БЕБ викрило групу компаній українського олігарха, яка не сплатила податків на 100 мільйонів гривень

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Бюро економічної безпеки викрило повʼязану з українським олігархом групу компаній, яка не сплатила податків на 108 мільйонів гривень. Цей олігарх раніше потрапив до санкційного списку РНБО.

Про це пише пресслужба БЕБ.

Там повідомили, що ці компанії торгують мінеральними добривами.

«У ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що за участі зазначених підприємств оформлювались безтоварні фінансово-господарські операції. Товариство-вигодонабувач фіктивно закуповувало мінеральні добрива у згаданих компаній, з метою завищення податкового кредиту з податку на додану вартість», — йдеться в повідомленні.

Таким чином, компанії уникли сплати податків на суму 108 мільйонів гривень.

За даними «Економічної правди», йдеться про олігарха Дмитра Фірташа. Йому належить група компаній Group DF, куди, зокрема, входять низка хімічних підприємств, таких як «Рівнеазот», «Азот» у Черкасах, «Азот» у Сєвєродонецьку та інші.

Сама Grоup DF спростовує звинувачення і заявляє, що ці звинувачення не мають під собою жодного юридичного підґрунтя.

«Наголошуємо, що детективи Бюро мають усю необхідну інформацію, у тому числі отриману від компаній, яка підтверджує, що податки сплачені у повному обсязі та у чіткій відповідності до законодавства України», — заявила компанія.

  • Наприкінці травня уряд передав арештовані 26 регіональних операторів газорозподільчих систем (облгазів) «Нафтогазу України». 25 травня Печерський райсуд Києва передав ці облгази Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Вони є доказами в кримінальному провадженні про масштабну схему безоплатної передачі Міністерством енергетики та вугільної промисловості газорозподільних систем у користування приватним операторам. Згідно з даними з відкритих джерел, в Україні існує понад 40 операторів газорозподільних мереж або так званих облгазів. Приблизно 70% газу в країні розподіляє «Регіональна газова компанія» олігарха Дмитра Фірташа.
  • 18 червня 2021 року РНБО України запровадила санкції проти українських бізнесменів Дмитра Фірташа і Павла Фукса, який, за результатами перевірки апарату Ради, причетний до незаконного отримання ліцензій на видобуток корисних копалин в Україні.