Золотого призера «Ігор нескорених» звинувачують у тому, що він видає себе за учасника бойових дій. theБабель знайшов двох свідків і документ, які це підтверджують

Автори:
Євген Спірін, Гліб Гусєв, Катерина Коберник
Дата:
Золотого призера «Ігор нескорених» звинувачують у тому, що він видає себе за учасника бойових дій. theБабель знайшов двох свідків і документ, які це підтверджують

InvictusGamesTeamUkraine / Flickr

Травма або поранення під час виконання службових обовʼязків у зоні бойових дій — це обовʼязкова умова участі в «Іграх нескорених» (Invictus Games). У жовтні тренер Олександр Лашин та ветеран Єгор Терехов заявили, що золотий призер «Ігор нескорених», спортсмен Олександр Бєлобоков не має права виступати за українську збірну, тому що не брав участі у бойових діях, а його травма — побутова. Лашин каже, що у 2014 році Бєлобоков травмував кисті рук гвинтами катера, коли виштовхував його з мілини. Це підтверджує знайомий з Бєлобоковим тренер Артем Удачін. Ще один доказ — медичну довідку Міської лікарні N9, у якій зазначено «побутова травма», — бачив кореспондент theБабеля. Обвинувачення на адресу Бєлобокова спростовують Міністерство оборони, оргкомітет збірної, командир батальйону «Аратта» Андрій Гергерт і маріупольський волонтер Марія Подибайло, яка з 2016 року працює у військовому комісаріаті Маріуполя. Кореспонденти theБабеля зібрали всі відомі обставини справи.

Олександр Бєлобоков потрапив до збірної України після національного відбору в червні цього року. 11 жовтня ветеран «Дніпро-1» Єгор Терехов у себе в Facebook оприлюднив відкритий лист, адресований усім учасникам «Ігор нескорених», де заявив, що «жодного стосунку до ветеранів, а тим більше до поранених ветеранів цей учасник [Олександр Бєлобоков] не має».

Він навів перелік документів, що необхідні для підтвердження участі в бойових діях, та стверджував, що «у Бєлобокова немає посвідчення УБД/інваліда війни, а також жодного з перелічених документів він не надав».

20 жовтня український оргкомітет «Ігор нескорених» відповів, що «Олександр Бєлобоков ... отримав поранення обох рук, виконуючи бойові завдання в секторі «М». Це підтверджують ... документи Української добровольчої армії [УДА] за підписом начальника 8-го окремого батальйону УДА [Андрія Гергерта] та начальника штабу УДА [Сергія Ільницького]». У листі до оргкомітету начальник штабу УДА Сергій Ільницький пише, що «обставини участі в бойових діях та набуття поранення ... базуються на свідченні добровольців... та виписці з історії хвороби».

Лист від начальника штабу УДА Сергія Ільницького до координатора «Ігор нескорених».

«Бабель»

Військове формування «Українська добровольча армія» було створене у грудні 2015 року на базі підрозділів ДУК «Правий сектор», що воювали на Донбасі влітку 2014 року. Командиром 8-го окремого батальйону УДА «Аратта» є Андрій Гергерт («Червень»). За його словами, він знайомий із Бєлобоковим, разом з ним не воював, але знає тих, хто воював.

«Бєлобоков у 2014 році був під кураторством Головного управління розвідки, — розповів Гергерт в коментарі theБабелю. — І в 2014 році він не міг бути в іншому підрозділі, бо таких підрозділів ще не було. ... У нас є спільні знайомі, і вони з ним воювали. Довідку про те, що він воював у 8-му батальйоні, ми не давали. У нас не було на той час назви, тобто навіть підрозділу не було». Сергій Ільницький, який є капітаном української збірної, у письмовому коментарі theБабелю уточнив, що «всі свідчення, зокрема пояснення свідків поранення Бєлобокова, знаходяться в оргкомітеті».

