Euractiv: Болгарія є одним із найбільших непублічних постачальників зброї Україні

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Болгарія на офіційному рівні відмовляється від поставок зброї Україні для війни з росією. Однак непублічно болгари через посередників уже могли передати зброї та боєприпасів на суму близько мільярда євро.

Про це пише Euractiv.

Болгарський збройний бізнес завжди добре заробляв на конфліктах, де застосовують старе радянське озброєння. Усе через те, що на території країни є заводи, що виготовляють боєприпаси радянського калібру та інші вироби для обслуговування радянської зброї. До того ж болгарське виробництво вирізняється високою якістю, а тому має вищі ціни на міжнародних ринках.

У чинному парламенті є три партії, які виступають проти надання Україні зброї. Майже 30% болгар підтримують росію у війні в Україні, а близько 70% вважають, що поставки зброї втягнуть Болгарію в конфлікт. Але великі державні заводи з виготовлення зброї наразі забиті замовленнями на 100%.

Колишній виконавчий директор державної компанії «Кінтекс» Олександр Михайлов розповів, що зазвичай держава видавала ліцензії на експорт зброї на €1,1—1,3 мільярда. Від початку війни в Україні загальна сума зросла до понад €2 мільярди.

Болгарські виробники продають свою продукцію в Польщу та Румунію, які вже реекспортують її в Україну. Михайлов зазначає, що за перші 120 днів війни з болгарських аеропортів до Жешува в Польщі вилетіло 60 рейсів. Саме цей аеропорт слугує основною точкою збору військової допомоги, яку відправляють в Україну.

  • 4 травня парламент Болгарії дозволив ремонт української військової техніки на оборонних підприємствах, проте відмовився надати Україні озброєння та боєприпаси. За таке рішення проголосували 200 депутатів, зокрема з проросійської партії БСП