ЗМІ: Російські олігархи використовували лазівку в британських законах для обходу санкцій

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Журналісти російської служби BBC та Finance Uncovered дізналися, як російські олігархи, наближені до президента рф володимира путіна, скористалися лазівкою в британському законодавстві, щоб обійти західні санкції.

За даними розслідувачів, олігархи Аркадій та Борис Ротенберги використовували тип компаній, від яких британський закон не вимагає ідентифікувати її справжніх власників.

Це англійські товариства з обмеженою відповідальністю (ELP). У британському уряді раніше визнавали, що їх іноді використовують для злочинних цілей.

У 2016 та 2017 роках уряд Великої Британії запровадив нові правила, за якими майже всі британські компанії зобовʼязані назвати своїх справжніх власників. Однак ELP під дію цих нових законів не потрапили.

Одна з таких компанія Sinara Company LP була створена в січні 2017 року. Вона нібито займалася туризмом і продажем квитків. Юридична адреса компанії була в Лондоні.

Від липня 2017 року по червень 2018 року компанія відправила 14 електронних переказів на загальну суму $133 тисячі консультанту з мистецтва. У звіті комітету Сенату США йдеться, що ця людина «сприяла покупкам для Ротенбергів».

Компанія Sinara Company LP закрилася у 2019 році. За законодавством Великої Британії її справжніх власників розкривати не треба.

«Це справжній скандал, такі люди, як Ротенберги, які роками перебували під санкціями в Америці, все ще можуть використовувати британські корпоративні структури для виведення через них своїх грошей з росії, а потім витрачати їх на свій розсуд», — заявила депутат від Лейбористської партії Великої Британії Маргарет Ходж, яка очолює парламентську групу з податків та корупції.

Журналісти російської служби BBC намагалися звʼязатися з Ротенбергами з цього питання, але відповіді не отримали.

  • У березні 2014 року Мінфін США ввів проти росії санкції через анексію Криму. У списку опинилися й Аркадій Ротенберг та його брат Борис як представники оточення володимира путіна. Аркадій Ротенберг — друг дитинства російського президента, колись вони разом займалися дзюдо. У ЗМІ його також називають особистим «гаманцем» путіна.
  • Ротенберг назвав себе власником «палацу путіна» в Геленджику, хоча Фонд боротьби з корупцією Олексія Навального стверджував, що фактичний господар — володимир путін.
  • 22 лютого 2022 року Велика Британія запровадила персональні санкції проти олігархів Аркадія та Бориса Ротенбергів. Їхні активи заморозили і заборонили їм вʼїзд.
  • 1 серпня у Великій Британії набув чинності новий реєстр власності, який покликаний зупинити відмивання грошей. Новий перелік зʼявився на тлі економічних санкцій у відповідь на повномасштабне вторгнення росії в Україну. Відтепер будь-яка іноземна компанія, яка бажає купити землю чи майно у Великій Британії, повинна буде розкрити справжніх власників.