За рік майже 100 тисяч чоловіків призовного віку отримали дозвіл на виїзд за кордон, але не всі ним скористалися

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Від початку повномасштабної війни й до кінця 2022 року 96 442 чоловіки призовного віку отримали дозвіл на виїзд за кордон. Однак 30 068 чоловіків не скористалися наданим дозволом.

Про це йдеться в попередньому звіті Тимчасової слідчої комісії Ради.

Комісія зазначає, що навіть за наявності дозволу на виїзд 3 178 чоловіків не змогли підтвердити мети свого виїзду. Відтак їх не випустили з України. Водночас комісія зафіксувала, що багато чоловіків не повернулися після того, як сплив їхній термін перебування за кордоном.

Загалом це 9 373 людини, або 11,17% від загальної кількості. Найбільше таких випадків фіксується з дозволами, виданими в Харківській, Тернопільській та Волинській областях.

Сьомого березня прикордонники розповідали, що за час війни затримали понад 11 тисяч порушників, які намагалися виїхати поза пунктами пропуску. Ще понад 4 тисячі намагалися виїхати з підробленими документами.

  • Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну вранці 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє Рада продовжила воєнний стан 7 лютого — до 20 травня 2023 року.
  • Воєнний стан передбачає, зокрема, заборону на виїзд за кордон чоловіків віком 18–60 років, які підлягають призову на військову службу під час мобілізації, окрім особливих винятків. 16 серпня президент у відповідь на петицію із закликом зняти заборону на виїзд чоловіків заявив, що це відбудеться лише після закінчення дії воєнного стану.