У США на аукціон виставили найбільший рубін, його попередня вартість — понад $30 мільйонів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Нью-Йорку на аукціоні Sothebyʼs продадуть рубін вагою 55,22 карата. Його попередня вартість перевищує $30,3 мільйона, цей рубін може стати найціннішим коштовним каменем такого роду, який коли-небудь виставляли на аукціоні.

Про це повідомляє CNN.

Торги відбудуться в червні. Камінь називається Estrela de Fura («Зірка Фура»). Аукціонний дім Sothebyʼs описав цей рубін як «надзвичайно рідкісний».

Камінь знайшла канадська компанія з видобутку кольорового коштовного каміння Fura Gems на одній зі своїх шахт у Мозамбіку в липні 2022 року. Гендиректор компанїі Дев Шетті сказав, що камінь такого розміру та якості — це щось «майже нечуване».

Спочатку цей камінь важив 101 карат — майже вдвічі більше, ніж після обробки, і був найбільшим рубіном дорогоцінної якості з усіх знайдених. Перш ніж випустити камінь на ринок, його розрізали, надавши симетричної форми, і відполірували, щоб видалити домішки та покращити колір і блиск.

Уперше рубіни знайшли в Мозамбіку кілька десятиліть тому, однак значна промисловість виникла лише після 2009 року. Зараз Мозамбік є однією з найпродуктивніших країн світу з видобутку рубінів.

Хоча в рекордних продажах переважають діаманти, зокрема кольорові, рубіни теж вважаються одними з найрідкісніших і найцінніших коштовних каменів у світі. Поточний рекорд на аукціоні для рубіна встановив Sunrise Ruby вагою 25,59 карата, який знайшли в Мʼянмі. Його продали за $30,3 мільйона.