Збираюся за кордон. Де можна і де не можна курити та скільки мені це коштуватиме?

Автор:
Олександра Власюк
Дата:
Збираюся за кордон. Де можна і де не можна курити та скільки мені це коштуватиме?

Артем Марков / «Бабель»

Сьогодні, 20 листопада, відзначається Всесвітній день відмови від куріння. Ця звичка завжди шкодить вашому здоров’ю та гаманцю, однак у подорожах заважає ще більше. Якщо досі не наважилися її позбутися, дізнайтеся, де можна і де не можна палити у країні, до якої подорожуєте. theБабель розповідає про правила куріння та штрафи в десяти країнах, які українці найчастіше, за даними Держкомстату, відвідували впродовж 2017 року.

Польща

Палити заборонено: на території лікарень, поліклінік та інших медзакладів; у школах та вишах і біля них; на робочих місцях, в музеях та на території інших об’єктів культури; в кафе, барах та ресторанах, якщо там немає зали для курців; у громадському транспорті та на зупинках, аеропортах та вокзалах і автостанціях; на спортивних майданчиках, стадіонах, у залах та в інших громадських місцях.

У всіх перелічених місцях заборонено курити також електронні цигарки.

Штраф: від 20 до 500 злотих (від 148 до 3 700 гривень).

Палити можна: на стоянках, на вулиці біля торгових центрів, на пляжі, якщо немає знаку заборони; на вулиці; на сходах житлових будинків в під’їздах та ліфтах — якщо це не заборонила спільнота мешканців. Також можна курити у спеціально обладнаних місцях різних закладів, включно з кафе та ресторанами.

Угорщина

Палити заборонено: в усіх видах громадського транспорту і на зупинках; в офісах; на сходових майданчиках й у внутрішніх дворах будинків, якщо так вирішили мешканці; поблизу дитячих майданчиків, шкіл і дитячих садів, а також закладів охорони здоровʼя.

Штраф: від 20 000 до 50 000 форинтів (від 2 000 до 5 000 гривень).

Палити можна: в готелях і ресторанах — у спеціально обладнаних зонах, однак їжу та напої туди не подають.

Молдова

Палити заборонено: у всіх закритих і напівзакритих громадських місцях, включно з робочими місцями; в медичних та навчальних закладах та на прилеглих територіях; в радіусі 10 метрів від входу в закриті громадські місця та від приладів забору повітря для таких місць; в парках атракціонів та на дитячих майданчиках, на стадіонах, аренах, площах та інших відкритих громадських місцях під час розважальних та масових заходів; під навісами зупинок громадського транспорту, у громадському транспорті, а також у приватному транспорті, якщо там перебувають неповнолітні.

Штраф: від 1 000 до 1 400 леїв (від 1 600 до 2 200 гривень).

Палити можна: на вулиці, в парках, у власних будинках та авто; у спеціально обладнаних зонах для куріння в громадських місцях.

Туреччина

Палити заборонено: в усіх закритих приміщеннях та внутрішніх дворах освітніх, культурних та соціальних установ; на відкритих майданчиках спортивних споруд, розважальних і культурних центрів та в закладах охорони здоровʼя. Заборонено курити в ресторанах, кафе, барах та на балконах, в офісах та в усіх видах громадського транспорту. На громадських культурних і розважальних заходах просто неба курити теж не можна.

Штраф: 91 ліра (480 гривень).

Палити можна: у спеціально обладнаних місцях та на терасах закладів харчування, які не обладнані парасольками та тентами.

Румунія

Палити заборонено: у громадському транспорті, театрах і кінотеатрах, державних та муніципальних спорудах; в офісах та на підприємствах, в навчальних закладах, магазинах, торгівельних центрах, медичних закладах; в парках, на дитячих майданчиках та в готелях. У кафе та ресторанах курити дозволено, лише якщо там є зони, обладнані потужною витяжкою.

Штраф: від 22 до 111 євро (від 700 до 3 550 гривень).

Палити можна: У спеціально обладнаних місцях для куріння поблизу перелічених установ та на балконах готелів, якщо не забороняє адміністрація.

Словаччина

Палити заборонено: на автобусних зупинках і вокзалах, в спортивних спорудах, кінотеатрах, театрах, музеях, галереях і виставкових залах. У кафе та ресторанах курити можна лише в обладнаних для цього зонах.

Штраф: від 125 до 160 євро (від 4 000 до 5 100 гривень).

Палити можна: за межами перелічених місць та у спеціально обладнаних зонах.

Єгипет

Палити заборонено: в державних установах, громадському транспорті, лікарнях і школах. В готелях та ресторанах дозволяє або забороняє курити не держава, а адміністрація, але варто зважати на табличку: «Не палити».

Штраф: 100 єгипетських фунтів (155 гривень).

Палити можна: за межами перелічених установ та у спеціально обладнаних місцях.

Німеччина

Палити заборонено: у всіх закритих громадських місцях, в державних установах федерального значення, на вокзалах, у громадському транспорті, в більшості ресторанів, барів, кафе та дискотек.

Найжорсткіша заборона — у Баварії. Там курити не можна навіть на терасах ресторанів та у наметах фестивалів на зразок Октоберфесту. У закладах зони для куріння, здебільшого, не обладнані.

Штраф: від 100 до 1000 євро (від 3 200 до 32 000 гривень).

Палити можна: у власному авто та у спеціально обладнаних місцях.

Італія

Палити заборонено: у громадських місцях та транспорті, таксі, театрах, кінозалах, магазинах, ресторанах, барах, кафе, нічних клубах та дискотеках, якщо там немає спеціального місця для курців. Не можна палити в машині, де перебувають діти та вагітні жінки.

На території Ватикану заборонено навіть просто запалювати цигарку.

Штраф: від 200 до 500 євро (від 6 400 до 16 000 гривень). Окремо штрафують, якщо викидати недопалки не у смітник — від 150 до 300 євро (від 4 800 до 9 500 гривень).

Палити можна: у відкритих приміщеннях, наприклад —на терасах закладів харчування, у спеціально обладнаних місцях.

ОАЕ

Палити заборонено: у всіх закритих громадських закладах, транспорті, релігійних спорудах, навчальних та медичних установах. Не можна курити в автомобілі, якщо в салоні є діти до 12 років.

Заборона стосується як звичайних, так й електронних цигарок.

У місця для куріння можуть потрапити лише особи, старші 20 років.

Штраф: 2000 дирхамів (15 300 гривень).

Палити можна: лише у спеціально відведених і обладнаних вентиляцією зонах. У готелях та орендованих квартирах це може бути балкон (якщо не вказано інше).