Джерела theБабеля у розвідці пояснюють, що «був під кураторством» означає, що він міг бути цивільним інформатором. Сам Олександр Бєлобоков в інтервʼю розповідає, що «у 2014 році отримав мінно-осколкове поранення, у добровільному полку був, більше нічого сказати». У іншому інтервʼю він уточнює, що втратив кисть лівої руки: «Я її в цій руці ніс. Ліву руку в правій руці».

На старті змагань, 22 жовтня, Бєлобоков здобув перше «золото» збірної України, перемігши у веслуванні на гребному тренажері.

InvictusGamesTeamUkraine / Flickr

За словами тренера Олександра Лашина, він був знайомий із пауерліфтером Бєлобоковим ще до початку війни, коли «той подавав надії увійти до збірної України». Але у травні 2014 року Бєлобоков отримав травму обох рук. Він розповів Лашину, що поїхав кататися на човні зі своїми друзями. Човен сів на мілину, Бєлобоков став його виштовхувати, і йому гвинтом перерубало обидва передпліччя. 25 травня 2014 року Бєлобокова доставили в Міську лікарню N9 у Маріуполі, де його оперували шість годин.

Опис подій підтверджує головний тренер молодіжної збірної України з важкої атлетики Артем Удачін. Удачін розповідає, що Бєлобоков не раз переказував йому історію про те, як отримав травму: «Катався на моторці чи катамарані, руки потрапили під гвинт».

Як розповідає Лашин, Бєлобоков пройшов курс лікування та реабілітації. Він зустрічався з Лашиним та говорив, що хоче потрапити до параолімпійської збірної. «Він перейшов з пауерліфтінгу до штовхання ядра». А в 2016 році Лашин зустрів Бєлобокова вже на тренувальній базі для ветеранів війни.

Лашин зустрівся з лікарем Олександром Савічем, який оперував Бєлобокова. Лікар розповів, що Бєлобокова привезли до відділення лікарні в плавках; у рані були водорості, бензин та машинне масло. За словами Лашина, він бачив виписку з історії хвороби, де у графі «анамнез травми» був описаний випадок з катером.

Копію виписки з історії хвороби бачив і кореспондент theБабеля Євген Спірін — йому її показав Олександр Лашин, — а Єгор Терехов підтвердив її зміст. «За словами хворого, побутова травма. Обидві кисті травмовані мотором [слово «мотором» закреслено, є приписка від руки — «гвинтами катера»]». Оприлюднити виписку можливо лише з дозволу самого Олександра Бєлобокова. (На момент публікації theБабелю не вдалося звʼязатися з Олександром Савічем, який оперував Бєлобокова.)

Лікар Міської лікарні N9 Олександр Савіч та Олександр Бєлобоков. Маріуполь, 2014 рік.

Facebook / Олександр Лашин

Волонтер ГО «Новий Маріуполь» Марія Подибайло, яка зараз працює начальником відділу Кальміусько-Нікольського ОРВК в Маріуполі, спростовує історію про катер.

«Обману жодного немає, — каже вона в коментарі theБабелю. — Сашко [Бєлобоков] отримав 25 травня мінно-вибухове поранення. Мені повідомив його командир, що в нього були уламкові поранення на ногах і нібито на животі. ... Легенду про лопасті вкинули ми. Ми її вигадували разом з волонтерами та його командиром. Лікар знає правду, поранення лопастями — це по-іншому виглядає. Легенда [була] потрібна, бо 25 травня [2014 року] місто Маріуполь [було] ще окуповане ... Бойовики їздили по госпіталях і викрадали військових ... Тому травма була записана як побутова».

Марія Подибайло не була безпосереднім свідком події. Вона відмовилась назвати theБабелю імʼя командира або назву підрозділу, на яких вона посилається, але наполягає, що «працювала з групою». Вона також не змогла пояснити, в який момент виникла «легенда», що записана у виписці з історії хвороби від 25 травня — в той самий день, коли Бєлобоков отримав поранення.

На момент публікації theБабель не зміг звʼязатися з Олександром Бєлобоковим. У передостанній день «Ігор нескорених» він завоював «срібло» у штовханні ядра.