127 років тому до Канади приїхали перші переселенці з України. Тепер українці в канадському уряді, хокеї та кіно

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:

19 вересня 1891 року до Канади прибули Іван Пилипів і Василь Єлиняк — перші переселенці, які дали почин масовій українській міграції до Канади. За ці роки українці стали частиною канадської історії. Праправнучка Єлиняка — відома модель і акторка, інша етнічна українка — міністр у нинішньому канадському уряді. «Бабель» зібрав історію канадських українців у фотографіях: від перших переселенців-хліборобів кінця ХІХ століття, до їхніх нащадків, які стали видатними особистостями Канади.

Перші українці в Канаді з’являються ще на початку ХІХ століття. Але масова міграція українців розпочалася з 1891 року, коли 19 вересня (7 вересня за старим стилем), після 22 днів подорожі на пароплаві «Орегон» до Канади прибули вихідці з прикарпатського села Небилів Іван Пилипів і Василь Єлиняк (за різними джерелами — Єленяк чи Ілиняк). Зважились вони на таку заокеанську авантюру через чутки про «дармову землю» — тоді у Канаді за 10 доларів можна було отримати до 65 гектарів.

Згодом Пилипів і Єлиняк стали заможними фермерами і заснували найбільше поселення українців у Канаді в Една-Стар, нині це місто Чіпман у канадській провінції Альберта. А Єлиняк згодом став мером Чіпмана.

Пилипів прожив 77 років і помер у 1936 році, Єлиняк пережив свого колишнього компаньйона на 20 років.

uahistory.com

Пам’ятник Пилипіву і Єлиняку в селі Небилів Рожнятівського району Івано-Франківської області.

selodubainfo.wixsite.com

Масштабний потік переселенців з Галичини, Буковини, Лемківщини та Закарпаття до Канади прийшовся на другу половину 1890-х. До цього доклав зусиль львівський агроном Йосип Олеськів, який розгорнув справжню агіткампанію: друкував брошури, статті та рекламні оголошення в газетах, об’їжджав українські міста і села з лекціями. І з 1896 року українці вже цілими групами відправляються до Канади.

Оголошення в газеті 1890-х. Морг — застаріла одиниця вимірювання площі землі, 1 морг дорівнював 0,57 Га.

The Ukrainian Museum of Canada

Перша хвиля імміграції тривала до 1914 року — до початку Першої світової війни. Близько 170 тисяч українців заселили цілинні землі у провінціях Манітоба, Саскачеван, Альберта, Квебек. Вони працювали в полі з весни до осені, а на зиму відправлялися на заробітки в міста. Згодом українців у Канаді почали називати Uke (Юкі) та навіть розрізняти за місцевістю походження. Так, наприклад, серед канадців узвичаївся термін «галішинз» (Galicians).

Джон Герасимчук біля свого господарства в Канаді. 1912 рік.

The Provincial Archives of Saskatchewan

Хата українських переселенців у Канаді. 1911 рік.

The Provincial Archives of Saskatchewan

Українське весілля в Канаді. 1917 рік.

The Ukrainian Museum of Canada

Вже до 1920-х у Канаді зʼявились міста та селища з дубльованими назвами регіонів, міст та селищ України. У таких поселеннях українці зводили власні церкви, школи та навіть інститути.

Випускники інституту Петра Могили в околиці муніціпалітету Сент-Жюльєн провінції Квебек. 1920 рік.

The Ukrainian Museum of Canada

Михайло Чернівський (за кермом) зі своєю родиною перед власним будинком у Коломиї-Січі в провінції Альберта. 1911 рік.

The Ukrainian Museum of Canada

Петро Рупчан виїхав до Канади в 1905 році, він оселився на сході Саскачевану, а 1914 році відкрив власну гончарню.

The Ukrainian Museum of Canada

Друга хвиля міграції українців до Канади тривала з 1920-х до початку Другої світової війни у 1939 році, третя — з 1947 по 1960-ті, четверта почалася з 1989 року.

Родина українських переселенців у Канаді. 1920-ті.

The Ukrainian Museum of Canada

Українці з Вінніпега влаштовують виступи фольклорних колективів, а зібрані кошти передають на потреби військових. Жовтень 1940 рік.

Winnipeg Free Press Archives

Серед видатних канадців сотні відомих політиків, спортсменів, митців, науковців та бізнесменів, які мають українське коріння.

Хокейна команда інституту Петра Могили у Квебеку 1921 року. Українське коріння мають хокеїсти Вейн Ґрецький, Дейв Андрейчук, Дейл Гаверчук, Майк Босси, Джон Буцик, Терк Брода та багато інших.

The Ukrainian Museum of Canada

Роберта Лінн Бондар — перша канадська жінка-астронавт має українське походження.

The Ukrainian Museum of Canada

Еріка Мая Єленяк модель і акторка, одна з зірок серіалу «Рятівники Малібу». Вона праправнучка Василя Єлиняка — піонера української міграції до Канади.

realerikaeleniakblog.com

Говорячи про етнічних українців, які досягли успіху на політичній арені Канади, можна пригадати Вільяма Гавриляка, який тричі був обраний мером міста Едмонтон, чинного прем’єр-міністра провінції Альберта Едварда Стельмаха, а також Романа Гнатишина, який у 1990—1995 роках обіймав посаду генерал-губернатора Канади. Та й у нинішньому канадському уряді немало політиків українського походження, наприклад голова МЗС Христя Фріланд.

Міністр освіти провінції Манітоба, нащадок українських переселенців Бен Ганущак (крайній праворуч) разом зі студентами з Вінніпега під час акції протесту проти ув’язнення в СРСР українського письменника Валентина Мороза. 6 серпня 1974 року.

Winnipeg Free Press Archives

Очільниця канадського МЗС Христя Фріланд разом з прем’єром Канади Джастіном Трюдо під час «Українського фестивалю» в Торонто. 16 вересня 2018 року.

Twitter / Chrystia Freeland

Українська діаспора в Канаді — одна з найбільших у світі. За даними останнього перепису, етнічні українці становлять близько 4% населення Канади.