Поясніть: в Республіці Білорусь «цькують» ЗМІ. Що відбувається?

Автор:
Олександр Міхедов
Дата:
Поясніть: в Республіці Білорусь «цькують» ЗМІ. Що відбувається?

Elijah O'Donell / Unsplash

7 серпня Слідчий комітет Білорусі провів обшуки в редакціях двох незалежних ЗМІ: інтернет-порталу TUT.BY та інформагентства «БелаПАН». Правоохоронці затримали кількох журналістів: головного редактора TUT.BY Марину Золотову, редакторів Ганну Калтигіну, Галину Уласик, Уляну Бобоєд, Дмитра Бобрика, Анну Єрмаченко і кореспондента «БелаПАН» Тетяну Коровенкову. На допит викликали Євгенію Березюк, яка не працює TUT.BY з 2016 року. Ввечері її разом з Уляною Бобоєд і Дмитром Бобриком, відпустили. Інші журналісти залишаються під вартою.

Що каже влада

У СК Республіки Білорусь пояснили: справу порушили за заявою інформагентства «БелТА», яке повідомило про збої доступу до платної підписки. В ході перевірки МВС виявило, що за два роки до компʼютерної системи агентства несанкціоновано підключилися понад 15 тис. разів. Фактично журналістів звинуватили у крадіжці новин у держави. За інформацією «Радіо Свобода», ні TUT.BY, ні «БелаПАН» не користуються підпискою «БелТА».

Хто ще постраждав

8 серпня правоохоронці прийшли до кореспондента російської редакції Deutsche Welle Павлюка Биковського, про що він написав на своїй сторінці у facebook.

Пізніше Биковський розповів «Радіо Свобода», що вже багато років не цікавиться стрічкою «БелТА» і не має ніякого стосунку до цієї справи.

У цей же день у справі «БелТА» затримали ще чотирьох журналістів Realt.by, популярного білоруського видання про нерухомість.

Про тиск на білоруські ЗМІ пишуть зарубіжні видання. Кілька днів тому The Washington Post розповіла про проблеми незалежного телеканалу «Белсат»: численні штрафи, затримання і труднощі з акредитацією. Ситуацією занепокоївся ОБСЄ — його представники закликали негайно звільнити журналістів. З тою ж вимогою виступили і в ЄС.

Що відбувається

Засновник TUT.BY Юрій Зіссер бачить у справі політичну основу. МЗС Білорусі цю версію заперечує: «Ситуація жодним чином не лежить у політичній площині і не має жодного стосунку до питань свободи ЗМІ або журналістської діяльності в Білорусі».

Незалежний білоруський журналіст, Світлана Калінкіна, вважає, що держава цілеспрямовано зачищає білоруське інформаційне поле під найрізноманітнішими приводами: погано сплачені податки, образи чиновників, відсутність акредитації, кляузи.

Погляд з боку

На думку заступника голови Білоруської асоціації журналістів і юриста Олега Агеєва, білоруська влада бачить в незалежних ЗМІ серйозних конкурентів і прагне усунути їх будь-якими способами. В інтервʼю кореспонденту «Бабеля» Олександру Міхедову він виклав свою версію подій.

Про затримання журналістів

Я не розумію навіщо це робити, до того ж настільки непропорційними і нерозумними способами. Навіть якщо уявити, що дії журналістів підпадають під статтю, яку їм намагаються інкримінувати, великої соціальної небезпеки в цьому немає. За білоруськими законами їх не можна брати під варту і призначати покарання у вигляді позбавлення волі.

Про причини тиску

Держава підвищує ефективність своєї пропаганди і банально «тисне» конкурентів. Підозрюю, що люди, які приймають рішення, відстежують ККД своїх репресій — допомагають ті «заткнути рот» незалежним ЗМІ чи ні. Хороший приклад — Белсат. Скільки б його не штрафували, він продовжує працювати. Тому тут вже включаються інші методи впливу на журналістів: більш різкі та грубі.

Про постраждалі видання

Чому влада «обрала» саме ці видання, зрозуміти нескладно. Справа в популярності. Серед онлайн-ЗМІ TUT.BY — незаперечний лідер, який завжди в топі стрічки. «БелаПАН» — шановане джерело інформації для багатьох. По суті, це прямий конкурент «БелТА». До речі, одна з версій подій — економічна. Попри багатомільйонну підтримку державних ЗМІ, їхня ефективність низька. Я бачив кілька досліджень на цю тему — люди все рідше сприймають їх як джерело інформації.

Про майбутню долю видань

Я вірю в оптимістичний варіант — справу просто закриють, як це було в свій час з «Білим Легіоном» (мова йде про «Справи «Білого Легіону», в межах якого десятки людей звинуватили у підготовці масових заворушень»). Але виключати найгірший варіант розвитку подій теж не можна.