Фінська Amnesty International втратила 400 донорів після звіту зі звинуваченнями на адресу ЗСУ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Фінська філія Amnesty International втратила 400 донорів після публікації міжнародною організацією звіту зі звинуваченнями на адресу Збройних сил України.

Про це заявив голова філії Франк Йоханссон.

У Фінляндії у філії Amnesty близько 40 тисяч донорів. Йоханссон каже, що остаточно знатимуть кількість донорів, які пішли, на початку вересня, коли буде інформація про всі серпневі пожертвування. При цьому він додав, що після публікації звіту в них з’явилися і нові донори.

Загалом Йоханссон оцінив втрати як невисокі, але резонанс навколо звіту спричинив найбільший відтік донорів за його 32-річну кар’єру, додав голова філії.

За словами Йоханссона, відтік донорів спричинила, серед іншого, і позиція організації щодо проституції та наркополітики, а також заява Amnesty про те, що Ізраїль практикує апартеїд проти палестинців. Він каже, що така ситуація змушує філію замислитися.

Щодо звіту про ЗСУ, Йоханссон вважає, що міжнародна організація припустилася величезної помилки в комунікації, яка призвела до втрати довіри. У звіті було недостатньо контексту і згадок про злочини військ росії.

  • 4 серпня Amnesty International опублікувала доповідь, у якій звинуватила українську армію в порушенні гуманітарного права і створенні небезпеки для мирних жителів через розміщення військових баз у житлових районах, школах і лікарнях.
  • У відповідь МЗС України назвало звіт несправедливим, а радник голови Офісу президента Михайло Подоляк додав, що єдині, хто наражає на небезпеку цивільних українців — це російські війська.
  • Міністр оборони Олексій Резніков назвав доповідь Amnesty International свідченням «втрати адекватності» та спробою знищити свій власний авторитет.
  • Очільниця українського офісу Amnesty International Оксана Покальчук звільнилась, а на головний офіс організації обрушився шквал критики.
  • 7 серпня Amnesty International попросила вибачення, але генеральна секретарка Агнес Калламар заявила, що організація зазнала атак з боку українських та російських «тролів» у соцмережах. Українці після цього запустили флешмоб із закликом відставки Калламар.
  • Пізніше Мінкульт України повідомив, що звіт базувався на свідченнях людей, які перебували під тиском на окупованих територіях. У Amnesty це заперечують.
  • 9 серпня стало відомо, що норвезька філія Amnesty втратила більше 100 співробітників на тлі скандалу через згаданий звіт. 60 норвезьких членів подали у відставку на знак протесту проти організації, а ще 40 співробітників пішли у відставку без пояснення причин.
  • 10 серпня на тлі скандалу у відставку пішов співзасновник шведського відділення Amnesty. Він пропрацював там майже 60 років.