Косово і Сербія хочуть переглянути кордони. Чому це важливо

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Косово і Сербія хочуть переглянути кордони. Чому це важливо

European Commission

Президенти Сербії та частково визнаної республіки Косово вперше за десятиліття заявили, що «можуть переглянути кордони». Європейські політики виступають проти перегляду і бояться, що це викличе «ефект доміно» на Балканах. Радник Білого Дому з безпеки заявив, що «не буде втручатися в ці процеси». В який бік і як саме будуть переглянуті межі — сказано не було. Пояснюємо, що це означає і чому це важливо.

Про що мова?

Президент Сербії Олександр Вучич і президент Косово Хашим Тачі зустрілися на панельній дискусії в Австрії. Вони обговорювали можливий перегляд кордонів між округом Косово і Сербією. Це назвали «кроком для історичного мирного врегулювання».

Йоханнес Ган, відповідальний за Балкани комісар ЄС, який також був на зустрічі, зайняв дипломатичну позицію. Сказав, що «на цьому етапі нічого не можна виключати». Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що «не повинно бути жодних змін кордонів, вони встановлені і недоторканні».

Радник Білого дому з національної безпеки Джон Болтон сказав, що «Вашингтон не буде втручатися в переговори щодо обміну територіями між Сербією і Косово».

Що таке Косово? Чому воно відділене від Сербії?

Косово — це район в Сербії, населений албанцями. У 1991 році в окрузі проголосили незалежність. Влада існуючої на той час Югославії ввела на територію Косова силові загони. Спочатку це була спецоперація, проте у 1998 році в регіоні почалися етнічні чистки. Серби знищували албанців. Через це в 1999 році НАТО бомбардувало сербські великі міста і столицю Белград. Через бомбардування з Косова вивели війська, а регіон перейшов під контроль миротворців ООН.

Червоним позначено кордон Косова, зеленим — окремий регіон Північне Косово, населений сербами.

Вже в 2008 році парламент Косова оголосив про повну незалежність від Сербії, яка незалежність так і не визнала. Сьогодні, за Конституцією Сербії, Косово є її частиною і називається Автономний край Косово і Метохія. Де-факто регіон не контролюється Белградом і не підпорядковується Сербії.

При цьому в регіоні є Північне Косово, населене сербами. Цей район не підпорядковується столиці Косова Приштині.

Косово — це як «ЛНР» і «ДНР»?

Не зовсім. Конфлікт між сербами і албанцями має етнічний характер. Війна за незалежність республіки Косово фактично розпочалася з розпадом великої країни Югославії, який тривав з 1991 по 2003 рік. Спочатку від неї відокремилися 4 з 6 республік: Словенія, Хорватія, Боснія і Герцеговина, Македонія. Потім із Сербії виділилося Косово, а ще пізніше Чорногорія проголосувала за незалежність.

Міністерство оборони Югославії після авіаудару НАТО.

Євген Спірін

Військовий конфлікт на Донбасі виник, коли Росія скористалася втечею президента Віктора Януковича: анексувала Крим, підтримала російських загарбників у Словʼянську.

Війна вже закінчилася?

Так. Масштабні збройні сутички закінчилися після бомбардувань Белграда в 1999 році. Але між сербами і албанцями досі існує конфлікт. Крім того, спорадично албанські сепаратисти нападають на деякі міста в Македонії. Наприклад, у 2015 угрупування терористів «Армія національного визволення» напала на місто Куманово. Були вбиті 8 місцевих поліцейських і поранені 37 осіб. Серед вбитих терористів впізнали косівського політика Джафера Зимбері.

Плакати біля Сербської Скупщини.

Євген Спірін

Так Косово незалежне?

На ділі — так, на папері — частково. Не всі країни визнали Косово незалежною, цього не визнає й Україна. На думку політиків, це може створити небезпечний прецедент, і райони, де мешкає етнічна меншина (наприклад Каталонія), за прикладом Косова можуть вимагати незалежності. Незалежність регіону визнали 111 країн, не визнали — 63.

Що тоді зібралися переглядати?

Як саме можуть бути змінені кордони, політики не уточнили. Один з ймовірних сценаріїв: частина округу Косовська—Мітровіца, яку населяють серби, відійде до Сербії, а район Прешево, де живуть переважно албанці, відійде Косову.

Є й інший сценарій. Як пише Gazeta Ekspres, Дональд Трамп і Володимир Путін на зустрічі в Гельсінкі 16 липня домовилися про можливий поділ Косова. Вони нібито обговорили можливий відхід північної території, населеної сербами, Белграду, в обмін на те, що Сербія визнає незалежність іншої частини Косова. «Відомо, що адміністрація Дональда Трампа думає таксамо, як і Росія, коли мова йде про поділ Косова», — йдеться в статті.

Президент Сербії Вучич розкритикував всі міжнародні коментарі про можливий перегляд кордонів.

«Тепер, коли ми нарешті почали говорити про суттєві проблеми між Белградом і Приштиною, всі інші кажуть: «Добре, хлопці, що ви там робите?» Чому вас хвилює, що ми робимо? Ми робимо щось для майбутнього сербів і албанців. І ми повинні дбати про себе, нікому не завдаючи шкоди, не впливаючи ні на що інше в регіоні».