Дуже не хочу захворіти на коронавірус. Як мені зміцнити імунітет? Спойлер: ліки не допоможуть, а хороший сон і менший рівень стресу — так

Автор:
Алла Кошляк
Дата:
Дуже не хочу захворіти на коронавірус. Як мені зміцнити імунітет? Спойлер: ліки не допоможуть, а хороший сон і менший рівень стресу — так

Артем Марков / «Бабель»

Існує не так багато надійних способів зміцнити імунітет: висипатися, стежити за харчуванням, тренуватися регулярно, усунути джерела стресу — телевізор і соціальні мережі. Тим більше, по телевізору нам пропонують купити «Декасан» для профілактики та лікування коронавірусу, а в соцмережах рекламують добавки «Фрілайф» і «Лайфгард» «для активації імунної системи». Таблеток для профілактики та лікування коронавірусу не існує (вакцини та імунні препарати ще проходять лабораторні та клінічні випробування). Ефективність добавок не доведена. Проте способи допомогти імунній системі є, і журналісти WJS зробили найкращу підбірку рекомендацій з усіх, які траплялися кореспондентам «Бабеля». Ми переклали її та доповнили порадами сімейного лікаря Людмили Звір і кількох лікарів-інфекціоністів, які погодилися говорити на умовах анонімності (керівництво їхніх клінік установило мораторій на спілкування з журналістами).

Не шукайте таблетки для профілактики коронавірусу — їх не існує

Як немає і спеціальних препаратів для підвищення імунітету. Стан імунної системи залежить від способу життя, харчування, екології та генетики. Призначити курс вітамінів може тільки лікар після обстеження та аналізу крові.

Офіційна позиція ВООЗ така: рекомендованих ліків для профілактики або лікування COVID-19 поки немає. Не допомагає при коронавірусі й вакцина від грипу. Щеплення від грипу потрібно зробити, щоб не захворіти на грип, — але не більше. Не варто вживати «для профілактики» антибіотики — вони не вбивають віруси, а тільки бактерії.

Тому реклама, яка закликає купувати ліки для профілактики або лікування коронавірусу, бреше. Антимонопольний комітет України заявив, що буде за неї штрафувати.

Намагайтеся знизити рівень стресу

Що більше ви думаєте про коронавірус, то більше шансів від нього постраждати. Спробуйте зайнятися рутинними справами. Складіть розпорядок дня, напишіть список продуктів, які треба купити, приберіть вдома. Не залишайтеся наодинці зі стресом — поговоріть з друзями або родичами. Якщо почуття тривоги вас не покидає, не соромтеся звернутися до фахівця. Впоратися зі стресом допомагає турбота про інших. Наприклад, можна підтримати благодійну ініціативу.

Американський Центр з контролю захворювань радить: залишайтеся поінформованими. Зовсім без новин ви теж будете хвилюватися, тому обмежтеся кількома перевіреними джерелами.

Встановіть ліміт на читання новин. Наприклад, МОЗ України щоденно проводить брифінг, де називає кількість хворих, а ми стримимо його на своїй сторінці в Facebook. Вимкніть повідомлення від новинних сайтів і додатків (якщо ваша робота від цього не залежить, нема чого перевіряти дані щохвилини).

Гормон стресу кортизол «вимикає» клітини у вашій імунній системі. Щоб зменшити стрес, спробуйте медитувати, послухати онлайн-концерт українських виконавців або діджей-сет із берлінських клубів. Читайте книги, гуляйте на свіжому повітрі далеко від людей. Або подивіться на Північне сяйво через вебкамеру з канадського містечка Черчілл.

Висипайтесь та робіть зарядку

Фізичні вправи низької і середньої інтенсивності знижують рівень кортизолу й допомагають роботі імунної системи. One Medical рекомендує від 30 до 60 хвилин вправ на день. Гуляйте або бігайте на вулиці, але зберігайте дистанцію з іншими людьми.

Висипайтеся. Так ви допомагаєте своєму організму боротися з хворобами. Дорослим потрібно спати по сім-вісім годин на добу. Дітям — більше, залежно від віку. Сімейний лікар Людмила Звір рекомендує дотримуватися правила 10—4—2: за 10 годин до сну не пити напої з кофеїном, за чотири години не їсти, за дві години до сну вимкнути гаджети.

Стежте за своїм харчуванням

Їжте звичайний йогурт — він містить бактерії, як ті, що живуть у нашому кишечнику та впливають на імунітет. Для підтримки корисної мікрофлори можна їсти часник, цибулю, імбир, квашену капусту та кисломолочні продукти. Крім того, часник мотивуватиме незнайомих людей тримати з вами дистанцію.

Намагайтеся їсти більше фруктів та овочів, щоб отримувати достатньо цинку й вітаміну D. Підійдуть темно-зелені листові овочі, ягоди, горіхи та насіння. Овочі та фрукти краще їсти сирими. Картоплю, гарбуз, буряк, моркву, корінь селери можна запікати з олією до першої скоринки та мʼякості всередині. Саме час дістати заморожені влітку ягоди. Їх можна додати у вівсянку з ложкою меду та жменькою горіхів.

Здоровий раціон означає не лише набір продуктів. Важливо не переїдати та харчуватися регулярно. Пити більше води — завжди гарна ідея. Коронавірус мине, а корисні звички залишаться.