Я складаю ЗНО і вступаю до вишу. Коли розпочинається вступна кампанія? Які будуть іспити? А умови вступу? — шпаргалка для дітей та батьків

Автор:
Катя Мещерякова
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Я складаю ЗНО і вступаю до вишу. Коли розпочинається вступна кампанія? Які будуть іспити? А умови вступу? — шпаргалка для дітей та батьків

Артем Марков / «Бабель»

Цього року випускники будуть готуватися до іспитів ЗНО, реєстрація на які почнеться вже 1 лютого, дистанційно. Реєструватись на іспити, вивчати умови вступу та подавати документи у виші також треба онлайн. Це не єдині зміни, які чекають на випускників: тепер математику треба складати всім, а іспит з української мови та літератури розділили. «Бабель» вивчив інформацію про іспити та правила вступу, розібрався, куди й коли подавати документи на ЗНО, і зібрав шпаргалку для абітурієнтів та їхніх батьків.

Учні старших класів зараз навчаються дистанційно. Коли вони повернуться в школи?

Поки незрозуміло, але міністр освіти і науки Сергій Шкарлет вважає, що учні випускних 9 та 11 класів мають повернутися до шкіл якомога швидше, але лише в тих областях, де показники захворюваності на коронавірус будуть контрольовані. Також він заявив, що хоче відновити повноцінне або хоча б змішане навчання всіх школярів (очна та дистанційна форми).

Як і коли реєструватися на ЗНО?

Розклад іспитів

  • хімія — 21 травня;

  • іспанська, німецька, французька мови — 24 травня;

  • англійська мова — 25 травня;

  • математика — 28 травня;

  • українська мова та література — 1 червня;

  • історія України — 4 червня;

  • фізика — 7 червня;

  • біологія — 10 червня;

  • географія – 15 червня.

Зареєструватися на іспити можна з 1 лютого до 5 березня на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО). Реєстраційну картку треба оформити у розділі «Зареєструватися». Крім цієї картки, абітурієнту потрібно підготувати засвідчену копію паспорта, а випускникам минулих років ще потрібна засвідчена копія атестата. Випускникам цього року треба віднести документи до школи, всім іншим — надіслати їх до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти.

Запрошення-перепустки на іспити можна завантажити до 30 квітня зі своїх інформаційних сторінок на сайті УЦОЯО. Там вкажуть час і місце проведення іспиту, а до 30 червня — опублікують результати тестування. Абітурієнт може скласти максимум пʼять іспитів.

Учні мають складати спершу ДПА, а потім ЗНО? Чи все одночасно? Чим відрізняються ці тести?

ЗНО — це всеукраїнський вступний іспит, без нього людину не зарахують до університету. ДПА допомагає оцінити якість навчання у школах. Результати цих іспитів вплинуть на можливість вступу опосередковано — їх додають до оцінок в атестаті, щоб вирахувати середній бал. ЗНО оцінюють за 200-бальною шкалою, а ДПА — за 12-бальною.

У 2015 році зʼявився єдиний іспит — ДПА у формі ЗНО. Це означає, що ДПА зараховують як ЗНО і учням не потрібно складати два іспити. У цьому році такий іспит буде з чотирьох предметів: українська мова та література (або просто українська мова), математика, історія України або іноземна мова (на вибір), і з предмета, який випускник обирає сам.

Чув, що цього року математику треба складати всім. Це правда?

Так. Раніше випускники обирали між математикою та історією України. Зараз математику треба складати всім, а обирати треба між історією та іноземною мовою. Зошит, у якому треба виконувати завдання, буде двох видів: із завданнями рівня стандарту і завданнями рівня стандарту та профільного рівня. Перший призначений для тих, кому математика не потрібна для вступу в виш, другий — для тих, кому математика потрібна. Завчасно підтягнути свої знання з математики можна на спеціальних курсах або з репетитором, наприклад тут.

Здається, ЗНО з української мови та літератури розділили. Як його складати тепер?

Так. І це також «об’єднаний» іспит — ДПА у формі ЗНО. У 2021 році в абітурієнтів буде два варіанти — скласти іспит лише з української мови або з української мови та літератури.

Іспит з української мови та літератури складають учні, які вступають на гуманітарні та соціальні спеціальності, повний перелік тут. Усі інші можуть складати іспит лише з мови.

Якщо випускник подає документи на декілька факультетів, один з яких вимагає лише українську мову, а інший — українську мову і літературу, треба складати українську мову і літературу.

Коли починається вступна кампанія?

Основний етап почнеться у липні 2021 року. За попередніми даними, прийом заяв та документів розпочнеться 14 липня, а завершиться 16 липня або 23 липня. Творчі конкурси проведуть у кілька потоків з 1 по 13 липня включно.

Через пандемію всі абітурієнти мають подавати заяви виключно в електронному вигляді, це можна зробити ось тут. Зареєструвати електронний кабінет та завантажити документи можна буде з 1 липня. Для цього треба мати бодай один сертифікат ЗНО та атестат. Детальну інструкцію, як зареєструватися, читайте ось тут.

Скільки факультетів я можу обрати?

На бюджет можна подати не більше пʼяти заяв, на контракт — не більше 30 заяв.

Де подивитись умови вступу у кожен ВНЗ?

Безпосередньо на сайтах університетів, їх уже опублікували. Ось посилання на деякі з них:

Як вступати магістрам?

Документи на вступ треба подавати в електронній формі. Окрім іспиту за спеціальністю у виші, магістри мають скласти ЗНО. Вступники на спеціальності «Право» та «Міжнародне право» мають скласти іспити ЄФВВ з права і ЄВІ з іноземної мови. Всі інші вступники складають тільки ЄВІ.

Іспит з права відбудеться 30 червня, іспит з іноземної мови — 2 липня. Реєструватися треба у приймальних комісіях вишів з 12 травня до 5 червня.

Чув, що змінилися дипломи. Що я отримаю, коли закінчу навчання?

Так, варіантів стало більше. Випускники зможуть отримати дипломи молодшого бакалавра, бакалавра, магістра, доктора філософії, доктора мистецтва, доктора наук і додаток до диплома європейського зразка. Зараз відповідний наказ МОН перевіряють у Міністерстві юстиції, після цього документ можуть скоригувати.