Очільник ЦВК закликав українців на окупованих територіях фіксувати дані про тих, хто організовує російські псевдореферендуми

Автори:
Оксана Коваленко, Олексій Ярмоленко
Дата:

Голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко закликає українців фіксувати тих, хто на окупованих територіях намагається організовувати псевдореферендуми. Він наголошує, що будь-яке проведення подібних «голосувань» на території України є незаконним.

Про це Діденко сказав у коментарі «Бабелю».

«Важливо закликати наших громадян, які проживають на окупованих територіях, фіксувати та передавати правоохоронним органам інформацію про організаторів псевдореферендумів», — сказав Діденко.

Він нагадав, що організація такого референдуму є злочином. І навіть якщо росія проведе на окупованих територіях якийсь захід і назве його «референдумом», його не можна буде визнавати, оскільки він суперечить українському законодавству.

«Ті дії, які відбуваються на тимчасово окупованих територіях, не мають нічого спільного з референдумом», — наголосив він.

За його словами, є певні вимоги, згідно яких за українським законодавством і міжнародними стандартами проводиться референдум. Він підкреслив, що такий референдум має відповідати українському законодавству, призначатися Верховною Радою, відповідати міжнародним стандартам і відбуватися за чітко визначеними процедурами. До того ж, під час воєнного стану референдуми проводити не можна, а питання зміни територій обовʼязково мають вирішуватися на Всеукраїнському референдумі.