Моя дитина вчиться у школі. Чи запрацюють вони 1 вересня? Діти сидітимуть на уроках у масках? Їм мірятимуть температуру? — Ні!

Автор:
Катерина Коваленко
Редактор:
Алла Кошляк
Дата:
Моя дитина вчиться у школі. Чи запрацюють вони 1 вересня? Діти сидітимуть на уроках у масках? Їм мірятимуть температуру? — Ні!

Артем Марков / «Бабель»

Першого вересня більшість українських школярів вийдуть на навчання після шести місяців перерви. Дистанційно вчитися продовжать лише мешканці населених пунктів, які потрапили до «червоної» карантинної зони. У «зеленій», «жовтій» та «помаранчевій» зонах школи працюватимуть, але за певними правилами. «Бабель» вивчив рекомендації Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти і науки й пояснює, кому мірятимуть температуру, де потрібно носити маски й куди скаржитися, якщо школа не закупила антисептики.

Як зрозуміти, в якій карантинній зоні моя школа?

Міністерство охорони здоров’я переглядає карантинні зони щочетверга. Усього їх чотири: «зелена», «жовта», «помаранчева» і «червона». Подивитися їх можна на інтерактивній карті або на сайті МОЗ. Новий розподіл і правила починають діяти з понеділка наступного тижня, тож регіон, що потрапив до іншої карантинної зони, має три дні на підготовку.

Із 24 серпня до «червоної» зони потрапили місто Коломия, Городенківський, Косівський та Тисменицький райони Івано-Франківської області, місто Самбір Львівської області, місто Біляївка Одеської області, міста Дубно й Острог, Костопільський, Радивилівський та Рівненський райони Рівненської області, місто Чернівці, Заставнівський та Кіцманський райони Чернівецької області. Інформація про розподіл на початок вересня з’явиться ввечері 27 серпня.

Критерії, які впливають на визначення карантинних зон:

  • хворі на COVID-19 займають понад 50% ліжок в інфекційних лікарнях протягом 5 днів підряд;

  • кількість нових хворих на 100 тис. населення перевищує базовий рівень протягом двох тижнів;

  • середня кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та імуноферментного аналізу становить менш як 24 тестування на 100 тис. населення протягом останніх семи днів.

Як працюватимуть школи в різних карантинних зонах

У «зеленій», «жовтій» та «помаранчевій» зонах працюватимуть усі навчальні заклади. У «червоній» зоні школи будуть закриті, а навчатися доведеться дистанційно.

Як повинні готуватися школи?

Перед 1 вересня МОН рекомендує школам вжити наступних заходів:

  • продезинфікувати всі поверхні — столи, стільці, дошки, перила тощо;
  • перевірити вікна — вони мають відчинятися, щоб провітрювати класи й коридори;
  • почистити та продезинфікувати вентиляційні решітки і фільтри кондиціонерів;
  • прибрати з класів зайві меблі, килими, м’які іграшки;
  • виділити приміщення для зберігання верхнього одягу — окремі для учнів і вчителів;
  • організувати окрему кімнату на випадок, якщо в когось з учнів чи працівників школи зʼявляться симптоми хвороби;
  • встановити у приміщеннях бактерицидні лампи;
  • закупити дезінфектори й розставити їх у школі;
  • поставити контейнери для використаних масок;
  • нанести на підлогу спеціальну розмітку, яка допоможе дотримувати дистанцію, а також відкрити всі можливі входи до будівлі;
  • змінити графік занять таким чином, щоб у різних класів вони починалися та закінчувалися в різний час;
  • закріпити за кожним класом окремі кабінети, щоб діти якомога менше пересувалися коридорами й контактували між собою;
  • проводити деякі уроки в актових залах, коридорах або на вулиці;
  • у вбиральнях поставити рідке мило, паперові рушники чи електросушарки, багаторазові рушники прибрати.

Що робити, якщо наша школа цього не зробила? Куди скаржитися?

За дотримання правил відповідають департаменти освіти і науки обласних і Київської міської державної адміністрацій. Їхні контакти можна знайти тут. Також у МОН є гаряча лінія — 080-050-4570, там приймають усі скарги.

Як відбуватимуться уроки? Діти мають сидіти в масках?

Ні, під час уроків маску можна зняти. Але заходити до школи і ходити коридорами потрібно в масці.

Як школа перевірятиме, чи всі діти здорові?

Фактично ніяк. Зранку вчителі мають опитати учнів, чи всі добре почуваються. Якщо дитина матиме симптоми коронавірусної інфекції, її мають відвести до окремої кімнати та зателефонувати батькам. На вході до школи температуру обов’язково мірятимуть працівникам школи — вона не має перевищувати 37,2 градуса. Учням температуру можна не міряти.

МОН радить батькам чи опікунам дітей не заходити до школи. Виняток — якщо дитина має інвалідність і не може зайти самостійно.

А що з їдальнями? Вони працюватимуть?

Так, але з обмеженнями. На час карантину заборонені шведські столи, готові страви мають видавати лише працівники їдальні. За столами мають сидіти не більше чотирьох дітей, відстань між столами — щонайменше 1,5 метра. Працівники їдальні мають працювати в захисних масках і одноразових рукавичках. Ті, хто видає страви, і касири повинні мати також захисні окуляри або щиток.

Що буде, якщо моє місто/село потрапить до «червоної» зони?

З найближчого понеділка школи закриють щонайменше на два тижні. Навчання відбуватиметься в дистанційному режимі — так, як це було під час карантину навесні.

А якщо населений пункт через тиждень знову перестане бути «червоним»? Школи запрацюють?

Ні, карантин усе одно триватиме два тижні.

Це остаточні правила?

Ні. Рекомендації можуть змінитися після конференції Всесвітньої організації охорони здоров’я та ЮНІСЕФ про освіту в умовах карантину, яка відбудеться наступного тижня. За словами головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, МОЗ врахує рекомендації ВООЗ і може додати нові правила. Головне питання зараз — чи потрібно тестувати учнів і вчителів на COVID-19. Також Ляшко не виключає, що вчителям під час уроків доведеться носити захисні щитки.