«Ситуація контрольована». У КМДА прокоментували інформацію про повну евакуацію киян у разі тотального блекауту

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Києві ситуація контрольована і наразі немає причин говорити про тотальну евакуацію жителів столиці.

Про це заявив директор Департаменту муніципальної безпеки Київміськадміністрації Роман Ткачук.

Він пояснив, що в межах підготовки системи цивільного захисту міська влада змушена розглядати всі можливі варіанти дій у випадку надзвичайної ситуації. Зокрема, і в разі повної і довготривалої відсутності електроенергії, водо- та теплопостачання.

«Причин для розмов про евакуацію наразі немає. Так, ми напрацьовуємо різні плани, вчимо людей реагувати і бути готовими вже зараз. Це дуже важливий крок, щоб уникнути хаосу в процесах, які мають працювати на мінімізацію ризиків для населення. У кожному районі давно існують евакуаційні комісії на випадок абсолютно різних надзвичайних ситуацій — від повені до аварій на об’єктах критичної інфраструктури. Для нас важливо уникати паніки та дезінформації, тому, вкотре прошу ЗМІ не маніпулювати інформацією», — підкреслив Ткачук.

Він додав, що міська влада робить все, аби мінімізувати для мешканців наслідки постійних атак росії на обʼєкти критичної інфраструктури. У кожному районі Києва підготують в середньому по 100 пунктів обігріву, які працюватимуть у разі надзвичайних ситуацій взимку. Вони будуть облаштовані на базі соціальних об’єктів Ці пункти обладнають всім необхідним: теплом, освітленням, санвузлами, їдальнями, місцями для відпочинку, банками теплого одягу та теплими ковдрами. Додатково пункти будуть обладнані генераторами для аварійного живлення, тепловими гарматами. Неподалік за необхідності чергуватимуть співробітники швидкої допомоги.

Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко зазначив, що сьогодні ситуація із забезпеченням електроенергією споживачів в столиці важка. «Мабуть, кожен киянин відчуває це зараз на собі. Але, що головне, тимчасові відключення допомагають енергетикам стабілізувати енергосистему. Не допустити масового відключення. Головне, що тимчасові відключення, які тривають зараз, — контрольовані», — заявив він.

  • Ткачук у коментарі The New York Times заявив, що київська влада розглядає можливість евакуації всіх трьох мільйонів жителів у разі повного знеструмлення міста. Але поки що для цього немає жодних причин.