєлобоков у складі секретної групи перебував «на навчально-бойовому» завданні — на підставі цього його включили в українську збірну «Ігор нескорених». Знайомі Бєлобокова з Маріуполя кажуть, що він ніколи не воював, а травму отримав на приміському пляжі. 2 листопада 2018 року theБабель опублікував свідчення мешканки Маріуполя Євгенії Кацаран: вона бачила, як Бєлобоков травмував руки гвинтом мотопараплана. Ми знайшли ще одного свідка цієї події — Олександра Тищенко надавала Бєлобокову першу допомогу.

Олександра Тищенко здобула медичну освіту і працювала в стоматологічній клініці Royal Dent у Маріуполі. 25 травня 2014 року вона відпочивала на пляжі «Піщаний» у невеликій компанії. За її словами, нещасний випадок стався, коли «потерпілий перебував у воді разом із дитиною».

Над ними «[чоловік] на якомусь літаючому обʼєкті ширяв», і «постраждалий намагався руками дістати до літаючого обʼєкта». Його руки «потрапили в механізм», і після цього він одразу вибіг з води на пляж. «Я побачила, що він схопився за ліву руку... побачила багато крові». Олександра Тищенко пішла надавати йому першу допомогу. Вона памʼятає, що «кисть трималася буквально на клаптику шкіри». Аптечки на пляжі не виявилося, тому дівчина намагалася зупинити кров «підручними засобами». Потерпілого доправили до лікарні, і про його подальшу долю Тищенко нічого не знала.

Олександра Тищенко не була знайома з Бєлобоковим. Зараз вона живе в Краснодарі та не чула про історію з «Іграми нескорених». Олександра Бєлобокова вона впізнала на знімку з ортопедом-травматологом Олександром Савичем.

Розповідь Олександри Тищенко підтверджує історію, яку theБабелю розказувала Євгенія Кацаран. За словами Кацаран, 25 травня 2014 року вона поїхала відпочивати на пляж «Піщаний» зі своїм бойфрендом Костянтином Мироненком, який дружив із Бєлобоковим.

Поруч із ними на пляжі відпочивали Бєлобоков з дружиною, дитиною і друзями. Бєлобоков пішов купатися, поруч проходив катер, який тягнув за собою мотопараплан. Мотопараплан почав знижуватися, Бєлобоков підняв руки, і вони потрапили у гвинт мотопараплана. Далі його доставили в Міську лікарню N9 — найближчу до пляжу.

Євгенія Кацаран раніше надіслала знімки, зроблені біля кафе на пляжі у травні 2014 року. Їх показали Олександрі Тищенко, і вона підтвердила, що Бєлобокову надавали допомогу саме в тому кафе, яке зображено на зроблених Кацаран світлинах.

Обовʼязкова умова для учасників «Ігор нескорених» — отримати травму або поранення на службі у зоні бойових дій.

Волонтер ГО «Новий Маріуполь» Марія Подибайло стверджує, що 25 травня 2014 року Олександр Бєлобоков у групі з пʼяти бійців вирушив «виконувати завдання в напрямі Н[овоазовська]». На завданні Бєлобоков відпрацьовував «сліпе спорядження гранати РГД-5», яке «виконується в металевому ящику... У результаті помилки... він витягає чеку, ящик розкручується, ним травмуються руки, через отвір для рук вилітають осколки, які травмують ногу».

Як розповідає Подибайло, Бєлобокова евакуювали морем у Виноградне, потім на машині доставили зі східної частини Маріуполя в південно-західну і передали дружині, яка відвезла його до Міської лікарні N9.