Хочу віддати дитину до дитячого садка. Підкажіть, з чого почати? А прописка важлива?

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Хочу віддати дитину до дитячого садка. Підкажіть, з чого почати? А прописка важлива?

Артем Марков / «Бабель»

Травень — час, коли дитячі садки формують групи та розсилають батькам запрошення про зарахування. Загалом в Україні працює близько 15 тисяч дошкільних навчальних закладів, у Києві — 820 комунальних та близько 500 приватних. Попит на місця в дитячих садках усе одно набагато перевищує пропозицію. З початку 2019 року в столичній електронній черзі зареєструвалося 19 120 осіб, тому чекати вступу потрібно роками. Як записатися до електронної черги та які документи потрібні? Що краще — приватний садок чи державний? Мати двох дітей, керівник відділу новин theБабеля Юлія Рябчун зібрала найважливіші батьківські питання і пояснює, як записатися в садочок, не витративши при цьому багато часу та нервів.

Коли починати збирати документи?

Якомога раніше. Пошуками дитячого садка варто зайнятися ще до народження дитини. Ви зможете дізнатися, які садки розташовані у вашому районі, яка у них спеціалізація (класичне виховання та розвиток чи за системою Монтессорі, методикою Домана тощо), які пропонуються гуртки та додаткові заняття. Після появи дитини батьки вже можуть зареєструватися в електронній черзі — номер свідоцтва про народження необхідно вводити при реєстрації на державному сайті Osvita.

Як потрапити в електронну чергу?

На сайті Osvita потрібно створити свій акаунт, вписати імʼя, прізвище, по батькові та номер мобільного телефону. Потім вказати дату народження та стать дитини, номер її свідоцтва про народження, довідку про пільги (якщо є), додати електронну адресу та придумати пароль. Дати згоду, поставивши галочку, на обробку персональних даних і натиснути кнопку реєстрації. Система присвоїть вашій заявці номер, а також покаже місце в електронній черзі. Після реєстрації ви зможете бачити дані своєї дитини в загальній електронній черзі та спостерігати, як вона просувається.

Подавати заявки можна максимум у пʼять дошкільних навчальних закладів. Інформація про кожен садочок, адреса і телефон, його державний номер також є на сайті. Крім того, сади публікують інформацію про наявність вільних місць у групах, назву груп і навіть імена та прізвища вихователів.

Прописка має значення?

Так. З цього року в Києві набуло чинності рішення департаменту освіти і науки Київської міської держадміністрації про те, що до садків насамперед будуть потрапляти діти зі столичною пропискою. Система автоматично просуває їх в електронній черзі вгору.

osvita.kyivcity.gov.ua

У державних садках кияни платитимуть тільки за харчування — трохи більше ніж 30 гривень на день. Дітей, які не зареєстровані в Києві, прийматимуть у державні садки за гроші — близько 2 500 гривень на місяць. За рахунок цих коштів навчальні заклади ремонтують і відкривають додаткові групи.

Виняток є лише для пільговиків: діти з багатодітних сімей, сироти, діти інвалідів, переселенці, діти з одним батьком, діти учасників АТО, «чорнобильці». Перевагою в черзі також користуються діти, батьки яких працюють у дитсадку. Крім Києва, така сама система пріоритетного зарахування в дитсадок за пропискою працює в Тернополі.

Як я отримаю запрошення?

Оповіщення приходить у вигляді смс-повідомлення та дублюється на електронну адресу. Протягом 10 днів ви можете розглядати запрошення, думати, а потім натиснути на сайті кнопку «підтвердити» або «відхилити», і тоді ваша черга в цей дитсадок автоматично перейде до наступної людини. При цьому заявки в інші садки не зміняться.

Які документи потрібні?

Якщо ви погодилися прийняти запрошення, перш за все треба прийти на прийом до завідувача дитячого садка та особисто написати заяву. Знадобиться пакет документів: паспорт (одного з батьків або опікуна), свідоцтво про народження дитини, довідка про щеплення за формою 063/у і довідка від педіатра про допуск у дитячий колектив 086/1о. Завідувач вносить ваші дані до електронної бази садка і підтверджує прийом на сайті Osvita.

Чи можна потрапити в садок у середині року?

У рідкісних випадках. Для того щоб садок повідомив про нові місця в електронній черзі необхідно, щоб хтось із дітей вибув. Тоді установа публікує інформацію про «добір» і першим з черги приходить запрошення. Але зазвичай нові групи формуються з вересня. А в кінці літа в садок запрошують на перші батьківські збори.

Що робити, якщо черга не просувається?

Варіантів небагато: або взагалі відмовитися від садка, або ж іти до приватного закладу, в якому черги немає. Але цей бонус компенсується вартістю — у Києві ціни на приватні сади можуть варіюватися від 5 до 30 тисяч гривень на місяць. Усе залежить від розташування садка, умов (у деяких дітям пропонують басейн, йогу, послуги соляної кімнати та масажиста), а також особливостей навчальної програми.