У Португалії знайшли рештки гігантського динозавра віком 150 мільйонів років

Автор:
Анна Холоднова
Дата:
У Португалії знайшли рештки гігантського динозавра віком 150 мільйонів років

Instituto Dom Luiz

У Португалії знайшли рештки динозавра, які можуть стати найбільшою такою знахідкою в Європі. Дослідники вважають, що хребет та ребра вказують на зауропода брахіозавра завдовжки 25 метрів і заввишки 12 метрів. Його приблизний вік становить 150 мільйонів років.

Про це пише The Guardian.

У 2017 році власник маєтку в місті Помбал помітив фрагменти скам’янілих кісток на своїй території та зв’язався з дослідниками з Лісабонського університету. Дослідники почали розкопки. На місці працювали іспанські та португальські палеонтологи. Вони знайшли хребет та ребра, які, на їхню думку, належать зауроподу брахіозавру.

«Неймовірно знайти всі ребра тварини в такому вигляді, не кажучи вже про те, що вони в такому стані, який зберігає початкове анатомічне положення», — сказала дослідниця факультету наук Лісабонського університету Елізабет Малафайя.

Через природне положення знайденого скелета дослідники сподіваються, що при подальших розкопках зможуть виявити більше частин того самого динозавра.

«[Це відкриття] підтверджує, що в регіоні Помбал є важливі викопні залишки хребетних пізнього юрського періоду, які останніми десятиліттями відкрили велику кількість матеріалів, дуже важливих для знання континентальної фауни, що населяла Піренейський півострів приблизно 145 мільйонів років тому», — зазначила дослідниця.

  • Зауроподи були найбільшими з усіх динозаврів і найбільшими наземними тваринами, які колись жили на Землі. Група зауроподів, до якої входять бронтозаври та диплодоки, були травоїдними тваринами, мали довгі шиї та ходили на чотирьох ногах.
  • В американському штаті Техас у руслі висохлої річки, знайшли численні відбитки ніг динозавра Acrocanthosaurus, яким понад 100 мільйонів років.
  • У ресторані в китайській провінції Сичуань відвідувач знайшов сліди двох завроподів. Команда палеонтолога і доцента Китайського університету наук про Землю Ліди Сіна підтвердила це відкриття за допомогою 3D-сканера.
  • Також палеонтологи оголосили про відкриття раніше невідомого маленького броньованого динозавра, якого виявили на півдні Аргентини. Істота, ймовірно, ходила прямо на задніх лапах приблизно 100 мільйонів років тому.