В Україну з росії та Криму повернули 17 українських дітей. Більшість із них — з Херсону

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
В Україну з росії та Криму повернули 17 українських дітей. Більшість із них — з Херсону

Ганна Мамонова / «Бабель»

Благодійний фонд Save Ukraine, який допомагає внутрішнім переселенцям, повернув з росії та окупованого Криму 17 українських дітей.

Про це повідомляє кореспондент «Бабеля» з місця зустрічі дітей у Києві.

15 дітей росіяни тримали в Євпаторії в таборі «Лучистий». Одну дитину повернули з так званої «ЛНР», а ще одну — з російської Анапи.

Більшість дітей — із Херсону та ті, кого відправили у Крим. Батькам окупанти казали, що дітей везуть на відпочинок на два тижні, але потім відмовилися їх повертати, посилаючись на загрозу обстрілів.

Одна дівчина втекла з дому в Херсоні, бо її налякали тим, що прийдуть ЗСУ та зґвалтують. Вона нічого не сказала батькам. По дорозі вона зустріла жінку, яка їхала у Джанкой. Там її передали російським військовим, а далі вона потрапила в табір у Євпаторії.

Хлопця, який потрапив до «ЛНР», викрали з Купʼянська. Його тримали разом із 13 однокласниками, яких поки що не вдалося повернути.

Ганна Мамонова / «Бабель»

Це четвертий рейс Save Ukraine з повернення дітей.

  • 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента росії володимира путіна та уповноваженої при президенті рф з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх звинувачують у тому, що вони керували депортацією українських дітей до росії — це воєнний злочин. Дітей вивозили без дозволу родичів і України, у росії їм надавали громадянство. Для цього путін ухвалив низку указів, які спростили ці процедури, а Львова-Бєлова виконувала його розпорядження. Разом із батьками в росію могли депортувати до 150 тисяч дітей. Міжнародний суд упʼяте за свою історію видає такий ордер щодо чинного президента.
  • Арештувати Путіна тепер точно зобовʼязані 123 країни, які ратифікували Римський статут. Це всі країни Європи та Південної Америки, зокрема деякі члени БРІКС — організації, в якій росія є учасником. Також серед членів МКС — Японія, Австралія, Канада, Афганістан, Таджикистан, Монголія і багато інших країн.
  • 21 березня до України повернули 15 українських дітей, яких росіяни вивезли з Харківської та Херсонської областей.