Як голосуватимуть мешканці окупованого Донбасу? Розповідає заступник голови ЦВК Андрій Магера

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Як голосуватимуть мешканці окупованого Донбасу? Розповідає заступник голови ЦВК Андрій Магера

На найближчих виборах президента України мешканці окупованої частини Донбаса зможуть проголосувати, виїхавши на підконтрольну Україні територію і предʼявивши паспорт — так постановив ЦВК 5 вересня 2018 року. Раніше вимагали ще й довідку переселенця. Місце голосування можна змінити декілька разів, але не пізніше, ніж за пʼять днів до виборів. До виборів ЦВК має вирішити ще низку проблем: як визначити межі окупованих районів; як реєструвати виборців, яким виповнилося 18 років під час окупації; як проводити голосування в мажоритарних округах, розділених лінією фронту. Кореспондент «Бабеля» Сергій Пивоваров вивчив законодавство і поставив важливі питання заступнику голови Центрвиборчкому Андрію Магері.

У постанові ЦВК йдеться, що перелік окупованих територій та населених пунктів Донбасу має визначити президент своїм указом. Але його досі немає. Чи можуть мешканцям Донбасу через це відмовити у зміні місця голосування? Як у такому випадку доводити, що мешкаєш дійсно на окупованій території?

[Переселенцям не будуть] створювати штучні перепони. Ми теж звернули увагу, що має бути розпорядження президента з переліком таких населених пунктів і територій. [Якщо] розпорядження президента все ж таки зʼявиться — це перший варіант. Другий варіант — або поміняємо свою постанову, щоб вона могла працювати, або посилатимемся на вже існуючий правовий акт. Наприклад, були постанови Верховної Ради. Вони вразливі [з юридичної точки зору], але там був перелік.

Чи зможуть голосувати переселенці з Донбасу в мажоритарних округах на парламентських виборах в жовтні 2019 року та на місцевих виборах у 2020-му?

По місцевих виборах — це питання до законотворців [які не ухвалили відповідний законопроект з березня 2017 року], а по президентських і парламентських вони знімаються абсолютно.

Щодо мажоритарних округів під час парламентських виборів: це округи виключно технічного характеру. Від певної кількості виборців висувають депутата, у цьому немає прив’язки до членства в громадах чи ще до чогось.

Яким чином ЦВК контролюватиме вибори на мажоритарних округах, які розділені лінією розмежування?

Поки ми не можемо дати чітку відповідь, як ефективніше це зробити. Це питання можуть вирішити на законодавчому рівні. Поки що чекаємо на закони.

Мешканці окупованих територій — громадяни України. Що як вони голосуватимуть під впливом Росії, яка надзирає за регіоном? Чи може ЦВК якось цьому завадити?

По-перше, ця норма [про можливість зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси] прописана в законі, і вона є обов’язковою — тут без варіантів. Тому не пізніше, ніж за пʼять днів до виборів, людина може змінити місце голосування. Якщо хтось приїде більш ніж на пʼять днів в Україну з окупованих територій, то він зможе проголосувати. Якщо на коротший термін, то не зможе. Тому що він не встигне подати заяву [про зміну місця голосування] і, власне, не зможе проголосувати. У випадку повторного голосування, цьому виборцю доведеться за три тижні знову приїхати і ще раз проголосувати. До того ж на тій самій дільниці на підконтрольній Україні території.

По-друге, я не вірю в те, що там зженуть все населення ... сюди голосувати. Можливо, хтось і приїде. Але реально, гадаю, приїде небагато людей.

А можуть влаштувати «карусель»? Як ЦВК перевірятиме, чи не подав виборець заявку до кількох виборчих дільниць і чи не проголосував більше одного разу?

[Електронний] реєстр виборців — єдиний для всієї території України. І в реєстрі людина все одно потрапить до списку лише однієї дільниці. Наприклад, вас не включать до списків дільниці у Солом’янському районі Києва, якщо ви не «зникнете» зі списків у Голосіївському. База реєстру вас не пропустить, вона зробить відповідну позначку.

Якщо напередодні президентських виборів (31 березня 2019 року) я захочу змінити місце голосування кілька разів — я зможу це зробити?

Зможете, але не пізніше, ніж за п’ять днів до дня голосування. Скажімо, у передостанній тиждень до дня голосування, у п’ятницю [22 березня 2019 року] ви пішли у Голосіївський район і змінили місце голосування. А в понеділок [25 березня 2019 року] передумали і вирішили голосувати в іншому місці. Тоді до кінця робочого дня приходите ще раз із заявою — вам змінять. Але це вже востаннє, тому що це останній, п’ятий день перед голосуванням. І в базі реєстру ви будете записані саме на цій дільниці і більше ніде, і в надрукованому списку виборців ви будете тільки на цій дільниці. А якщо ви прийдете у вівторок [26 березня 2019 року], то вам вже ніхто не мінятиме місце голосування на інший район.

Що робити виборцю, коли 18 років йому виповнилося вже під час окупації, а українського паспорта з реєстрацією місця проживання він не має?

Це питання у нас в законі чітко не прописане. Думаю, оптимально було б діяти наступним чином: спочатку йому треба зі своїм свідоцтвом про народження звернутися в РАЦС за фактичним місцем проживання [наприклад, якщо ви мешканець Луганська, але фактично живете в Києві] або в інформаційні сервісні центри, щоб отримати цей пластиковий паспорт. І вже з ним йти до органу ведення реєстру, щоб змінити місце голосування. Це за умови, коли людина ще не зареєстрована за місцем голосування, наприклад, якщо вона має житло в Києві. Доведеться розбиратись в кожній конкретній ситуації. Єдина універсальна порада — не гаяти час.

Термін повноважень більшості членів нинішнього ЦВК давно сплинув. Припустимо, що склад ЦВК не буде оновлений до 31 березня 2019 року. Це може вплинути на перебіг виборів чи на легітимність результатів?

Такого ризику немає. Легітимність і повноваження складу ЦВК залишаються. Закон це чітко визначає: член ЦВК звільняється з посади тільки на підставі рішення парламенту.