Їду за кордон на тиждень, хочу взяти з собою кота. Це реально?

Автори:
Світлана Рябова, Олександра Власюк
Дата:
Їду за кордон на тиждень, хочу взяти з собою кота. Це реально?

Артем Марков / «Бабель»

Плануєте подорож за кордон, але у вас є кіт, і за ним не буде кому доглянути? Можна скористатися послугами готелю для тварин, але їм довіряють не всі. Якщо зважилися взяти вихованця з собою, то будьте готові оформити документи, купити додаткові квитки і ретельно перевірити стан здоровʼя тварини.

Котам можна скрізь?

У кожній країні є свої особливості. В Єгипет не можна ввозити кошенят, яким менше трьох місяців, а до більшості країн ЄС заборонено ввозити кішок віком до 7 місяців. В Австралію котів з України не пускають. В Японії тварину після приїзду відправляють на 12-годинний карантин в спецприймальник. Якщо документи на кота оформили неправильно, або ветеринарам здасться, що він нездужає, то його залишать там на 180 днів.

Правила вʼїзду котів можна довідатись на сайті ММКП «Центр контролю за тваринами». Там описані основні вимоги щодо ввезення тварин у більшість країн. Якщо потрібної країни в списку немає, звертайтеся до її консульства або міністерства. Там само можна уточнити, як кіт буде повертатися з подорожі: чи потрібно його реєструвати у ветслужбі або здавати на карантин.

З країною визначилися. Що з документами?

Потрібен ветеринарний паспорт міжнародного зразка з відмітками про щеплення та ветеринарне свідоцтво про стан здоровʼя кота. Свідоцтво і паспорт видають лише у державних ветеринарних клініках. Воно діє три дні для поїздок за кордон і пʼять днів — по Україні.

Для деяких країн знадобляться додаткові документи. Наприклад, для того, щоб ввезти кота в Ісландію, крім ветпаспорта та свідоцтва, потрібен дозвіл Міністерства економіки і народного господарства Ісландії.

Для ідентифікації тварині імплантують під шкіру мікрочіп. Поки що в Україні це робити необовʼязково, але за кордон кота без чіпа не пустять. Процедуру проводять у більшості державних і приватних клінік.

Прикордонні контрольні пункти ветеринарної медицини:

  1. Ветпункт МА «Бориспіль»: 044-281-7592, [email protected]

  2. Пункт ветеринарного контролю в МА «Жуляни»: 044-566-1204

  3. Інспекційний пункт ветеринарної медицини «Аэропорт-Харків»: 057-775-5530 [email protected]

  4. Довідковий центр МА «Одеса»: 974, 0-900-301-900

  5. Пункт ветеринарно-санітарного контролю МА «Львів» імені Данила Галицького: 032-229-8361

Передбачте додаткові 2-3 години щоб оформити кота в аеропорту. Треба буде сходити в інспекційний пункт ветеринарної медицини та обміняти свідоцтво про здоровʼя тварини на ветеринарний сертифікат міжнародного зразка.

Які щеплення, аналізи потрібні?

Обовʼязкове — щеплення проти сказу, яке роблять раз на рік, не пізніше, ніж за місяць і не раніше ніж за 11 місяців до подорожі. Середня ціна комплексної вакцинації кота в Києві – 250 гривень.

Перед поїздкою за кордон тварині треба пройти протипаразитарну обробку і здати аналізи на антитіла до сказу. У деяких випадках потрібні щеплення проти панлейкопенії, ринотрахеїту та каліцивірозу.

Аналізи роблять в акредитованих лабораторіях або державному НДІ з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. У центрі діагностики заразних хвороб державного НДІ таке дослідження коштує 2223 гривень.

У чому везти вихованця?

Котів перевозять в спеціальній тарі — сумці, клітці або контейнері. Для подорожі в поїздах і на круїзних лайнерах підійде стандартна переноска з абсорбуючим дном і вентиляцією. Висота сумки повинна дозволяти коту вставати, а ширина — поміститися ще одному коту.

