У Канаді чоловіка засудили за виробництво і продаж зброї, надрукованої на 3D-принтері

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Канадця Блейка Еллісона-Крейта засудили до 12 років увʼязнення, зокрема, за виробництво і продаж вогнепальної зброї, надрукованої на 3D-принтері. Одна з його рушниць потрапила в руки підлітків, які поранили 16-річного хлопця.

Про це пише CBC News.

Суд встановив, що Еллісон-Крейт продавав так звану зброю-привид — надруковану на 3D-принтері, яку неможливо відстежити. Коли його заарештували за незаконне володіння вогнепальною зброєю, він продовжував консультувати свого ділового партнера щодо створення такої 3D-зброї та її продажу.

Надрукована на 3D-принтері зброя, яку вилучили в канадця.

Canada Border Services Agency

Чоловіку загалом висунули 13 звинувачень, з якими той погодився.

  • Ще у 2012 році зʼявилася організація Defense Distributed, яка розробляє цифрові схеми для створення вогнепальної зброї, надрукованої на 3D-принтері. Найбільше організація прославилася після розробки Liberator — першої у світі зброї, повністю надрукованої на 3D. Тоді США вимагали видалити інструкцію з інтернету, посилаючись на порушення міжнародної торгівлі зброєю, але відтоді популярність 3D-зброї тільки зростала.
  • Виробники 3D-зброї вважають, що в такий спосіб сприяють демократизації технології виробництва і матеріалізують свободу. Поширення інструкцій на виробництво вони називають свободою слова, яку захищає закон.
  • З іншого боку, через те, що надруковану зброю легко отримати та складно відстежувати, прихильники суворих правил регулювання зброї розглядають таке 3D-зброярство як потенційно небезпечне.