Я заплутався в карантинах і локдаунах. Що буде через тиждень? Коли діти повернуться у школи? І де мені все-таки купити шкарпетки? Відповідаємо на головні запитання про карантин

Автор:
Катя Мещерякова
Редактори:
Євген Спірін, Дмитро Раєвський
Дата:
Я заплутався в карантинах і локдаунах. Що буде через тиждень? Коли діти повернуться у школи? І де мені все-таки купити шкарпетки? Відповідаємо на головні запитання про карантин

Артем Марков / «Бабель»

З 8 до 24 січня 2021 року включно в Україні ввели локдаун. Закриті ресторани, кафе, фітнес-центри та кінотеатри, скасовані масові заходи, а магазинам заборонили продавати непродовольчі товари. Остання заборона викликала багато невдоволення, обговорень і жартів — користувачі в соцмережах іронізують над обмеженнями і запитують, де можна купити шкарпетки. Після 25 січня Україна повертається до адаптивного карантину, а в лютому МОЗ обіцяє почати вакцинацію. «Бабель» розповідає, у чому різниця між адаптивним карантином і локдауном, як працюють пошти й адміністративні центри та де можна купити потрібні товари.

Спочатку локдаун вводили до 24 січня. Його планували продовжити, але потім сказали, що не будуть. Коли він закінчиться?

Локдаун закінчиться 24 січня — цю дату з самого початку називали в Кабміні. Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов пропонував його продовжити, але премʼєр-міністр Денис Шмигаль сказав, що в цьому немає потреби.

Тобто з 25 січня буде звичайний карантин? Чим вони відрізняються?

Так, з 25 січня країна знову повернеться до адаптивного карантину, під час якого в усій країні будуть обмеження «помаранчевої» зони. Він діятиме до 28 лютого. За словами Дениса Шмигаля, карантин можуть продовжити ще на місяць — до 31 березня.

Адаптивний карантин не такий жорсткий — ресторани, магазини і ТРЦ можуть працювати, а заходи можна проводити, дотримуючись соціальної дистанції. Під час локдауну магазини з непродовольчими товарами, театри, кінотеатри, фітнес-студії та басейни закрили, кафе і ресторани працюють тільки навинос і доставку, а масові заходи скасували.

Нагадайте, які обмеження діють у «помаранчевій» карантинній зоні?

  • У театрах і кінотеатрах кількість глядачів не може перевищувати 50% місць.

  • На концерти, вечірки, покази та лекції можуть збиратися понад 20 людей, якщо між ними є відстань півтора метра.

  • Транспорт має перевозити пасажирів тільки на сидячих місцях.

  • Кафе, бари та ресторани можуть працювати тільки з 07:00 до 22:00. Їжу можна замовляти навинос чи з доставкою додому.

  • Групи в дитячих садках і школах повинні бути не більше ніж 20 осіб.

  • Якщо в саду або у школі хворіє половина дітей і педагогів, їх відвідувати не можна.

  • Спортзали і фітнес-центри можуть працювати, якщо між відвідувачами буде дистанція півтора метра.

  • Не можна проводити планові операції, але це не стосується пацієнтів, яким операція потрібна терміново.

А чому тоді курорти працюють?

Під час катання на лижах заразитися неможливо, каже головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, тому гірськолижні курорти відкриті. Готелі працюють, але з обмеженнями, а роботу ресторанів і лазень заборонили взагалі.

На практиці правила виконують не всі, тому дотримання карантинних правил на курортах буде перевіряти поліція разом з Державною службою з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.

А що буде з транспортом, банками, поштою?

Транспорт працював і працюватиме за правилами «помаранчевої» зони. Банки, поштові відділення, заправки відкриті, а графік роботи залежить від конкретного відділення.

А що з центрами адміністративних послуг? Вони працюють?

Так, але такі центри надають тільки важливі послуги:

  • видають ID-картки;
  • повертають паспорт або свідоцтво про народження, яке до цього віддавали, щоб поставити реєстрацію;
  • видають свідоцтво про народження, оформлюють посвідчення багатодітної сімʼї, документи для отримання соціальної допомоги або реєстрації;
  • оформлюють і видають дозвіл на роботу іноземцям;

Столичні центри адміністративних послуг надають електронні послуги, їх можна замовити через особистий кабінет.

Головне запитання: а шкарпетки продаються? Де мені їх купити?

Їх можна замовити онлайн — на сайтах магазинів. Максим Степанов сказав, що уряд попереджав про локдаун за місяць, тож люди мали час запастися шкарпетками і футболками, які зараз не можна купити в фізичних магазинах.

Спочатку в уряді заявили, що в супермаркетах заборонено продавати будь-які товари, крім їжі, ліків, побутової хімії та засобів гігієни. Однак згодом Американська торгова палата закликала Кабмін переглянути умови карантину — заборона порушує права споживачів і може призвести до суперечок. Замість цього там запропонували дозволити роботу певних магазинів, які зможуть продавати весь асортимент. Тоді в Міністерстві охорони здоровʼя спростували заборону на продаж деяких товарів, уточнивши, що ця інформація недостовірна і що магазини працюватимуть так само, як на карантині вихідного дня.

Остаточне рішення уряду опублікували лише 7 січня, за кілька годин до початку локдауну. Через це магазини заплутались, що і як можна продавати. Наприклад, в АТБ «заборонені» товари можна купити просто в магазині. У «Сільпо» касири вам шкарпетки не продадуть, але ви все одно зможете купити їх на касі самообслуговування. Працівники «Ашану» запропонують оформити замовлення на спеціальних точках в магазині. Деякі точки на непродовольчих ринках теж працюють.

Локдаун закінчиться 24 січня, і непродовольчі товари можна буде купити в магазині без обмежень.

Діти досі вчаться дистанційно. Коли вони повернуться у школи?

До 24 січня школярі точно залишаться на дистанційному навчанні. Коли школи запрацюють у звичайному режимі — поки невідомо.

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет запропонував повернути школярів молодших класів за парти, коли закінчиться локдаун. Старші класи повинні будуть вчитися і очно, і онлайн. Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов проти — він вважає, що це зведе нанівець усі результати карантинних обмежень.

Говорили, що скоро українців будуть вакцинувати. Навіть після цього карантин триватиме?

Так. Головний санітарний лікар Віктор Ляшко гарантує, що вакцинація від коронавірусу почнеться в Україні в лютому. План вакцинації вже затвердили, але коли конкретно жителі України зможуть зробити щеплення та якою саме вакциною — поки незрозуміло. Поки відомо лише, що першими щеплення отримають медики, вчителі, військові та люди віком від 60 років. За словами міністра охорони здоровʼя Максима Степанова, вони зможуть зробити щеплення безкоштовно.

Карантин взагалі закінчиться? Він триває вже майже рік.

І, найімовірніше, триватиме ще. Денис Шмигаль закликав українців «не тішити себе ілюзіями». «Я впевнений, що карантин цього року триватиме дуже довго. А ось яким саме він буде — це вже інше питання», — сказав він.

Суворий карантин запровадили не тільки в Україні. У Німеччині, Нідерландах і Австрії закриті магазини, навчальні заклади, ресторани та культурні установи. Швеція, яка спершу не вводила карантин, рекомендувала людям носити маски, перевела школи на дистанційне навчання та змінила правила перебування в кафе. Велика Британія закрила всі коридори для подорожей, у країні не працюють магазини, спортзали та перукарні, людям радять не зустрічатися один з одним. У Сполученому Королівстві поширюється новий штам вірусу, який вже потрапив щонайменше до 22 країн, тому карантин, схоже, залишиться ще надовго.