Для сумок в літак Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) розробила стандарти. Ветеринари рекомендують привчати тварину до сумки за кілька днів до поїздки. За пару годин до подорожі кота треба легко погодувати і не поїти. Транквілізатори і снодійні тваринам на час перельоту давати не варто.

З собою, в багаж чи окремим рейсом?

Кота дозволяють брати в салон літака, якщо він разом з контейнером не перевищує норматив авіакомпанії за вагою. Наприклад, у МАУ це до 8 кг. Якщо кіт важить більше, його доведеться здати в багажне відділення.

Про намір взяти з собою кота компанії-перевізнику краще повідомляти заздалегідь. Так ви встигнете залишити тварину у спеціальному готелі або змінити авіакомпанію, якщо летіти з вихованцем не можна. А чим пізніше ви купите квиток для кота, тим дорожче він буде коштувати.

У поїздах сумку з котом ставлять на місце ручної поклажі або під сидіння. У вагонах, які їдуть до Прибалтики, СНД і Грузію, перевозити котів можна тільки в окремому купе. В Україні — у будь-яких вагонах.

Компанії, які займаються морськими і річковими пасажирськими перевезеннями, зазвичай дозволяють перевозити котів в каюті, якщо пасажир її викупив. Гуляти палубою тваринам не можна.

Деякі пасажирські авіакомпанії не беруть котів на борт, не возять в певні країни або аеропорти. Аналогічна політика у морських і залізничних перевізників. Такі деталі потрібно попередньо зʼясувати в інфо-центрах транспортних компаній.

Скільки це буде коштувати?

Для перевезення кота в поїздах країнами колишнього СНД потрібна багажна квитанція на ручну поклажу вагою до 20 кг. Але бувають приховані витрати. Наприклад, ПАТ «Азербайджанські залізниці» дозволяють перевозити собак тільки в купейному вагоні, а власник тварини повинен викупити всі незайняті місця.

Котів вагою до 5 кг багато залізниці ЄС дозволяють провозити безкоштовно.

Вартість перевезення кота в літаку авіакомпанії розраховують за тими ж тарифами, що і для наднормативного багажу. На средньомагістральному рейсі МАУ, при оплаті за 24 години до вильоту, за перевезення кота в салоні літака візьмуть 50 євро. У багажному відділенні, залежно від часу оплати, 180-360 євро.

Службовий кіт — тварина, яка емоційно підтримує господаря під час шляху — їде безкоштовно. Але знадобиться письмове підтвердження лікаря про стан здоровʼя власника.

Що робити, якщо кіт у дорозі захворів?

Подорожі на літаку — стрес для тварин. Коти брахіцефалічних порід (з пласкою мордою) важко переносять переліт. Ризик захворіти в дорозі у таких тварин вищий, ніж у інших.

Неприємні наслідки допоможе мінімізувати аптечка. Що саме там має бути підкаже ветеринар. Але для базової дорожньої версії необхідні перевʼязувальні матеріали, антисептичні засоби, мазь для загоєння ран, термометр, краплі для очей, препарати від алергії і розладів кішківника, а також заспокійливе.

Породистих котів повинні страхувати і ця опція вказана на сайтах деяких фірм. Але знайти компанію, яка реально надає такі послуги в Україні нам не вдалося.

Що з житлом?

Готелі та власники апартаментів зазвичай самі інформують про політику у ставленні до тварин. Але краще запитати про це перед тим, як забронювати житло. Якщо підвищений комфорт кота в пріоритеті, шукайте готель з окремим басейном, майданчиком, іграшки для тварин. Зробити це можна через сайт Pet Travel.

Джерела:

Міжнародні авіалінії України, ПАТ «Укрзалізниця», Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA), ticket.ua, Pet Travel, СК «Країна», СК «АСКА», МА «Бориспіль», регламенти Європейського парламенту (ЕС576/2013) та Європейської комісії (ЄС) 577/577 про правила перевезень тварин.

Автори:
Світлана Рябова, Олександра Власюк

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter — ми виправимо