Непал видав рекордну кількість дозволів для сходження на Еверест. Туристів можуть очікувати черги

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Непал видав рекордну кількість дозволів на сходження на Еверест під час весняного сезону. Це викликало занепокоєння, що альпіністам і туристам доведеться стояти в чергах у так званій зоні смерті — на висоті понад 8 кілометрів, де кисню недостатньо для функціонування організму.

Про це пише Reuters.

Саме черги та велика кількість недосвідчених альпіністів стали основною причиною загибелі девʼяти людей у травні 2019 року — найбільш смертоносному сезоні за багато років. Непал продовжує видавати дозволи до кінця квітня, щоб у травні, коли погода найбільш сприятлива, люди могли піднятися на Еверест. Наразі вже видали 463 дозволи.

«Проблеми з великою кількістю альпіністів на горі полягатимуть у потенційних заторах на маршруті сходження, особливо якщо погодні вікна будуть рідкісні», — сказав Гаррет Медісон з американської компанії Madison Mountaineering.

Непал, де розташовані 8 із 14 найвищих гір світу, часто зазнає критики з боку західних альпіністів через те, що будь-хто, хто зможе заплатити $11 тисяч, отримає дозвіл піднятися на Еверест. Через це на гору потрапляють недосвідчені люди. Цього року найбільше дозволів отримали китайці, американці та індійці. Такі платні дозволи є важливим елементом наповнення бюджету Непалу, де у сфері туризму працюють приблизно 500 тисяч людей. Кожен турист для сходження на гору платить щонайменше $26 тисяч за дозвіл, паливо, їжу, інструкторів, гідів тощо.

  • У березні уряд Непалу заборонив самостійні сходження на гори по всій території країни. Відтепер мандрівники, які планують подорожувати віддаленими туристичними маршрутами, повинні найняти гіда з державною ліцензією або приєднатися до групи.
  • У 2019 році влада Непалу вирішила переглянути правила підйому на Еверест — після повідомлень про скупчення альпіністів на вершині гори, що призвело до смерті деяких із них. Згодом Непал посилив правила видачі дозволів для сходження на гору Еверест та інші вершини Гімалаїв.